Indian GK Question Answer pt. 2

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 2

Q1. Which state has the highest literacy rate

কোন খন ৰাজ্যত সাক্ষৰতাৰ হাৰ সৰ্বাধিক

(A) Goa
(B) Kerala
(C) Mizoram
(D) Manipur

Answer: (B) Kerala

 

Q2. What was the code name of the first nuclear tests conducted by India in on 18 May 1974, in Pokhran, Rajasthan ?

1974 চনৰ 18 মে তাৰিখে ৰাজস্থানৰ পোখৰাণত ভাৰতে কৰা প্ৰথম পাৰমাণৱিক পৰীক্ষাৰ কোড নাম কি আছিল?

(A) Operation Vijay
(B) Operation Shakti
(C) Smiling Buddha
(D) Operation Ashwamedh

Answer: (C) Smiling Buddha

 

Q3. Which state is known as India’s Spice Garden?

কোনখন ৰাজ্যক ভাৰতৰ স্পাইচ গাৰ্ডেন বুলি জনা যায়?

(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Assam
(D) Andhra Pradesh

Answer: (A) Kerala

 

Q4. On which riverbank is Goa located?

গোৱা কোন নদীৰ পাৰত অৱস্থিত?

(A) Ganga
(B) Mandovi
(C) Gomati
(D) Sabarmati

Answer: (B) Mandovi

 

Q5. Which State in India is the largest producer of Soyabean?

ভাৰতৰ কোনখন ৰাজ্য চয়াবীনৰ সৰ্ববৃহৎ উৎপাদক?

(A) Assam
(B) Bihar
(C) Madhya Pradesh
(D) Maharastra

Answer: (C) Madhya Pradesh

 

Q6. India won its first Olympic hockey gold in?

ভাৰতে ইয়াৰ প্ৰথম অলিম্পিক হকী স্বৰ্ণ জিকিছিল নেকি?

(A) 1930
(B) 1928
(C) 1932
(D) 1927

Answer: (B) 1928

 

Q7. On which spacecraft did Rakesh Sharma make his historic trip to Space?

কোনখন মহাকাশযানত ৰাকেশ শৰ্মাই মহাকাশলৈ তেওঁৰ ঐতিহাসিক ভ্ৰমণ কৰিছিল?

(A) Salyut 7
(B) Soyuz-T
(C) Apollo 11
(D) Progress 1

Answer: (B) Soyuz-T

 

Q8. Who was the backup crew for Rakesh Sharma, the first Indian in space?

মহাকাশৰ প্ৰথম ভাৰতীয় ৰাকেশ শৰ্মাৰ বেকআপ ক্ৰু কোন আছিল?

(A) Ravi Kumar
(B) Ravish Sharma
(C) Madhavan Nair
(D) Ravish Malhotra

Answer: (D) Ravish Malhotra

 

Q9. Which is India’s first artificial satellite?

ভাৰতৰ প্ৰথম কৃত্ৰিম উপগ্ৰহ কোনটো?

(A) INSAT
(B) Aryabhata
(C) Bhaskara
(D) Rohini

Answer: (B) Aryabhata

 

Q10. IRS series satellites are used for?

আইআৰএছ শৃংখলাৰ উপগ্ৰহবোৰ ইয়াৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয় নেকি?

(A) Remote Sensing
(B) Tele Communication
(C) Astronomy
(D) Forestry

Answer: (A) Remote Sensing

 

Q11. First University established in India

ভাৰতত স্থাপিত প্ৰথম বিশ্ববিদ্যালয়

(A) University of Calcutta
(B) Delhi University
(C) Madras University
(D) Banaras Hindu University

Answer: (A) University of Calcutta

 

Q12. The first IIT was established in1951 known as

প্ৰথমটো ইয়াক 1951 চনত প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল ইয়াক কি নামদিয়া হয়

(A) IIT Delhi
(B) IIT Kanpur
(C) IIT Kharagpur
(D) IIT Madras

Answer: (C) IIT Kharagpur

 

Q13. Biggest District in India

ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ জিলা

(A) Leh, Jammu, and Kashmir
(B) Bikaner, Rajasthan
(C) Jodhpur, Rajasthan
(D) Kachchh, Gujrat

Answer: (D) Kachchh, Gujrat

 

Q14. Smallest District in India

ভাৰতৰ আটাইতকৈ সৰু জিলা

(A) Mahe, Puducherry
(B) Central Delhi, Delhi
(C) Diu, Daman and Diu
(D) Yaman, Puducherry

Answer: (A) Mahe, Puducherry

 

Q15. Arundhati Roy was the first Indian to won a Man Booker Prize. She won for the book

অৰুন্ধতী ৰয় প্ৰথম ভাৰতীয় আছিল যিয়ে মেন বুকাৰ বঁটা লাভ কৰিছিল। তাই কিতাপখনৰ বাবে জিকিছিল

(A) The Ghost Road
(B) Last Orders
(C) White Tiger
(D) The God of Small Things

Answer: (D) The God of Small Things

 

Important links:

Download Indian GK pt. 2 PDF Click here
Indian GK Question Answer pt 1 Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Indian GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Assam Geography GK Click here
Indian GK Question Answer Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
Indian Science & Technology GK Click here
World GK Question Answer Click here
World History GK Click here
World Sport GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers Click here

Leave a Comment