Indian GK Question Answer pt. 4

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 4

Q1. Who is known as the father of the Indian Green Revolution

কাক ভাৰতীয় সেউজ বিপ্লৱৰ জনক বুলি জনা যায়

(A) V Kurien
(B) C Subramanian
(C) MS Swaminathan
(D) None of the above

Answer: (C) MS Swaminathan

 

Q2. World’s first Granite Temple was build in India, find the which one

ভাৰতত বিশ্বৰ প্ৰথম গ্ৰেনাইট মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, কোনটো বিচাৰি উলিয়াওক

(A) Brihadeeswarar Temple
(B) Somnath Temple
(C) Tirupati Temple
(D) Sabarimala

Answer: (A) Brihadeeswarar Temple

 

Q3. The value of “pi” was first calculated by the Indian mathematician

“পাই”ৰ মূল্য প্ৰথমে ভাৰতীয় গণিতজ্ঞে গণনা কৰিছিল

(A) Varahamihira
(B) Aryabhata
(C) Panini
(D) Budhayana

Answer: (D) Budhayana

 

Q4. “The Musalman”, India’s only handwritten newspaper is published from

ভাৰতৰ একমাত্ৰ হাতেলিখা বাতৰি কাকত “দ্য মুছলমান” কৰ পৰা প্ৰকাশিত হৈছে

(A) Hyderabad
(B) Mumbai
(C) Bangalore
(D) Chennai

Answer: (D) Chennai

 

Q5. The first Indian newspaper to offer an online edition on the internet

ইণ্টাৰনেটত অনলাইন সংস্কৰণ আগবঢ়োৱা প্ৰথম ভাৰতীয় বাতৰি কাকত

(A) Times of India
(B) Hindustan Times
(C) Anandabazar Patrika
(D) The Hindu

Answer: (D) The Hindu

 

Q6. Sanskrit is the official language of

সংস্কৃত হৈছে চৰকাৰী ভাষা

(A) Bihar
(B) Uttar Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Madhya Pradesh

Answer: (C) Uttarakhand

 

Q7. In which Puranas the details of Vastu Shastra is includes

কত পুৰাণস বাস্তু শাস্ত্ৰৰ বিৱৰণ অন্তৰ্ভুক্ত আছে

(A) Agni
(B) Kurma
(C) Padma
(D) Narada

Answer: (A) Agni

 

Q8. How many parvas in the Mahabharat book

মহাভাৰত গ্ৰন্থত কিমান পৰ্ব আছে

(A) 20
(B) 32
(C) 16
(D) 18

Answer: (D) 18

 

Q9. In which year was the capital of India shifted from Calcutta to Delhi

কোন বছৰত ভাৰতৰ ৰাজধানী কলিকতাৰ পৰা দিল্লীলৈ স্থানান্তৰিত হৈছিল

(A) 1918
(B) 1907
(C) 1911
(D) 1916

Answer: (C) 1911

 

Q10. Where the largest shipyard in India is located

কত ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শিপইয়ৰ্ড অৱস্থিত

(A) Mumbai
(B) Visakhapatnam
(C) Kochi
(D) Chennai

Answer: (C) Kochi

 

Q11. Which state has the minimum total forest area covered in India

কোন খন ৰাজ্যত ভাৰতত সৰ্বনিম্ন মুঠ বনাঞ্চল আৱৰি আছে

(A) Assam
(B) Madhya Pradesh
(C) Goa
(D) Haryana

Answer: (D) Haryana

 

Q11. Which Union Territory has the minimum total forest area covered in India

কোনকেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ভাৰতত সৰ্বনিম্ন মুঠ বনাঞ্চল আৱৰি আছে

(A) Delhi
(B) Daman and Diu
(C) Puducherry
(D) Chandigarh

Answer: (B) Daman and Diu

 

Q12. The Gulf of Mannar is situated along the coast of

মান্নাৰ উপসাগৰ উপকূলত অৱস্থিত

(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh

Answer: (A) Tamil Nadu

 

Q13. Indian Standard Time(IST) refers to the local time of which city

ভাৰতীয় মানসময় (ভাৰতীয় সময়) কোন খন চহৰৰ স্থানীয় সময়বুজায়

(A) Banaras
(B) Delhi
(C) Allahabad
(D) Kolkata

Answer: (C) Allahabad

 

Q14. Which one is the oldest refinery in India

কোনটো ভাৰতৰ আটাইতকৈ পুৰণি শোধনাগাৰ

(A) Guwahati
(B) Barauni
(C) Mangalore
(D) Digboi

Answer: (D) Digboi

 

Q15. Which state is the largest producer of rice in India

কোন খন ৰাজ্য ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ চাউল উৎপাদক

(A) West Bengal
(B) Andhra Pradesh
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh

Answer: (A) West Bengal

 

Important links:

Download Indian GK pt. 4 PDF Click here
Indian GK Question Answer pt 3 Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Indian GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Assam Geography GK Click here
Indian GK Question Answer Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
Indian Science & Technology GK Click here
World GK Question Answer Click here
World History GK Click here
World Sport GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers Click here

Leave a Comment