Indian GK Question Answer pt. 14

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 14

Q1. Lakshadweep is a group of how many islands

লক্ষদ্বীপ কিমানটা দ্বীপৰ এটা গোট

(A) 22
(B) 26
(C) 32
(D) 36

Answer: (D) 36

 

Q2. The town Sindri in Jharkhand is famous for

ঝাৰখণ্ডৰ সিন্দ্ৰি চহৰখনৰ কিহৰ বাবে বিখ্যাত

(A) Fertilizers
(B) Pharmaceuticals
(C) Chemicals
(D) Cements

Answer: (A) Fertilizers

 

Q3. In which state the Gulf of Mannar is located

কোন খন ৰাজ্যত মান্নাৰ উপসাগৰ অৱস্থিত

(A) Andhra Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Karnataka

Answer: (B) Tamil Nadu

 

Q4. Which one is the tallest minar in India

কোনটো ভাৰতৰ আটাইতকৈ ওখ মিনাৰ

(A) Qutb Minar
(B) Chand Minar
(C) Shaheed Minar
(D) Fateh Burj

Answer: (D) Fateh Burj

 

Q5. Which is the first state to run the human milk bank “Jeevan Dhara”

কোন খন মানৱ গাখীৰ বেংক “জীৱন ধাৰা” চলোৱা প্ৰথম ৰাজ্য

(A) Punjab
(B) Maharashtra
(C) Rajasthan
(D) Uttar Pradesh

Answer: (C) Rajasthan

 

Q6. Kalaripayattu is a martial art performed in ____ state in India

কলাৰিপায়াট্টু হৈছে ভাৰতৰ __ ৰাজ্যত পৰিৱেশন কৰা এক সমৰ কলা

(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Andhra Pradesh
(D) Telangana

Answer: (B) Kerala

 

Q7. With how many countries does India share its land borders

ভাৰতে কিমানখন দেশৰ সৈতে ইয়াৰ স্থল সীমা ভাগ-বতৰা কৰে

(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8

Answer: (B) 6

 

Q8. The Economic liberalization process is started in India in the year

কিমান চনত ভাৰতত অৰ্থনৈতিক উদাৰীকৰণ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰা হয়

(A) 1975
(B) 1987
(C) 1991
(D) 2000

Answer: (C) 1991

 

Q9. Who was the first Defence Minister of independent India

স্বাধীন ভাৰতৰ প্ৰথম প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী কোন আছিল

(A) Amrit Kaur
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Sardar Vallabhbhai Patel
(D) Baldev Singh

Answer: (D) Baldev Singh

 

Q10. The Kedarnath Temple is located in

কেদাৰনাথ মন্দিৰ টো ইয়াত অৱস্থিত

(A) Uttar Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Himachal Pradesh
(D) Uttarakhand

Answer: (D) Uttarakhand

 

Q11. Present Prime Minister Narendra Modi is the _____ th Prime Minister of India

বৰ্তমানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী ভাৰতৰ _____ তম প্ৰধানমন্ত্ৰী

(A) 13
(B) 24
(C) 15
(D) 16

Answer: (C) 15

 

Q12. Who is the first Indian Prime Minister to address British Parliament

 ব্ৰিটিছ সংসদক সম্বোধন কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী কোন

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Rajiv Gandhi
(C) Indira Gandhi
(D) Narendra Modi

Answer: (D) Narendra Modi

 

Q13. The Lalit Kala Akademi is devoted to the promotion of

ললিত কলা একাডেমীৰ প্ৰচাৰৰ বাবে সমৰ্পিত

(A) Music
(B) Dance and Drama
(C) Fine Arts
(D) Literature

Answer: (C) Fine Arts

 

Q14. Among the following districts of Tamil Nadu, which district is unfit for cultivation due to increase salinity

তামিলনাডুৰ নিম্নলিখিত জিলাবোৰৰ ভিতৰত, কোনখন জিলা লৱণতা বৃদ্ধিৰ বাবে খেতিৰ বাবে অনুপযুক্ত

(A) Nagapattinam
(B) Ramanathapuram
(C) Coimbatore
(D) Tiruchirapalli

Answer: (B) Ramanathapuram

 

Q15. The first Biosphere Reserve in India has been established in

ভাৰতৰ প্ৰথম জৈৱমণ্ডল সংৰক্ষণ স্থাপন কৰা হৈছে

(A) Nanada Devi
(B) Hazaribagh
(C) Kanha
(D) Nilgiri

Answer: (D) Nilgiri

 

Important links:

Download Indian GK pt. 14 PDF Click here
Indian GK Question Answer pt 13 Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment