Indian GK Question Answer pt. 7

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 7

Q1. Who is known as the “Birdman of India”

কাক “ভাৰতৰ বাৰ্ডমেন” বুলি জনা যায়

(A) Humayun Abdulali
(B) Salim Ali
(C) Biswamoy Biswas
(D) Poornachandra Tejaswi

Answer: (B) Salim Ali

 

Q2. Who was the first Indian to be a member of British Parliament

ব্ৰিটিছ সংসদৰ সদস্য হোৱা প্ৰথম ভাৰতীয় কোন আছিল

(A) Jamsetji Tata
(B) Raja Ram Mohan Roy
(C) Dadabhai Naoroji
(D) Surendranath Banerjee

Answer: (C) Dadabhai Naoroji

 

Q3. The ‘onam’ festival is mainly celebrated in which state

‘অনাম’ উৎসৱ মুখ্যতঃ কোন খন ৰাজ্যত উদযাপন কৰা হয়

(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Odisha

Answer: (A) Kerala

 

Q4. ‘Kuchipudi’ is a classical dance from the state

কুচিপুড়ি’ হৈছে ৰাজ্যখনৰ এটা শাস্ত্ৰীয় নৃত্য

(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Odisha
(D) Andhra Pradesh

Answer: (D) Andhra Pradesh

 

Q5. ‘Bharata Natyam’ is a classical dance from the state

ভাৰত নাট্যম’ হৈছে ৰাজ্যখনৰ এক শাস্ত্ৰীয় নৃত্য

(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh

Answer: (A) Tamil Nadu

 

Q6. Total number of caves present in the Ajanta Caves, Maharashtra is

মহাৰাষ্ট্ৰৰ অজন্তা গুহাসমূহত উপস্থিত মুঠ গুহাসংখ্যা হৈছে

(A) 41
(B) 33
(C) 21
(D) 30

Answer: (D) 30

 

Q7. Total number of caves present in the Ellora Caves, Maharashtra

মহাৰাষ্ট্ৰৰ ইলোৰা গুহাসমূহত উপস্থিত মুঠ গুহাৰ সংখ্যা

(A) 20
(B) 34
(C) 31
(D) 11

Answer: (B) 34

 

Q8. Maha Kumbh Mela can be held on same place after every

মহা কুম্ভ মেলা প্ৰতিটো ঠাইতে অনুষ্ঠিত কৰিব পাৰি

(A) 3 Years
(B) 5 Years
(C) 6 Years
(D) 12 years

Answer: (D) 12 years

 

Q9. Kumbh Mela can not be held in which city

কোন খন চহৰত কুম্ভ মেলা অনুষ্ঠিত কৰিব নোৱাৰি

(A) Varanasi
(B) Haridwar
(C) Nashik
(D) Ujjain

Answer: (A) Varanasi

 

Q10. Officially, Indian Republic Day celebration continues for a duration of

আনুষ্ঠানিকভাৱে, ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰ দিৱস উদযাপন এক সময়ৰ বাবে অব্যাহত আছে

(A) One day
(B) Two day
(C) Three day
(D) Four day

Answer: (C) Three day

 

Q11. Total number of spokes present in the Ashoka Chakra

অশোক চক্ৰত উপস্থিত মুঠ স্পোকৰ সংখ্যা

(A) 18
(B) 24
(C) 26
(D) 12

Answer: (B) 24

 

Q12. When the Postal Index Number (PIN) was first introduced in India

কেতিয়া ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ডাক সূচক নম্বৰ (পিন) প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল

(A) 1947
(B) 1950
(C) 1956
(D) 1972

Answer: (D) 1972

 

Q13. Total number of PIN (Postal Index Number) zone in Indian postal service is

ভাৰতীয় ডাক সেৱাত পিন (ডাক সূচক নম্বৰ) অঞ্চলৰ মুঠ সংখ্যা হৈছে

(A) 5
(B) 9
(C) 10
(D) 12

Answer: (B) 9

 

Q14. ‘Pravasi Bharatiya Divas’ is celebrated in India on

ভাৰতত ‘প্ৰৱাসী ভাৰতীয় দিৱস’ উদযাপন কৰা হয়

(A) 9th January
(B) 12th February
(C) 29th January
(D) 22nd June

Answer: (A) 9th January

 

Q15. French is one of the official languages of which union territories

ফৰাচী হৈছে কোনবোৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ অন্যতম চৰকাৰী ভাষা

(A) Goa
(B) Daman and Diu
(C) Puducherry
(D) Lakshadweep

Answer: (C) Puducherry

 

Important links:

Download Indian GK pt. 7 PDF Click here
Indian GK Question Answer pt 6 Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment