Indian GK Question Answer pt. 6

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 6

Q1. The player who was awarded with Arjuna Award, Dronacharya Award, Rajiv Gandhi Khel Ratna and Padma Shri is

অৰ্জুন বঁটা, দ্ৰোণাচাৰ্য বঁটা, ৰাজীৱ গান্ধী খেল ৰত্ন আৰু পদ্মশ্ৰী ৰে পুৰস্কৃত খেলুৱৈজন হৈছে

(a) Abhinav Bindra
(b) Sachin Tendulkar
(c) Prakash Padukone
(d) Pullela Gopichand

Answer: (d) Pullela Gopichand

 

Q2. Nomura Cup is associated with which game

নোমুৰা কাপ কোনখন খেলৰ সৈতে সম্পৰ্কিত

(a) Golf
(b) Basketball
(c) Football
(d) Badminton

Answer: (a) Golf

 

Q3. The five rings on Olympic flag represents

অলিম্পিকৰ পতাকাত থকা পাঁচটা আঙুঠিয়ে প্ৰতিনিধিত্ব কৰে

(a) Five colours
(b) Five games
(c) Five continents
(d) Five countries

Answer: (c) Five continents

 

Q4. Which one is the first team to play 1000 test matches in Cricket

ক্ৰিকেটত 1000 খন টেষ্ট মেচ খেলা কোনটো প্ৰথম দল

(a) Australia
(b) England
(c) West Indies
(d) India

Answer: (b) England

 

Q5. Which one is the first team to play 900 ODI matches in Cricket

ক্ৰিকেটত 900 খন এদিনীয়া মেচ খেলা কোনটো প্ৰথম দল

(a) England
(b) Australia
(c) India
(d) West Indies

Answer: (c) India

 

Q6. From which year, the Ranji Trophy tournament started

কোন বছৰৰ পৰা ৰঞ্জী ট্ৰফী টুৰ্ণামেণ্ট আৰম্ভ হয়

(a) 1934
(b) 1936
(c) 1937
(d) 1940

Answer: (a) 1934

 

Q7. Which of the following sport was introduced first time in Asian Games during the 18th Asiad

18 তম এছিয়াডৰ সময়ত এছিয়ান গেমছত নিম্নলিখিত কোনটো ক্ৰীড়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল

(a) Kurash
(b) Kabaddi
(c) Wushu
(d) Artistic Swimming

Answer: (a) Kurash

 

Q8. Rod Laver Arena, Hisense Arena and Margaret Court Arena are the names of Courts for

ৰড লেভাৰ এৰিনা, হাইচেঞ্চ এৰিনা আৰু মাৰ্গাৰেট কোৰ্ট এৰিনা হৈছে আদালতৰ নাম

(a) Australian Open
(b) French Open
(c) US Open
(d) Wimbledon

Answer: (a) Australian Open

 

Q9. Sachin Tendulkar played his last one day international match against which country

শচীন তেণ্ডুলকাৰে তেওঁৰ অন্তিম খন এদিনীয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মেচ কোন খন দেশৰ বিৰুদ্ধে খেলিছিল

(a) Bangladesh
(b) Pakistan
(c) Australia
(d) England

Answer: (b) Pakistan

 

Q10. Who has become the first player to score 11,000 runs in Ranji Trophy Cricket

ৰঞ্জী ট্ৰফী ক্ৰিকেটত 11,000 ৰাণ সংগ্ৰহ কৰা প্ৰথম জন খেলুৱৈ হোৱা ব্যক্তি

(a) Amol Mazumadar
(b) Virat Kohli
(c) Wasim Jaffer
(d) Manish Pandey

Answer: (c) Wasim Jaffer

 

Q11. Who is the first Indian athlete to be nominated the Laureus World Sports Awards

লৰিয়াছ বিশ্ব ক্ৰীড়া বঁটা মনোনীত হোৱা প্ৰথম ভাৰতীয় খেলুৱৈ কোন

(a) Sakshi Malik
(b) Kavita Devi
(c) Babita Kumari
(d) Vinesh Phogat

Answer: (d) Vinesh Phogat

 

Q12. The book “Runs’n Ruins” is written by

“ৰান্স’ন ৰুইনচ” কিতাপখন কোনে লিখিছে

(a) Sunil Gavaskar
(b) Kapil Dev
(c) Ravi Shastri
(d) Mohammad Azharuddin

Answer: (a) Sunil Gavaskar

 

Q13. Which female cricketer became the first player in the world to cross the 2000 runs mark in T20 International Cricket

কোন গৰাকী মহিলা ক্ৰিকেটাৰ টি-২০ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰিকেটত ২০০০ ৰাণৰ সীমা অতিক্ৰম কৰা বিশ্বৰ প্ৰথম গৰাকী খেলুৱৈ হয়

(a) Harmanpreet Kaur
(b) Mithali Raj
(c) Smriti Mandhana
(d) Ellyse Perry

Answer: (b) Mithali Raj

 

Q14. Who among the following is the first Indian to be elected as a FIFA Council member

নিম্নলিখিত কোন ফিফা পৰিষদৰ সদস্য হিচাপে নিৰ্বাচিত হোৱা প্ৰথম ভাৰতীয়

(a) Sharad Pawar
(b) Pankaj Gupta
(c) Praful Patel
(d) Bhaichung Bhutia

Answer: (c) Praful Patel

 

Q15. When the first Gold medal was given at the Olympics

কেতিয়া অলিম্পিকত প্ৰথম সোণৰ পদক প্ৰদান কৰা হৈছিল

(a) 1896
(b) 1900
(c) 1904
(d) 1908

Answer: (c) 1904

 

Important links:

Download Indian GK pt. 6 PDF Click here
Indian GK Question Answer pt 5 Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Indian GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Assam Geography GK Click here
Indian GK Question Answer Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
Indian Science & Technology GK Click here
World GK Question Answer Click here
World History GK Click here
World Sport GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers Click here

Leave a Comment