Indian GK Question Answer pt. 5

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 5

Q1. Which state is the largest producer of cotton in India

কোন খন ৰাজ্য ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ কপাহ উৎপাদক

(A) Madhya Pradesh
(B) Gujarat
(C) Tamil Nadu
(D) Haryana

Answer: (B) Gujarat

 

Q2. Where India’s first Defence University is located

কত ভাৰতৰ প্ৰথম প্ৰতিৰক্ষা বিশ্ববিদ্যালয় অৱস্থিত

(A) Karnataka
(B) Kerla
(C) Uttar Pradesh
(D) Haryana

Answer: (D) Haryana

 

Q3. In which state the Rajiv Gandhi National Institute of Youth Development is located

কোন খন ৰাজ্যত ৰাজীৱ গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ বিকাশ প্ৰতিষ্ঠান অৱস্থিত

(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Himachal Pradesh
(D) Uttaranchal

Answer: (A) Tamil Nadu

 

Q4. Which one is the oldest mountain range in India

কোনটো ভাৰতৰ আটাইতকৈ পুৰণি পৰ্বতমালা

(A) Himalayas
(B) Aravalli
(C) Starupa
(D) Nilgiri

Answer: (B) Aravalli

 

Q5. Which one is the highest mountain peak in India

কোনটো ভাৰতৰ সৰ্বোচ্চ পৰ্বত শৃংগ

(A) Everest
(B) Nanda Devi
(C) Kangchenjunga
(D) Yamnotri

Answer: (C) Kangchenjunga

 

Q6. Which one is the longest river in South India

কোনখন দক্ষিণ ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল নদী

(A) Kaveri
(B) Krishna
(C) Vaigai
(D) Godavari

Answer: (D) Godavari

 

Q7. Which one is the longest rail tunnel in India

কোনটো ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল ৰেল সুৰংগ

(A) Karbude
(B) Karwar
(C) Pir Panjal
(D) Khowai

Answer: (C) Pir Panjal

 

Q8. In which city the longest flyover of India is located

কোন খন চহৰত ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল ফ্লাইঅভাৰ অৱস্থিত

(A) Mumbai
(B) Pune
(C) Chennai
(D) Hyderabad

Answer: (D) Hyderabad

 

Q9. In which State the living root bridges is found

কত জীৱিত শিপা দলং পোৱা যায়

(A) Assam
(B) Mizoram
(C) Sikkim
(D) Meghalaya

Answer: (D) Meghalaya

 

Q10. Which one is the largest Zoological park (Zoo) in India

কোনটো ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ জুলজিকেল পাৰ্ক (চিৰিয়াখানা)

(A) Arignar Anna Zoological Park, Chennai
(B) Nandankanan Zoological Park, Bhubneswar
(C) Nehru Zoological Park, Hyderabad
(D) Mysore Zoo, Mysore

Answer: (A) Arignar Anna Zoological Park, Chennai

 

Q11. In which state the cleanest village of India and Asia Mawlynnong is located

কোন খন ৰাজ্যত ভাৰত আৰু এছিয়াৰ আটাইতকৈ পৰিষ্কাৰ গাওঁ মাওলিননং অৱস্থিত

(A) Arunachal Pradesh
(B) Manipur
(C) Meghalaya
(D) Nagaland

Answer: (C) Meghalaya

 

Q12. Where is the headquarters of Indian Railway is located

ভাৰতীয় ৰেলৱেৰ মুখ্য কাৰ্যালয় ক’ত অৱস্থিত

(A) Delhi
(B) Kolkata
(C) Pune
(D) Mumbai

Answer: (A) Delhi

 

Q13. Where the headquarters of Life Insurance of India (LIC) is located

কত ভাৰতীয় জীৱন বীমাৰ মুখ্য কাৰ্যালয় (এল.আই.চি.) অৱস্থিত

(A) Chennai
(B) Kolkata
(C) Pune
(D) Mumbai

Answer: (D) Mumbai

 

Q14. Who is the first Indian woman to climb Mt. Everest

মাউণ্ট এভাৰেষ্ট আৰোহণ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় মহিলা কোন

(A) Premlata Agarwal
(B) Arunima Sinha
(C) Bachendri Pal
(D) Krishna Patil

Answer: (C) Bachendri Pal

 

Q15.  Who is the first Indian woman to climb Mt. Everest with prosthetic legs

প্ৰস্থেটিক ভৰিৰে মাউণ্ট এভাৰেষ্ট আৰোহণ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় মহিলা কোন

(A) Premlata Agarwalsp
(B) Arunima Sinha
(C) Bachendri Pal
(D) Krishna Patil

Answer: (B) Arunima Sinha

 

Important links:

Download Indian GK pt. 5 PDF Click here
Indian GK Question Answer pt 4 Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Indian GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Assam Geography GK Click here
Indian GK Question Answer Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
Indian Science & Technology GK Click here
World GK Question Answer Click here
World History GK Click here
World Sport GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers Click here

Leave a Comment