Indian Geography GK pt. 7

Indian Geography GK

Indian Geography GK pt. 7

Q1. Silent Valley in Kerala is home to the largest population of

কেৰালাৰ নীৰৱ উপত্যকাত সৰ্বাধিক জনসংখ্যা কত আছে

(A) Leopards
(B) Bisons
(C) Lion-tailed Macaques
(D) Hornbills

Answer: (C) Lion-tailed Macaques

 

Q2. Deccan Plateau is formed mainly from

ডেক্কান মালভূমি মুখ্যতঃ কৰ পৰা গঠন হয়

(A) Sedimentary rocks
(B) Sand stone
(C) Metamorphic rocks
(D) Igneous rocks

Answer: (D) Igneous rocks

 

Q3. The highest range of Himalayan mountains are called

হিমালয় পৰ্বতমালাৰ সৰ্বোচ্চ পৰিসৰক কোৱা হয়

(A) Himachal
(B) Himadri
(C) Himavat
(D) Himaraj

Answer: (B) Himadri

 

Q4. Which of the following are residual mountains in India

নিম্নলিখিত কোনটো ভাৰতত অৱশিষ্ট পৰ্বত?

(A) Aravallis
(B) Himalayas
(C) Garo Hills
(D) Patkai Hills

Answer: (A) Aravallis

 

Q5. The forests found in Assam and Meghalaya are ____ type of forests

অসম আৰু মেঘালয়ত পোৱা অৰণ্যবোৰ __ প্ৰকাৰৰ অৰণ্য

(A) Alpine forests of Himalayan
(B) Mangrove forests
(C) Evergreen forests
(D) Tropical Grasslands

Answer: (C) Evergreen forests

 

Q6. Which type of soil retains maximum amount of water

কোন প্ৰকাৰৰ মাটিয়ে সৰ্বাধিক পৰিমাণৰ পানী ৰাখে

(A) Red soil
(B) Laterite soil
(C) Alluvial soil
(D) Clayey

Answer: (D) Clayey

 

Q7. Which of the following soils is also known as “Regur” soil

নিম্নলিখিত কোনটো মাটিক “ৰেগুৰ” মাটি বুলিও কোৱা হয়

(A) Black soil
(B) Lateritic soil
(C) Alluvial soil
(D) Red soil

Answer: (A) Black soil

 

Q8. Aghil pass connects

অঘিল পাছ সংযোগ কৰে

(A) Tamil Nadu and Kerala
(B) Arunachal Pradesh and Tibet
(C) Karakoram and Ladakh
(D) Sikkim and Lhasa

Answer: (C) Karakoram and Ladakh

 

Q9. Mangrove vegetation in India is most extensively found in

ভাৰতত মেংগ্ৰোভ গছ-গছনি আটাইতকৈ বিস্তৃতভাৱে পোৱা যায়

(A) The Sundarbans
(B) Rann of Kachchh
(C) Malabar Coast
(D) Tamil Nadu

Answer: (A) The Sundarbans

 

Q10. The State in India having the largest area under black soil is

ক’লা মাটিৰ তলত সৰ্ববৃহৎ এলেকা থকা ভাৰতৰ ৰাজ্যখন হৈছে

(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh

Answer: (B) Maharashtra

 

Q11. Which strait lies between the Andaman Sea and the South China Sea

কোনটো প্ৰণালী আন্দামান সাগৰ আৰু দক্ষিণ চীন সাগৰৰ মাজত অৱস্থিত

(A) Palk Strait
(B) Dover Strait
(C) Sunda Strait
(D) Malacca Strait

Answer: (D) Malacca Strait

 

Q12. Which pass joins Chamba and Jammu

কোনটো পাছে চম্বা আৰু জম্মুত যোগদান কৰে

(A) Padri
(B) Dulchi
(C) Hamtah
(D) Sach

Answer: (A) Padri

 

Q12. Which of the following pass is not part of the Great Himalayan Range

নিম্নলিখিত কোনটো পাছ গ্ৰেট হিমালয় ৰেঞ্জৰ অংশ নহয়

(A) Bara Lacha Pass
(B) Kang-la
(C) Parang-la
(D) Rohtang Pass

Answer: (D) Rohtang Pass

 

Q12. Kanha National Park belongs to one of the following biographical provinces

কানহা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান নিম্নলিখিত জীৱনীমূলক প্ৰদেশসমূহৰ এটাৰ অন্তৰ্গত

(A) Tropical humid forests
(B) Warm semi-desert
(C) Tropical dry forest
(D) Tropical sub-humid forests

Answer: (D) Tropical sub-humid forests

 

Q13. Which is the largest river basin on the Maharashtra Plateau

কোনটো  মহাৰাষ্ট্ৰ মালভূমিৰ সৰ্ববৃহৎ নদী অৱবাহিকা

(A) Tapi Purna basin
(B) Krushna basin
(C) Godavari basin
(D) Bhima basin

Answer: (C) Godavari basin

 

Q14. The pass that connects Himachal Pradesh and Tibet is

হিমাচল প্ৰদেশ আৰু তিব্বতক সংযোগ কৰা পাছটো হৈছে

(A) Shipki La
(B) Nathula
(C) Banihal
(D) Sojila

Answer: (A) Shipki La

 

Q15. Which one of the following physical regions of India formed due to volcanic activity

আগ্নেয়গিৰিৰ কাৰ্যকলাপৰ ফলত ভাৰতৰ নিম্নলিখিত কোনটো ভৌতিক অঞ্চল গঠন হৈছিল

(A) Himalayan Mountain
(B) Aravalli Mountain
(C) Deccan Plateau
(D) Eastern and Western Ghats

Answer: (C) Deccan Plateau

 

Important links:

Download Indian Geography GK pt. 6 PDF Click here
Indian Geography GK pt. 5 Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian Geography General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian Geography GK questions Answer can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment