Indian Geography GK pt. 3

Indian Geography GK

Indian Geography GK pt. 3

Q1. Kovalam Beach is located in which state

কোভালম বীচ কোন ৰাজ্যত অৱস্থিত

(A) Goa
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Andhra Pradesh

Answer: (B) Kerala

 

Q2. Which below mention city is not on the river bank of Ganga

তলত উল্লেখ কৰা চহৰখন গঙ্গাৰ নদীৰ পাৰত নাই

(A) Varanasi
(B) Kolkata
(C) Lucknow
(D) Bijnor

Answer: (C) Lucknow

 

Q3. Mehrangarh Fort is located in which city

মেহৰানগড় কিলাৰ কোন চহৰত অৱস্থিত

(A) Jodhpur
(B) Udaipur
(C) Jaipur
(D) Bharatpur

Answer: (A) Jodhpur

 

Q4. Which one is the largest forts in India

কোনটো ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কিলা

(A) Red Fort
(B) Gwalior Fort
(C) Golkonda Fort
(D) Chittorgarh Fort

Answer: (D) Chittorgarh Fort

 

Q5. Which hill station is also called as the ‘Queen of the Satpuras’

কোনটো পাহাৰীয়া কেন্দ্ৰক ‘সাতপুৰাসকলৰ ৰাণী’ বুলিও কোৱা হয়

(A) Nilgiri
(B) Pachmarhi
(C) Shillong
(D) Ooty

Answer: (B) Pachmarhi

 

Q6. Bharatpur Bird Sanctuary is located in the State

ভৰতপুৰ পক্ষী অভয়াৰণ্য ৰাজ্যখনত অৱস্থিত

(A) Gujrat
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Odisha

Answer: (C) Rajasthan

 

Q7. How many states are within Indian Deccan Plateau

ভাৰতীয় ডেক্কান মালভূমিৰ ভিতৰত কিমানখন ৰাজ্য আছে

(A) 3
(B) 5
(C) 6
(D) 8

Answer: (D) 8

 

Q8. Which one is the highest altitude plateau region in India

কোনটো ভাৰতৰ সৰ্বোচ্চ উচ্চতাৰ মালভূমি অঞ্চল

(A) Deccan Plateau
(B) Shillong Plateau
(C) Mysore Plateau
(D) Ladakh Plateau

Answer: (D) Ladakh Plateau

 

Q9. Karakoram Pass is a mountain pass between India and

কাৰাকোৰাম পাছ হৈছে ভাৰতৰ মাজত এটা পৰ্বতপাছ আৰু

(A) China
(B) Pakistan
(C) Myanmar
(D) Bangladesh

Answer: (A) China

 

Q10. Valley of Flowers National Park is found on the mountain of

ফ্লাৱাৰ্ছ নেচনেল পাৰ্কৰ আলিটো পৰ্বতৰ ওপৰত পোৱা যায়

(A) Kangchenjunga
(B) Kamet
(C) Nanda Devi
(D) Siniolchu

Answer: (C) Nanda Devi

 

Q11. Which below mention state do not shares border with Bhutan

তলত উল্লেখ কৰা কোনখন ৰাজ্যই ভূটানৰ সৈতে সীমান্ত ভাগ-বতৰা নকৰে

(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Sikkim
(D) Bihar

Answer: (D) Bihar

 

Q12. Which below mention state do not shares border with Pakistan

তলত উল্লেখ কৰা কোনখন ৰাজ্যই পাকিস্তানৰ সৈতে সীমান্ত ভাগ-বতৰা নকৰে

(A) Rajasthan
(B) Punjab
(C) Haryana
(D) Gujrat

Answer: (C) Haryana

 

Q13. Which one is the last major city in India through which Grand Trunk Road passed before entering in Pakistan

কোনখন ভাৰতৰ অন্তিম খন মুখ্য চহৰ যাৰ মাজেৰে গ্ৰেণ্ড ট্ৰাংক ৰোড আগতে পাৰ হৈছিল 

(A) Attari
(B) Jalandhar
(C) Ludhiana
(D) Ambala

Answer: (A) Attari

 

Q14. The National Highway 1 links New Delhi with the city

ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ 1-য়ে নতুন দিল্লীক চহৰখনৰ সৈতে সংযোগ কৰে

(A) Jammu
(B) Agra
(C) Attari
(D) Jaipur

Answer: (C) Attari

 

Q15. Bangalore city is located on the river bank of

বাংগালোৰ চহৰ নদীৰ পাৰত অৱস্থিত

(A) Mahanadi
(B) Vrishabhavathi
(C) Krishna
(D) Bhadra

Answer: (B) Vrishabhavathi

 

Important links:

Download Indian Geography GK pt. 3 PDF Click here
Indian Geography GK pt. 2 Click here

Top 15 Indian Geography General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian Geography GK questions Answer can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment