Indian GK Question Answer pt. 1

Indian GK Question Answer

Indian GK Question Answer pt. 1

Q1. India’s population, as on 1 March 2011

ভাৰতৰ জনসংখ্যা, 1 মাৰ্চ 2011 তাৰিখে

(A) 1,210,193,422 Billion
(B) 9,10,193,422 Billion
(C) 1,210,193,422 Billion
(D) 1,910,193,422 Billion

Answer: (A) 1,210,193,422 Billion

 

Q2. India’s largest city by population

জনসংখ্যা অনুসৰি ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ চহৰ

(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Chennai
(D) Pune

Answer: (A) Delhi

 

Q3. Number of State and Union Territories in India

ভাৰতত ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সংখ্যা

(A) 28 States and 8 Union Territories
(B) 29 States and 7 Union Territories
(C) 27 States and 6 Union Territories
(D) 23 States and 10 Union Territories

Answer: (A) 28 States and 8 Union Territories

 

Q4. India’s population density

ভাৰতৰ জনসংখ্যাৰ ঘনত্ব

(A) 382/km2
(B) 290/km2
(C) 375/km2
(D) 464/km2

Answer: (D) 464/km2

 

Q5. India’s total area

ভাৰতৰ মুঠ এলেকা

(A) 3.7 Million sq. km
(B) 3.0 Million sq. km
(C) 4.2 Million sq. km
(D) 3.3 Million sq. km

Answer: (D) 3.3 Million sq. km

 

Q6. Sex ratio of India according to the 2011 census

2011 চনৰ লোকপিয়ল অনুসৰি ভাৰতৰ লিংগ অনুপাত

(A) 940
(B) 972
(C) 845
(D) 774

Answer: (A) 940

 

Q7. National Book Trust was established by the Government of India

ভাৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰন্থ ন্যাস প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(A) 1957
(B) 1959
(C) 1963
(D) 1972

Answer: (A) 1957

 

Q8. Which river of South India is also called Vridha Ganga

দক্ষিণ ভাৰতৰ কোনখন নদীক বৃদ্ধা গংগা বুলিও কোৱা হয়

(A) Krishna
(B) Godavari
(C) Kaveri
(D) Narmada

Answer: (B) Godavari

 

Q9. Who is known as the “Water Gandhi” or “Waterman of India”

কাক “ৱাটাৰ গান্ধী” বা “ৱাটাৰমেন অফ ইণ্ডিয়া” বুলি জনা যায়

(A) Kailash Satyarthi
(B) Ramesh Sharma
(C) Rajendra Singh
(D) Keshab Nag

Answer: (C) Rajendra Singh

 

Q10. What is the name of India’s National Aquatic Animal?

ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় জলজ প্ৰাণীৰ নাম কি?

(A) River Dolphin
(B) Crocodile
(C) Katla Fish
(D) Green Frog

Answer: (A) River Dolphin

 

Q11. In which century did Portuguese merchants first land in Goa?

কোন শতিকাত পৰ্তুগীজ ব্যৱসায়ীসকলে প্ৰথমে গোৱাত অৱতৰণ কৰিছিল?

(A) 17th Century
(B) 15th Century
(C) 14th Century
(D) 16th Century

Answer: (D) 16th Century

 

Q12. Who designed the Indian Parliament in New Delhi?

নতুন দিল্লীত ভাৰতীয় সংসদৰ নক্সা কোনে কৰিছিল?

(A) Gustave Eiffel
(B) Le Corbusier
(C) Edwin Landseer Lutyens
(D) Bonanno Pisano

Answer: (C) Edwin Landseer Lutyens

 

Q13. Which monument was built to commemorate the visit of King George V and Queen Mary to Bombay?

ৰজা পঞ্চম জৰ্জ আৰু ৰাণী মেৰীৰ বোম্বাই ভ্ৰমণক স্মৰণ কৰিবলৈ কোনটো স্মৃতিস্তম্ভ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল?

(A) India Gate
(B) Gateway of India
(C) Victoria Terminus
(D) Elephanta Caves

Answer: (B) Gateway of India

 

Q14. Which monument was built by Mohammed Quli Qutab Shah in 1591 to commemorate the end of Plague?

প্লেগৰ সমাপ্তিৰ স্মৃতিত ১৫৯১ চনত মহম্মদ কুলি কুতাব শ্বাহে কোনটো স্মাৰক নিৰ্মাণ কৰিছিল?

(A) Charminar
(B) Jama Masjid
(C) Mecca Masjid
(D) Toli Masjid

Answer: (A) Charminar

 

Q15. Hindi Diwas celebrated in India on

ভাৰতত হিন্দী দিৱস কেতিয়া উদযাপন কৰা হয়

(A) 14th September
(B) 12th April
(C) 10th April
(D) 14th December

Answer: (A) 14th September

 

Important links:

Download Indian GK pt. 1 PDF Click here
Read Indian GK Question Answer Click here

Top 15 Indian GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Indian GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Assam Geography GK Click here
Indian GK Question Answer Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
Indian Science & Technology GK Click here
World GK Question Answer Click here
World History GK Click here
World Sport GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers Click here

Leave a Comment