Indian GK Question Answer pt. 10

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 10

Q1. National Youth Day is celebrated in the memory of

ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ দিৱস কেতিয়া পালন কৰা হয়

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Subhash Chandra Bose
(C) Swami Vivekananda
(D) None of the above

Answer: (C) Swami Vivekananda

 

Q2. Which Indian Telecom company first provide the 3G service in India

কোনটো ভাৰতীয় টেলিকম কোম্পানীয়ে প্ৰথমে ভাৰতত 3G সেৱা প্ৰদান কৰে

(A) Airtel
(B) Aircel
(C) Reliance
(D) MTNL

Answer: (D) MTNL

 

Q3. Which Indian Telecome company first provide the 4g service in India

কোনটো ভাৰতীয় টেলিকম কোম্পানীয়ে প্ৰথমে ভাৰতত 4জি সেৱা প্ৰদান কৰে

(A) Airtel
(B) Aircel
(C) TATA indicom
(D) BSNL

Answer: (A) Airtel

 

Q4. Which is the other country that celebrates independence day on 15 August

যিখন আন দেশ যিয়ে 15 আগষ্টত স্বাধীনতা দিৱস উদযাপন কৰে

(A) Pakistan
(B) Bahrain
(C) Saudi Arabia
(D) South Korea

Answer: (D) South Korea

 

Q5. How many districts are there in India as per Census 2011

2011 চনৰ লোকপিয়ল অনুসৰি ভাৰতত কিমানখন জিলা আছে

(A) 530
(B) 640
(C) 498
(D) 621

Answer: (B) 640

 

Q6. Which Rajdhani Express covers the longest distance in India

কোনটো ৰাজধানী এক্সপ্ৰেছে ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰে

(A) Chennai
(B) Dibrugarh
(C) Trivandrum
(D) Cochin

Answer: (C) Trivandrum

 

Q7. Who had the rare honour of being felicitated by nine Prime Ministers and five Presidents

নজন প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু পাঁচজন ৰাষ্ট্ৰপতিৰ দ্বাৰা সম্বৰ্ধনা জনোৱাৰ বিৰল সন্মান কাৰ আছিল

(A) Gangubai Hangal
(B) Bhimsen Joshi
(C) Bismillah Khan
(D) Pandit Jasraj

Answer: (A) Gangubai Hangal

 

Q8. Which among the following States does not form part of the Narmada basin

নিম্নলিখিত কোনখন ৰাজ্য নৰ্মদা অৱবাহিকাৰ অংশ নহয়

(A) Madhya Pradesh
(B) Gujrat
(C) Rajasthan
(D) Maharashtra

Answer: (C) Rajasthan

 

Q9. Which one of the following longitudes determine the Indian Standard Time

নিম্নলিখিত কোনটো দ্ৰাঘিমাংশে ভাৰতীয় মানসময় নিৰ্ধাৰণ কৰে

(A) 80.5° E
(B) 81.5° E
(C) 82.5° E
(D) 85.5° E

Answer: (C) 82.5° E

 

Q10. Which one of the following states is the largest producer of lignite coal

নিম্নলিখিত কোনখন ৰাজ্য হৈছে লিগ্নাইট কয়লাৰ সৰ্ববৃহৎ উৎপাদক

(A) Tamil Nadu
(B) Bihar
(C) Karnataka
(D) Gujrat

Answer: (A) Tamil Nadu

 

Q11. Which one is the longest National Highway of India

কোনটো ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ

(A) NH 5
(B) NH 7
(C) NH 8
(D) NH 10

Answer: (B) NH 7

 

Q12. Which one of the following states is the largest producer of black pepper in India

নিম্নলিখিত কোনখন ৰাজ্য হৈছে ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ জালুক উৎপাদক

(A) Tamil Nadu
(B) Assam
(C) Punjab
(D) Kerala

Answer: (D) Kerala

 

Q13. The Krishna-Godavari Basin is one of the largest reserves of

কৃষ্ণ-গোদাৱৰী অৱবাহিকা হৈছে কাৰ অন্যতম বৃহৎ ভাণ্ডাৰ

(A) Aluminium
(B) Zinc
(C) Natural Gas
(D) Iron

Answer: (C) Natural Gas

 

Q14. In which state of India, the archaeological site Hampi is located

ভাৰতৰ কোন খন ৰাজ্যত, পুৰাতাত্ত্বিক স্থান হাম্পি অৱস্থিত

(A) Karnataka
(B) Tamil Nadu
(C) Gujarat
(D) Andhra Pradesh

Answer: (A) Karnataka

 

Q15. When the Panchayati Raj System was first introduced in India

যেতিয়া ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে পঞ্চায়তি ৰাজ ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল

(A) 1947
(B) 1953
(C) 1957
(D) 1959

Answer: (D) 1959

 

Important links:

Download Indian GK pt. 10 PDF Click here
Indian GK Question Answer pt 9 Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment