Indian GK Question Answer pt. 12

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 12

Q1. The Eastern Ghats and the Western Ghats meet at

পূব ঘাট আৰু পশ্চিম ঘাটবোৰ মিলিত হয়

(A) Nilgiri Hills
(B) Cardamom Hills
(C) Annamalai Hills
(D) Palani Hills

Answer: (A) Nilgiri Hills

 

Q2. Tungabhadra and Bhima are the tributaries of

তুঙ্গভদ্ৰা আৰু ভীম হৈছে উপনদী

(A) Narmada
(B) Mahanadi
(C) Krishna
(D) Kaveri

Answer: (C) Krishna

 

Q3. National Sugar Institute (NSI) is located at

ৰাষ্ট্ৰীয় চেনী প্ৰতিষ্ঠান (এন.এছ.আই.) কত অৱস্থিত

(A) Varanasi
(B) New Delhi
(C) Kanpur
(D) Lucknow

Answer: (C) Kanpur

 

Q4. Where was India’s first computer installed

ভাৰতৰ প্ৰথম কম্পিউটাৰ ক’ত স্থাপন কৰা হৈছিল

(A) Indian Institute of Technology, Delhi
(B) Indian Iron and Steel Co Ltd.,Burnpur
(C) Indian Statistical Institute, Calcutta
(D) Indian Institute of Science, Bangalore

Answer: (C) Indian Statistical Institute, Calcutta

 

Q5. India’s first glass mosque is located in

ভাৰতৰ প্ৰথম গ্লাছ মছজিদ কত অৱস্থিত

(A) Agra
(B) Shillong
(C) Kolkata
(D) Ooty

Answer: (B) Shillong

 

Q6. Which one is the original source from where the Indian national motto Satyameva jayate is adopted

কোনটো মূল উৎস য’ৰ পৰা ভাৰতীয় জাতীয় নীতিবাক্য সত্যমেৱ জয়তে গ্ৰহণ কৰা হয়

(A) Mundak Upanishad
(B) Prashna Upanishad
(C) Samaveda
(D) Yajurveda

Answer: (A) Mundak Upanishad

 

Q7. Which National Highway connects Delhi and Mumbai

কোনটো ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথে দিল্লী আৰু মুম্বাইক সংযোগ কৰে

(A) National Highway 1
(B) National Highway 5
(C) National Highway 8
(D) National Highway 10

Answer: (C) National Highway 8

 

Q8. How many costal states are located in India

ভাৰতত কিমানখন ব্যয়বহুল ৰাজ্য অৱস্থিত

(A) 7
(B) 9
(C) 11
(D) 12

Answer: (B) 9

 

Q9. In which state the National Institute of Nutrition is located

কোন খন ৰাজ্যত ৰাষ্ট্ৰীয় পুষ্টি প্ৰতিষ্ঠান অৱস্থিত

(A) Andhra Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Madhya Pradesh

Answer: (A) Andhra Pradesh

 

Q10. Which one of the following is India’s first Atomic research reactor

নিম্নলিখিত কোনটো ভাৰতৰ প্ৰথম পাৰমাণৱিক গৱেষণা চুল্লি

(A) Buddha
(B) Apsara
(C) Indra
(D) None of the above

Answer: (B) Apsara

 

Q11. India’s only Naval Aviation Museum is located in

ভাৰতৰ একমাত্ৰ নৌ বিমান সংগ্ৰহালয় টো কত অৱস্থিত

(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Goa

Answer: (D) Goa

 

Q12. The Disaster Management Act was enacted in India in the year

কেতিয়া ভাৰতত দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা আইন প্ৰণয়ন কৰা হয়

(A) 2003
(B) 2005
(C) 2006
(D) 2009

Answer: (B) 2005

 

Q13. The headquarters of Western Air Command of Indian Air Force is located at

ভাৰতীয় বায়ু সেনাৰ ৱেষ্টাৰ্ণ এয়াৰ কমাণ্ডৰ মুখ্য কাৰ্যালয় কত অৱস্থিত

(A) Nagpur
(B) Mumbai
(C) Jodhpur
(D) New Delhi

Answer: (D) New Delhi

 

Q14. The aircraft carrier Admiral Gorshkov which was brought by India from Russia is renamed as

ৰাছিয়াৰ পৰা ভাৰতে অনা বিমান বাহক এডমিৰেল গৰ্শকভৰ নাম সলনি কৰা হৈছে

(A) INS Godavari
(B) INS Trishul
(C) INS Vikramaditya
(D) INS Trishul

Answer: (C) INS Vikramaditya

 

Q15. How many States in India have Legislative Council (Vidhan parishad)

ভাৰতৰ কিমানখন ৰাজ্যত বিধান পৰিষদ আছে (বিধান পৰিষদ)

(A) 6
(B) 8
(C) 11
(D) 12

Answer: (A) 6

 

Important links:

Download Indian GK pt. 11 PDF Click here
Indian GK Question Answer pt 11 Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment