Indian GK Question Answer pt. 8

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 8

Q1. Which one is the biggest slum area in Asia

কোনটো এছিয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বস্তি অঞ্চল

(A) Dharavi, Mumbai
(B) East Cipinang, Jakarta
(C) Orangi, Karachi
(D) None of the above

Answer: (C) Orangi, Karachi

 

Q2. The population census in India is conducted after every

ভাৰতত জনসংখ্যা লোকপিয়ল প্ৰতিটোৰ পিছত কৰা হয়

(A) 5 Years
(B) 10 Years
(C) 12 Years
(D) 15 Years

Answer: (B) 10 Years

 

Q3. According to the census 2011, which state has the highest sex ratio with 1084 women per 1000 men

2011 চনৰ লোকপিয়ল অনুসৰি, প্ৰতি 1000 পুৰুষত 1084 গৰাকী মহিলাৰ সৈতে কোন খন ৰাজ্যত সৰ্বাধিক লিংগ অনুপাত আছে

(A) Maharastra
(B) West Bengal
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala

Answer: (D) Kerala

 

Q4. Which one is the most literate state in India, according to 2011 census

2011 চনৰ লোকপিয়ল অনুসৰি কোনখন ভাৰতৰ আটাইতকৈ শিক্ষিত ৰাজ্য

(A) Mizoram
(B) Kerala
(C) Lakshadweep
(D) Manipur

Answer: (B) Kerala

 

Q5. The first India national elections under the Constitution held in the year

কিমান চনত অনুষ্ঠিত সংবিধানৰ অধীনত প্ৰথম ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰ্বাচন

(A) 1948
(B) 1950
(C) 1952
(D) 1955

Answer: (C) 1952

 

Q6. TATA Airlines is now known as

টাটা এয়াৰলাইনচক এতিয়া কি নামেৰে জনা যায়

(A) Indigo
(B) Air India
(C) Jet Airways
(D) Indigo

Answer: (B) Air India

 

Q7. The international hub of Jet Airways is located at

জেট এয়াৰৱেজৰ আন্তৰ্জাতিক কেন্দ্ৰটো কত অৱস্থিত

(A) England
(B) Germany
(C) France
(D) Belgium

Answer: (D) Belgium

 

Q8. How many times India has been elected to the UN Security Council

কিমান বাৰ ভাৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদলৈ নিৰ্বাচিত হৈছে

(A) 3
(B) 5
(C) 6
(D) 7

Answer: (D) 7

 

Q9. In which year Reserve Bank of India was nationalized

কোন চনত ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণ কৰা হৈছিল

(A) 1947
(B) 1948
(C) 1949
(D) 1952

Answer: (C) 1949

 

Q10. The largest museum of India is located at

ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ সংগ্ৰহালয়টো ইয়াত অৱস্থিত

(A) Kolkata
(B) Delhi
(C) Mumbai
(D) Hyderabad

Answer: (A) Kolkata

 

Q11. The longest railway platform in India is located at

ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল ৰেলৱে প্লেটফৰ্মটো কত অৱস্থিত

(A) Delhi
(B) Patna
(C) Kharagpur
(D) Gorakhpur

Answer: (D) Gorakhpur

 

Q12. In which city the biggest bus terminal of India and South Asia is located

কোন খন চহৰত ভাৰত আৰু দক্ষিণ এছিয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বাছ টাৰ্মিনেল অৱস্থিত

(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Bangalore
(D) Chennai

Answer: (D) Chennai

 

Q13. First city in India that have dedicated lanes for bicycle rides

ভাৰতৰ প্ৰথম চহৰ য’ত চাইকেল যাত্ৰাৰ বাবে এক সমৰ্পিত লেন আছে

(A) Bangalore
(B) Guwahati
(C) Pune
(D) Madurai

Answer: (C) Pune

 

Q14. In which year UNESCO declared Darjeeling Himalayan Railway as World Heritage Site

কোন বছৰত ইউনেস্কোই দাৰ্জিলিং হিমালয়ান ৰেলৱেক বিশ্ব ঐতিহ্যক্ষেত্ৰ হিচাপে ঘোষণা কৰে

(A) 1976
(B) 1989
(C) 1994
(D) 1999

Answer: (D) 1999

 

Q15. Which railway station is at the highest altitude in India

কোনটো ৰেল ষ্টেচন ভাৰতৰ সৰ্বোচ্চ উচ্চতাত আছে

(A) Ghum
(B) Ooty
(C) Shimla
(D) Solan

Answer: (A) Ghum

 

Important links:

Download Indian GK pt. 8 PDF Click here
Indian GK Question Answer pt 7 Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment