Indian Geography GK pt. 2

Indian Geography GK

Indian Geography GK pt. 2

Q1. Which state is the western end of the Vindhya Range

কোনখন ৰাজ্য বিন্ধ্য পৰিসৰৰ পশ্চিম প্ৰান্ত

(A) Rajasthan
(B) Punjab
(C) Maharastra
(D) Gujrat

Answer: (D) Gujrat

 

Q2. Khasi hills located in which state

খাচী পাহাৰ কোন ৰাজ্যত অৱস্থিত

(A) Nagaland
(B) Manipur
(C) Tripura
(D) Meghalaya

Answer: (D) Meghalaya

 

Q3. Kaziranga National Park is located in which state

কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান কোন খন ৰাজ্যত অৱস্থিত

(A) Odisha
(B) Assam
(C) Sikkim
(D) West Bengal

Answer: (B) Assam

 

Q4. Which country shares the longest border with India

কোনখন দেশৰ ভাৰতৰ সৈতে দীৰ্ঘতম সীমান্ত আছে

(A) China
(B) Pakistan
(C) Bangladesh
(D) Myanmar

Answer: (C) Bangladesh

 

Q5. Which of the following longitudes determines the Indian Standard Time

নিম্নলিখিত কোনটো দ্ৰাঘিমাংশই ভাৰতীয় মানসময় নিৰ্ধাৰণ কৰে

(A) 82.5 degree E
(B) 84.2 degree E
(C) 86.5 degree E
(D) 87.5 degree E

Answer: (A) 82.5 degree E

 

Q6. Which river has the second largest river basin beside Ganga

কোনখন নদীত গঙ্গাৰ কাষত দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ নদী অৱবাহিকা আছে

(A) Brahmaputra
(B) Godavari
(C) Indus
(D) Narmada

Answer: (B) Godavari

 

Q7. India’s highest waterfall Jog falls located in

ভাৰতৰ সৰ্বোচ্চ জলপ্ৰপাত জগ জলপ্ৰপাত ত অৱস্থিত

(A) Maharastra
(B) Madhya Pradesh
(C) Himachal Pradesh
(D) Karnataka

Answer: (D) Karnataka

 

Q8. Adam bridge is located between India and

আদম দলং ভাৰত আৰু কাৰ মাজত অৱস্থিত

(A) Nepal
(B) China
(C) Sri Lanka
(D) Myanmar

Answer: (C) Sri Lanka

 

Q9. India’s largest river island Majuli is located in the River

ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ নদী দ্বীপ মাজুলী নদীত অৱস্থিত

(A) Ganga
(B) Brahmaputra
(C) Indus
(D) Kaveri

Answer: (B) Brahmaputra

 

Q10. How many countries shares their border with India

কিমানখন দেশে ভাৰতৰ সৈতে তেওঁলোকৰ সীমান্ত ভাগ বতৰা কৰে

(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 8

Answer: (C) 6

 

Q11. Which Indian state shares the longest international border

কোনখন ভাৰতীয় ৰাজ্যৰ আটাইতকৈ দীঘল আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্ত আছে

(A) Jammu and Kashmir
(B) Mizoram
(C) West Bengal
(D) Rajasthan

Answer: (D) Rajasthan

 

Q12. The largest Buddhist monastery in India is found in the city

ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বৌদ্ধ মঠটো কোনখন চহৰখনত পোৱা যায়

(A) Dharamsala
(B) Sarnath
(C) Tawang
(D) Kochi

Answer: (C) Tawang

 

Q13. Which state has the longest coastline in India

কোন খন ৰাজ্যৰ ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল উপকূল আছে

(A) Tamil Nadu
(B) Andhra Pradesh
(C) Goa
(D) Gujrat

Answer: (D) Gujrat

 

Q14. Which state is the largest producer of bauxite in India

কোন খন ৰাজ্য ভাৰতৰ বক্সিটৰ সৰ্ববৃহৎ উৎপাদক

(A) Andhra Pradesh
(B) Goa
(C) Bihar
(D) Odisha

Answer: (D) Odisha

 

Q15. Imphal is the capital city of which state

ইম্ফল কোন খন ৰাজ্যৰ ৰাজধানী চহৰ

(A) Nagaland
(B) Manipur
(C) Mizoram
(D) Arunachal Pradesh

Answer: (B) Manipur

 

Important links:

Download Indian Geography GK pt. 2 PDF Click here
Indian Geography GK pt. 1 Click here

Top 15 Indian Geography General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian Geography GK questions Answer can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment