Indian GK Question Answer pt. 15

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 15

Q1. Total number of Biosphere Reserve in India

ভাৰতত জৈৱ-গোলক সংৰক্ষণৰ মুঠ সংখ্যা কিমানটা

(A) 9
(B) 12
(C) 16
(D) 18

Answer: (D) 18

 

Q2. India born Vijai Sheshadri won the prestigious 2014 Pulitzer Prize in which of the following categories

ভাৰতত জন্মগ্ৰহণ কৰা বিজাই শ্বেশাদ্ৰীয়ে নিম্নলিখিত কোনটো শ্ৰেণীত 2014 চনৰ সন্মানীয় পুলিৎজাৰ বঁটা লাভ কৰিছিল

(A) Poetry
(B) Journalism
(C) Music
(D) Drama

Answer: (A) Poetry

 

Q3. Dr P. Rama Rao Committee is related to which of the following

ড. পি. ৰামা ৰাও সমিতি নিম্নলিখিত কোনটোৰ সৈতে সম্পৰ্কিত

(A) Industry
(B) Defence
(C) Agriculture
(D) Taxes

Answer: (B) Defence

 

Q4. Which of the following rivers originates from Trans Himalayas

নিম্নলিখিত কোনখন নদী ট্ৰেন্স হিমালয়ৰ পৰা উৎপন্ন হয়

(A) Saraswathi
(B) Ganga
(C) Yamuna
(D) Sindu

Answer: (D) Sindu

 

Q5. Which state has launched the “My Ganga, My Dolphin-2015” campaign

কোন খন ৰাজ্যই “মাই গংগা, মাই ডলফিন-2015” অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল

(A) Bihar
(B) Uttar Pradesh
(C) Himachal Pradesh
(D) West Bengal

Answer: (B) Uttar Pradesh

 

Q6. National Law Day is celebrated on

ৰাষ্ট্ৰীয় আইন দিৱস কেতিয়া পালন কৰা হয়

(A) 7th January
(B) 22nd April
(C) 13th August
(D) 26th November

Answer: (D) 26th November

 

Q7. Which one of the following is a harvest festival of India

নিম্নলিখিত কোনটো ভাৰতৰ শস্য চপোৱা উৎসৱ

(A) Onam
(B) Pongal
(C) Magh Bihu
(D) Lohri

Answer: (A) Onam

 

Q8. The Konkan Railway connects between

কোঙ্কন ৰেলৱে ৰ মাজত সংযোগ আছে

(A) Goa and Kanyakumari
(B) Pune and Kochi
(C) Mumbai and Mangalore
(D) Mumbai and Chennai

Answer: (C) Mumbai and Mangalore

 

Q9. The first Women’s university in India was founded by

ভাৰতৰ প্ৰথম মহিলা বিশ্ববিদ্যালয় কাৰ দ্বাৰা প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(A) Mahtma Gandhi
(B) JC Kumarappa
(C) Dhondo Keshave Karve
(D) Rani Ahilya Devi

Answer: (C) Dhondo Keshave Karve

 

Q10. By which name the Brahmaputra enters into India

যাৰ দ্বাৰা ব্ৰহ্মপুত্ৰ ভাৰতত প্ৰৱেশ কৰে

(A) Manas
(B) Dhansiri
(C) Dihang
(D) Tsangpo

Answer: (C) Dihang

 

Q11. The first Lokayukta office in India was established in which state

ভাৰতৰ প্ৰথম লোকায়ুক্ত কাৰ্যালয় কোন খন ৰাজ্যত স্থাপন কৰা হৈছিল

(A) Himachal Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Madhya Pradesh
(D) Kerala

Answer: (B) Maharashtra

 

Q12. The Government of India enacted Wild Life (Protection) Act 1972 with the objective of

ভাৰত চৰকাৰে বন্য জীৱন (সুৰক্ষা) আইন 1972 প্ৰণয়ন কৰে যাৰ উদ্দেশ্য আছিল

(A) Effectively protecting the protected wildlife of this country and to control smuggling and to Illegalize trade in wildlife and its derivatives
(B) Effectively protecting the wildlife to move from one place to another into inhabited places
(C) Effectively protecting the wildlife of this country and to control poaching, smuggling and illegal trade in wildlife and its derivatives
(D) None of the above

Answer: (C) Effectively protecting the wildlife of this country and to control poaching, smuggling and illegal trade in wildlife and its derivatives

 

Q13. National Green Tribunal in India has been established in the year

কিমান চনত ভাৰতত ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ ন্যায়াধিকৰণ স্থাপন কৰা হৈছিল

(A) 2009
(B) 2010
(C) 2011
(D) 2012

Answer: (B) 2010

 

Q14. Who is the first Indian woman to climb Mt. Everest

মাউণ্ট এভাৰেষ্ট আৰোহণ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় মহিলা কোন আছিল

(A) Premlata Agarwal
(B) Arunima Sinha
(C) Bachendri Pal
(D) Krishna Patil

Answer: (C) Bachendri Pal

 

 Q15.  Who is the first Indian woman to climb Mt. Everest with prosthetic legs

প্ৰস্থেটিক ভৰিৰে মাউণ্ট এভাৰেষ্ট আৰোহণ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় মহিলা কোন

(A) Premlata Agarwalsp
(B) Arunima Sinha
(C) Bachendri Pal
(D) Krishna Patil

Answer: (B) Arunima Sinha

 

Important links:

Download Indian GK pt. 15 PDF Click here
Indian GK Question Answer pt 14 Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment