Indian GK Question Answer pt. 3

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 3

Q1. Which is the largest fresh water lake India

কোনটো ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সতেজ পানীৰ হ্ৰদ

(A) Wuller Lake, Kashmir
(B) Hussain Sagar, Hyderabad
(C) Rangarh Lake, Rajasthan
(D) Dal Lake, Kashmir

Answer: (A) Wuller Lake, Kashmir

 

Q2. Which is the highest waterfall in India

যিটো ভাৰতৰ সৰ্বোচ্চ জলপ্ৰপাত

(A) Kunchikal Falls
(B) Barehipani Falls
(C) Jog Falls
(D) Kynrem Falls

Answer: (A) Kunchikal Falls

 

Q3. Which Wildlife Sanctury declared as First National Park in India

কোনখন বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্যই ভাৰতৰ প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান হিচাপে ঘোষণা কৰিছিল

(A) Kaziranga National Park
(B) Gir National Park
(C) Nanda Devi National Park
(D) Jim Corbett National Park

Answer: (D) Jim Corbett National Park

 

Q4. Which is the first Indian company listed in nssdaq stock exchange

কোনটো এনএছডিএক ষ্টক এক্সচেঞ্জত তালিকাভুক্ত প্ৰথম ভাৰতীয় কোম্পানী

(A) Infosys
(B) Wipro
(C) Tata
(D) Cognizant

Answer: (A) Infosys

 

Q5. Which agreement signed at the end of India-Pakistan war of 1971

1971 চনৰ ভাৰত-পাকিস্তান যুদ্ধৰ শেষত কোনচুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল

(A) Shimla Agreement
(B) Tashkent declaration
(C) Delhi declaration
(D) None of the Above

Answer: (A) Shimla Agreement

 

Q6. First Minister of Education who have been awarded with Bharat Ratna Award

ভাৰত ৰত্ন বঁটাৰে পুৰস্কৃত হোৱা প্ৰথম শিক্ষা মন্ত্ৰী

(A) Morarji Desai
(B) Abul Kalam Azad
(C) Zakir Hussain
(D) J P Narayan

Answer: (B) Abul Kalam Azad

 

Q7. Rabindranath Tagore (first non-European) won noble prize in 1913 for the book

ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰে (প্ৰথম অ-ইউৰোপীয়) কিতাপখনৰ বাবে 1913 চনত মহৎ পুৰস্কাৰ লাভ কৰিছিল

(A) Gitimalya
(B) Balak
(C) Manasi
(D) Gitanjali

Answer: (D) Gitanjali

 

Q8. Gitanjali, written by Rabindranath Tagore is a collection of

ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰে লিখা গীতাঞ্জলি হৈছে এক সংকলন

(A) 101 poems
(B) 120 poems
(C) 157 poems
(D) 184 poems

Answer: (C) 157 poems

 

Q9. Project Tiger in India was started in the year

ভাৰতত প্ৰজেক্ট টাইগাৰ কোন বছৰত আৰম্ভ কৰা হৈছিল

(A) 1984
(B) 1970
(C) 1965
(D) 1973

Answer: (D) 1973

 

Q10. Which state in India share only one border with Indian state

ভাৰতৰ কোনখন ৰাজ্যৰ ভাৰতীয় ৰাজ্যৰ সৈতে কেৱল এটা সীমান্ত আছে

(A) Goa
(B) Punjab
(C) Nagaland
(D) Sikkim

Answer: (D) Sikkim

 

Q11. Which one is the longest river bridge over a single river in India

কোনটো ভাৰতৰ এটা নদীৰ ওপৰত আটাইতকৈ দীঘল নদীদলং

(A) Vikramshila Setu, Bihar
(B) Godavari Bridge, Andra Pradesh
(C) Mahatma Gandhi Setu, Bihar
(D) Dhola-Sadiya Bridge, Assam

Answer: (D) Dhola-Sadiya Bridge, Assam

 

Q12. Who had delivered longest ever speech in United Nation Security Council

ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদত এতিয়ালৈকে দীৰ্ঘতম ভাষণ দিয়া

(A) Jawaharlal Nehru
(B) VK Krishna Menon
(C) Atal Bihari Vajpayee
(D) Vallabhbhai Patel

Answer: (B) VK Krishna Menon

 

Q13. RBI was set up on the recommendation of which commission

কোনটো কমিছনৰ পৰামৰ্শঅনুসৰি আৰবিআই স্থাপন কৰা হৈছিল

(A) C Rangarajan
(B) Dr. B Ambedkar
(C) Hilton Young
(D) None of the above

Answer: (C) Hilton Young

 

Q14. Famous environmentalist Sunderlal Bahuguna is associated with which movement

বিখ্যাত পৰিৱেশবিদ সুন্দৰলাল বহুগুণা কোনআন্দোলনৰ সৈতে সম্পৰ্কিত

(A) Save Silent Valley
(B) Chipko
(C) Narmada Bachao
(D) Jhola Andolan

Answer: (B) Chipko

 

Q15. “Operation Flood” is a movement-related with the product

অপাৰেচন ফ্লাড” হৈছে সামগ্ৰীৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এক আন্দোলন

(A) Milk
(B) Fresh Water
(C) Rice
(D) None of the above

Answer: (A) Milk

 

Important links:

Download Indian GK pt. 3 PDF Click here
Indian GK Question Answer pt 2 Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Indian GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Assam Geography GK Click here
Indian GK Question Answer Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
Indian Science & Technology GK Click here
World GK Question Answer Click here
World History GK Click here
World Sport GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers Click here

Leave a Comment