Indian GK Question Answer pt. 9

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 9

Q1. India’s first metro railway service in Kolkata was started in the year

কিমান চনত কলকাতাত ভাৰতৰ প্ৰথম মেট্ৰ’ ৰেল সেৱা আৰম্ভ কৰা হয়

(A) 1984
(B) 1990
(C) 1992
(D) 1995

Answer: (A) 1984

 

Q2. India’s first all-women Post Office is located at

ভাৰতৰ প্ৰথম সকলো মহিলা ডাকঘৰত কত অৱস্থিত

(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Chennai
(D) Patna

Answer: (A) Delhi

 

Q3. Mother Teresa received Nobel Peace Prize in the year

মাদাৰ টেৰেছাই চনত শান্তিৰ নবেল বঁটা লাভ কৰিছিল

(A) 1979
(B) 1980
(C) 1982
(D) 1985

Answer: (A) 1979

 

Q4. In which country Mother Teresa was born

কোন খন দেশত মাদাৰ টেৰেছাৰ জন্ম হৈছিল

(A) Germany
(B) Hungary
(C) Macedonia
(D) Slovakia

Answer: (C) Macedonia

 

Q4. In which year Maruti Udyog Limited was established in India

কোন বছৰত ভাৰতত মাৰুতি উদ্যোগ লিমিটেড প্ৰতিষ্ঠা কৰা হয়

(A) 1981
(B) 1985
(C) 1989
(D) 1991

Answer: (A) 1981

 

Q5. Who is known as the ‘Metro man’ in India

কাক ভাৰতত ‘মেট্ৰ’ মানুহ’ বুলি জনা যায়

(A) C Rangarajan
(B) Montek Singh Ahluwalia
(C) E Sreedharan
(D) Ratan Tata

Answer: (C) E Sreedharan

 

Q6. Which city is known as the diamond city of India

কোন খন চহৰক ভাৰতৰ হীৰাচহৰ বুলি জনা যায়

(A) Ahmedabad
(B) Chandigarh
(C) Hyderabad
(D) Surat

Answer: (D) Surat

 

Q4. Who is known as the missile woman of India

কাক ভাৰতৰ মিছাইল মহিলা বুলি জনা যায়

(A) Kamal Ranadive
(B) Kalpana Chawla
(C) Tessy Thomas
(D) Janaki Ammal

Answer: (C) Tessy Thomas

 

Q6. The National Stock Exchange of India is located at

ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় ষ্টক এক্সচেঞ্জ ইয়াত অৱস্থিত

(A) Mumbai
(B) Delhi
(C) Chennai
(D) Kolkata

Answer: (A) Mumbai

 

Q7. The Bombay Stock Exchange (BSE) of India was established in the year

কিমান চনত ভাৰতৰ বম্বে ষ্টক এক্সচেঞ্জ (বিএচই) স্থাপন কৰা হৈছিল

(A) 1862
(B) 1875
(C) 1948
(D) 1950

Answer: (B) 1875

 

Q8. Which state in India was the first to apply VAT (Value Added Tax)

ভাৰতৰ কোনখন ৰাজ্যই প্ৰথমে ভেট প্ৰয়োগ কৰিছিল (মূল্য সংযোজন কৰ)

(A) Mizoram
(B) Kerala
(C) Haryana
(D) Madhya Pradesh

Answer: (C) Haryana

 

Q9. Which city of India is also known as ‘leather city of India’

ভাৰতৰ কোনখন চহৰক ‘ভাৰতৰ চামৰাৰ চহৰ’ বুলিও জনা যায়

(A) Ahmedabad
(B) Amritsar
(C) Lucknow
(D) Kanpur

Answer: (D) Kanpur

 

Q10. Which city of India is also known as ‘Manchester of India

ভাৰতৰ কোনখন চহৰক ‘ভাৰতৰ মানচেষ্টাৰ’ বুলিও জনা যায়

(A) Pune
(B) Kolkata
(C) Ahmedabad
(D) Nagpur

Answer: (C) Ahmedabad

 

Q11. Which city of India is also known as ‘Silicon Valley of India’

ভাৰতৰ কোনখন চহৰক ‘চিলিকন ভেলী অফ ইণ্ডিয়া’ বুলিও জনা যায়

(A) Delhi
(B) Kolkata
(C) Hyderabad
(D) Bengaluru

Answer: (D) Bengaluru

 

Q12. Which city of India is also known as ‘Orange City of India’

ভাৰতৰ কোনখন চহৰক ‘অৰেঞ্জ চিটি অফ ইণ্ডিয়া’ বুলিও জনা যায়

(A) Nagpur
(B) Pune
(C) Coimbatore
(D) Patna

Answer: (A) Nagpur

 

Q13. Itanagar is the capital city of which Indian state

ইটানগৰ কোনখন ভাৰতীয় ৰাইজৰ ৰাজধানী চহৰ 

(A) Mizoram
(B) Nagaland
(C) Tripura
(D) Arunachal Pradesh

Answer: (D) Arunachal Pradesh

 

Q14. Which one is the largest North-Eastern State according to area wise

অঞ্চল অনুসৰি কোনখন সৰ্ববৃহৎ উত্তৰ-পূব ৰাজ্য

(A) Assam
(B) Arunachal Pradesh
(C) Nagaland
(D) Mizoram

Answer: (B) Arunachal Pradesh

 

Q15. Which state is integrated as eight ‘North Eastern Council’ state in 2002

কোনখন ৰাজ্য ২০০২ চনত আঠখন ‘উত্তৰ-পূব পৰিষদ’ ৰাজ্য হিচাপে একত্ৰিত কৰা হৈছে

(A) Meghalaya
(B) Mizoram
(C) Sikkim
(D) Tripura

Answer: (C) Sikkim

 

Important links:

Download Indian GK pt. 9 PDF Click here
Indian GK Question Answer pt 8 Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment