Indian Geography GK pt. 4

Indian Geography GK

Indian Geography GK pt. 4

Q1. Which city is not on the river bank of Yamuna

কোন খন চহৰ যমুনাৰ নদীৰ পাৰত নাই

(A) Agra
(B) Mathura
(C) Etawah
(D) Kannauj

Answer: (D) Kannauj

 

Q2. What is the total length of the Indian coastline

ভাৰতীয় উপকূলৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য কিমান

(A) 6017 km
(B) 9826 km
(C) 7517 km
(D) 8614 km

Answer: (C) 7517 km

 

Q3. Which one is the largest coastal lagoon in India

কোনটো ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উপকূলীয় লেগুন

(A) Chilika Lake
(B) Wular Lake
(C) Dal Lake
(D) Loktak Lake

Answer: (A) Chilika Lake

 

Q4. Which one is the highest altitude hill station in india

কোনটো ভাৰতৰ সৰ্বোচ্চ উচ্চতাৰ পাহাৰীয়া কেন্দ্ৰ

(A) Shillong
(B) Leh
(C) Shimla
(D) Munnar

Answer: (B) Leh

 

Q5. Kodaikanal hill station is located in

কোডাইকানাল পাহাৰীয়া কেন্দ্ৰটো ইয়াত অৱস্থিত

(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Goa
(D) Kerala

Answer: (A) Tamil Nadu

 

Q6. Which state of India is the largest producer of soybean

ভাৰতৰ কোনখন ৰাজ্য চয়াবীনৰ সৰ্ববৃহৎ উৎপাদক

(A) Haryana
(B) Madhya Pradesh
(C) Kerala
(D) West Bengal

Answer: (B) Madhya Pradesh

 

Q7. Territorial waters of India extend up to

ভাৰতৰ জলসীমা লৈকে বিস্তীৰণ হৈছে

(A) 8 nautical miles
(B) 10 nautical miles
(C) 12 nautical miles
(D) 16 nautical miles

Answer: (C) 12 nautical miles

 

Q8. Which line passes through India

কোনৰেখা ভাৰতৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যায়

(A) Equator
(B) Tropic of Capricorn
(C) International Date Line
(D) Tropic of Cancer

Answer: (D) Tropic of Cancer

 

Q9. How many National parks have been authorized till now in India

ভাৰতত এতিয়ালৈকে কিমানখন ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান কৰ্তৃত্বপ্ৰাপ্ত হৈছে

 (A) 102
(B) 103
(C) 104
(D) 105

Answer: (B) 103

 

Q10. Which one National Park found in Bihar

বিহাৰত কোনটো ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান পোৱা গৈছিল

(A) Valmiki National Park
(B) Manas National Park
(C) Namdapha National Park
(D) Vansda National Park

Answer: (A) Valmiki National Park

 

Q11. Which one state share its boundary with Myanmar

কোনখন ৰাজ্যই ম্যানমাৰৰ সৈতে ইয়াৰ সীমা ভাগ বতৰা কৰে

(A) Assam
(B) Meghalya
(C) Mizoram
(D) Sikkim

Answer: (C) Mizoram

 

Q12. Which one is the highest mountain peak of Western Ghats

কোনটো পশ্চিম ঘাটৰ সৰ্বোচ্চ পৰ্বত শৃংগ

(A) Meesapulimala
(B) Doddabetta
(C) Anamudi
(D) Kolaribetta

Answer: (C) Anamudi

 

Q13. The hill station Ooty is located in which mountain

কোনটো পশ্চিম ঘাটৰ সৰ্বোচ্চ পৰ্বত শৃংগ

(A) Nilgiri
(B) Western Ghat
(C) Himalaya
(D) None of the above

Answer: (A) Nilgiri

 

Q14. The Yarlung Tsangpo River in India is also known as

ভাৰতৰ য়াৰলুং চাংপো নদীক নামেৰেও জনা যায়

(A) Ganga
(B) Indus
(C) Brahmaputra
(D) None of the above

Answer: (C) Brahmaputra

 

Q15. In which city the Yamuna river merging with the River Ganga

যমুনা নদী গংগা নদীৰ সৈতে মিহলি হোৱা কোন খন চহৰ

(A) Vanarasi
(B) Allahabad
(C) Delhi
(D) Lucknow

Answer: (B) Allahabad

 

Important links:

Download Indian Geography GK pt. 4 PDF Click here
Indian Geography GK pt. 3 Click here

Top 15 Indian Geography General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian Geography GK questions Answer can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment