Indian GK Question Answer pt. 13

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 13

Q1. Which industry in India is the maximum consumer of water

ভাৰতৰ কোনটো উদ্যোগ পানীৰ সৰ্বাধিক উপভোক্তা

(A) Textile
(B) Engineering
(C) Paper and Pulp
(D) Thermal Power

Answer: (D) Thermal Power

 

Q2. The National Police Academy is located at

নেচনেল পুলিচ একাডেমী ইয়াত অৱস্থিত

(A) Abu Road
(B) Dehradun
(C) Hyderabad
(D) Bangalore

Answer: (C) Hyderabad

 

Q3. What was the basis of the reorganization of states in India in the year 1956

1956 চনত ভাৰতত ৰাজ্যসমূহৰ পুনৰ্গঠনৰ আধাৰ কি আছিল

(A) Religion
(B) Caste
(C) Language
(D) Non of the above

Answer: (C) Language

 

Q4. In which state is Kudankulam Nuclear Plant is located

কোন খন ৰাজ্যত কুডানকুলাম পাৰমাণৱিক প্ৰকল্প অৱস্থিত

(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu

Answer: (D) Tamil Nadu

 

Q5. Which two states are connected by the Palakkad Gap

কোন দুখন ৰাজ্য পালাক্কাড গেপৰ দ্বাৰা সংযুক্ত

(A) Tamil Nadu and Kerala
(B) Tamil Nadu and Karnataka
(C) Karnataka and Andhra Pradesh
(D) Kerala and Maharastra

Answer: (A) Tamil Nadu and Kerala

 

Q6. The first e-passport in India was issued to

ভাৰতত প্ৰথম ই-পাছপোৰ্ট জাৰী কৰা হৈছিল

(A) Somnath Chatterjee
(B) Pranab Mukherjee
(C) Pratibha Patil
(D) Narendra Modi

Answer: (C) Pratibha Patil

 

Q7. The Palk Strait separates India from

পাল্ক ষ্ট্ৰেইটে ভাৰতক কাৰ পৰা পৃথক কৰে

(A) UAE
(B) Maldives
(C) Sri Lanka
(D) Pakistan

Answer: (C) Sri Lanka

 

Q8. The Sariska Wildlife Sanctuary is situated in the State of

সৰিস্কা বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য ৰাজ্যত অৱস্থিত

(A) Punjab
(B) Madhya Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Rajasthan

Answer: (D) Rajasthan

 

Q9. In which of the following states, Garo, Khasi and Jaintia hills are located

নিম্নলিখিত কোনখন ৰাজ্যত গাৰো, খাচী আৰু জৈন্তিয়া পাহাৰ অৱস্থিত

(A) Jammu and Kashmir
(B) Manipur
(C) Meghalaya
(D) Arunachal Pradesh

Answer: (C) Meghalaya

 

Q10. Which one of the following cities is also known as cotton polos of India

নিম্নলিখিত কোনখন চহৰক ভাৰতৰ কটনোপলিছ বুলিও জনা যায়

(A) Ahmedabad
(B) Mumbai
(C) Surat
(D) Kolkata

Answer: (B) Mumbai

 

Q11. Which day is also known as Indian Census Day

কোন দিনটোক ভাৰতীয় লোকপিয়ল দিৱস বুলিও কোৱা হয়

(A) 9th February
(B) 14th April
(C) 29th August
(D) 27th September

Answer: (A) 9th February

 

Q12. The National Disaster Authority (NDMA) comes under

ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ কৰ্তৃপক্ষ (এনডিএমএ) অধীনলৈ আহে

(A) Ministry of Parliamentary Affairs
(B) Ministry of Urban Development
(C) Ministry of Finance
(D) Ministry of Home Affairs

Answer: (D) Ministry of Home Affairs

 

Q13. “Golden Handshake Scheme” in India is related with

ভাৰতত “সোণালী হেণ্ডচেক আঁচনি” সম্পৰ্কিত

(A) Voluntary Retirement
(B) Indian Gold Dealers
(C) Foreign Gold Dealers in India
(D) Promoting Trade in Gold

Answer: (A) Voluntary Retirement

 

Q14. Under the Directive Principles of State Policy, up to what age of children they expected to be provided free and compulsory education

ৰাজ্যিক নীতিৰ নিৰ্দেশনা মূলক নীতিৰ অধীনত, শিশুৰ কিমান বয়সলৈকে তেওঁলোকক বিনামূলীয়া আৰু বাধ্যতামূলক শিক্ষা প্ৰদান কৰা হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছিল

(A) 14 years
(B) 15 years
(C) 16 years
(D) 18 years

Answer: (A) 14 years

 

Q15. India became a member of the United Nation in the year

কিমান চনত ভাৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সদস্য হয়

(A) 1944
(B) 1945
(C) 1947
(D) 1952

Answer: (B) 1945

 

Important links:

Download Indian GK pt. 13 PDF Click here
Indian GK Question Answer pt 12 Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment