Indian GK Question Answer pt. 11

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 11

Q1. Which one is the largest Post Office in India

কোনটো ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ ডাকঘৰ

(A) Delhi GPO
(B) Kolkata GPO
(C) Mumbai GPO
(D) Chennai GPO

Answer: (C) Mumbai GPO

 

Q2. When the telegram service was first started in India

কেতিয়া ভাৰতত প্ৰথমতে টেলগ্ৰাম সেৱা আৰম্ভ কৰা হৈছিল

(A) 1850
(B) 1858
(C) 1896
(D) 1912

Answer: (A) 1850

 

Q3. When the telegram service was first made available to the public in India

যেতিয়া টেলগ্ৰাম সেৱা প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতত ৰাইজৰ বাবে উপলব্ধ কৰা হৈছিল

(A) 1851
(B) 1852
(C) 1854
(D) 1962

Answer: (C) 1854

 

Q4. Which town in India was formerly known as Cape Comorin

ভাৰতৰ কোনখন চহৰ পূৰ্বতে কেপ কমোৰিন নামেৰে জনাজাত আছিল

(A) Kanyakumari
(B) Madurai
(C) Mysore
(D) Trivandrum

Answer: (A) Kanyakumari

 

Q5. NH7 which is the longest National Highway of India is connecting between

ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ এনএইচ7-ৰ মাজত সংযোগ হৈছে

(A) Jammu-Kochi
(B) Guwahati-Jaipur
(C) Varanasi-Kanyakumari
(D) Chandigarh-Chennai

Answer: (C) Varanasi-Kanyakumari

 

Q6. Leh–Manali Highway is the ___ highest-altitude motor highway

লেহ-মানালী ঘাইপথ হৈছে __ সৰ্বাধিক উচ্চতাৰ মটৰ ঘাইপথ

(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth

Answer: (B) Second

 

Q7. Which one is the capital city of Uttarakhand

কোনখন উত্তৰাখণ্ডৰ ৰাজধানী চহৰ

(A) Dehradun
(B) Udham Singh Nagar
(C) Nainital
(D) Haridwar

Answer: (A) Dehradun

 

Q8. Indian Military Academy is located in which city

ভাৰতীয় সামৰিক একাডেমী কোন খন চহৰত অৱস্থিত

(A) Shimla
(B) Mussoorie
(C) Dehradun
(D) Lucknow

Answer: (C) Dehradun

 

Q9. When the Indian Military Academy was established

কেতিয়া ভাৰতীয় সামৰিক একাডেমী প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(A) 1901
(B) 1915
(C) 1932
(D) 1944

Answer: (C) 1932

 

Q10. Which of the following state do not share a border with Bangladesh

নিম্নলিখিত কোনখন ৰাজ্যই বাংলাদেশৰ সৈতে সীমান্ত ভাগ-বতৰা নকৰে

(A) Tripura
(B) Assam
(C) Mizoram
(D) Manipur

Answer: (D) Manipur

 

Q11. Which state has the lowest positive population growth rate in India

ভাৰতত কোন খন ৰাজ্যৰ জনসংখ্যা বৃদ্ধিৰ হাৰ সৰ্বনিম্ন

(A) Mizoram
(B) Goa
(C) Sikkim
(D) Kerala

Answer: (D) Kerala

 

Q12. In which state, the Kanha National Park is located

কোন খন ৰাজ্যত, কানহা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান অৱস্থিত

(A) Madhya Pradesh
(B) Odisha
(C) Karnataka
(D) Kerala

Answer: (A) Madhya Pradesh

 

Q13. Which one is the biggest National Park in India by area wise

কোনটো ক্ষেত্ৰ অনুসৰি ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান

(A) Namdapha National Park
(B) Hemis National Park
(C) Sundarbans National Park
(D) Bandipur National Park

Answer: (B) Hemis National Park

 

Q14. Which one is the first state in India built on the linguistic basis

ভাষিক ভিত্তিত নিৰ্মিত ভাৰতৰ প্ৰথম খন ৰাজ্য কোনখন

(A) Haryana
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Assam

Answer: (B) Andhra Pradesh

 

Q15. The largest source of power supply in India is

ভাৰতত বিদ্যুৎ যোগানৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উৎস হৈছে

(A) Hydroelectric Power
(B) Thermal Power
(C) Renewable Source
(D) Nuclear Power

Answer: (B) Thermal Power

 

Important links:

Download Indian GK pt. 11 PDF Click here
Indian GK Question Answer pt 10 Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment