Indian Geography GK pt. 5

Indian Geography GK

Indian Geography GK pt. 5

Q1. Which Indian state is connected to Sri Lanka by The Palk Strait

কোনখন ভাৰতীয় ৰাজ্য শ্ৰীলংকাৰ সৈতে পালক ষ্ট্ৰেইটৰ দ্বাৰা সংযুক্ত

(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh

Answer: (A) Tamil Nadu

 

Q2. Which state shares its international border with Bangladesh and Myanmar

কোনখন ৰাজ্যই বাংলাদেশ আৰু ম্যানমাৰৰ সৈতে ইয়াৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্ত ভাগ বতৰা কৰে

(A) Assam
(B) Meghalaya
(C) Tripura
(D) Mizoram

Answer: (C) Tripura

 

Q3. Which mountain range separates the Indo-Gangetic plain from the Deccan Plateau

কোনপৰ্বতমালাই ভাৰত-গাঙ্গেয় সমভূমিক ডেক্কান মালভূমিৰ পৰা পৃথক কৰে

(A) The Aravalli
(B) The Vindhyas
(C) The Satpura
(D) The Sahyadri

Answer: (C) The Satpura

 

Q4. Chilika Lake is located in

চিলিকা হ্ৰদ ইয়াত অৱস্থিত

(A) West Bengal
(B) Odisha
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu

Answer: (B) Odisha

 

Q5. The place of India which does not have tropical evergreen forest is

ভাৰতৰ কোনখন ঠাই য’ত ক্ৰান্তীয় চিৰসেউজ অৰণ্য নাই

(A) Eastern part of Western Ghats
(B) Western part of Western Ghats
(C) Andaman and Nicobar Islands
(D) Eastern part of subtropical Himalays

Answer: (A) Eastern part of Western Ghats

 

Q6. India’s only active volcano is located in which island

ভাৰতৰ একমাত্ৰ সক্ৰিয় আগ্নেয়গিৰি কোনদ্বীপত অৱস্থিত

(A) Elephanta Island
(B) Havelock Island
(C) Barren Island
(D) Car Nicobar

Answer: (C) Barren Island

 

Q7. The outer range of which mountain is known as Sivalik

কাৰ বাহিৰৰ পৰিসৰৰ পৰ্বতক শিৱালিক বুলি জনা যায়

(A) Himalayas
(B) Nilgiri
(C) Aravalli
(D) Patkai

Answer: (A) Himalayas

 

Q8. Which of the following river does not originate in Indian territory

নিম্নলিখিত কোনখন নদী ভাৰতীয় ভূখণ্ডত উৎপন্ন নহয়

(A) Mahanadi
(B) Brahmaputra
(C) Ganga
(D) Satluj

Answer: (B) Brahmaputra

 

Q9. Approximately how much percentage of tropical cyclones of the World affects the Indian coast

বিশ্বৰ ক্ৰান্তীয় ঘূৰ্ণীবতাহৰ প্ৰায় কিমান শতাংশই ভাৰতীয় উপকূলক প্ৰভাৱিত কৰে

(A) 5 %
(B) 10 %
(C) 15 %
(D) 18 %

Answer: (B) 10 %

 

Q10. The Northern Plains of India are separated from the Peninsular region by

ভাৰতৰ উত্তৰ সমভূমিউপদ্বীপীয় অঞ্চলৰ পৰা পৃথক কৰা হৈছে

(A) Vindhya Mountains
(B) Aravali Mountains
(C) Satpura Mountains
(D) Sahyadri Mountains

Answer: (A) Vindhya Mountains

 

Q11. Old Alluvial soil is known as

পুৰণি পলসুৱা মাটিক নামেৰে জনা যায়

(A) Bangar
(B) Khaddar
(C) Regur
(D) Terai

Answer: (A) Bangar

 

Q12. The Lakshadweep archipelago is formed on

লক্ষদ্বীপ দ্বীপপুঞ্জ কৰ পৰা গঠন কৰা হৈছে

(A) Andesite rocks
(B) Atoll
(C) Igneous rocks
(D) Metamorphic rocks

Answer: (B) Atoll

 

Q13. Ravines are mostly found in India in the

ভাৰতত বেছিভাগ উপদ্ৰৱ পোৱা যায়

(A) Periphery of Gangetic plains
(B) Narmada Valley
(C) Periphery of Thar desert
(D) Shivaliks

Answer: (A) Periphery of Gangetic plains

 

Q14. Out of the following, which region has the lowest altitude

নিম্নলিখিতবোৰৰ ভিতৰত, কোনঅঞ্চলত সৰ্বনিম্ন উচ্চতা আছে

(A) Rann of Kutch
(B) Sunderbans
(C) Kuttanad
(D) Dhanushkodi

Answer: (C) Kuttanad

 

Q15. Which of the following are the youngest mountains

নিম্নলিখিত কোনটো আটাইতকৈ কম বয়সীয়া পৰ্বত

(A) Western Ghats
(B) Himalayas
(C) Eastern Ghats
(D) Vindhyas

Answer: (B) Himalayas

 

Important links:

Download Indian Geography GK pt. 5 PDF Click here
Indian Geography GK pt. 4 Click here

Top 15 Indian Geography General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian Geography GK questions Answer can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment