Indian Geography GK pt. 1

Indian Geography GK

Indian Geography GK pt. 1

Q1. India is located on which part of Indo-Australian Plate

ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়ান প্লেটৰ কোন অংশত ভাৰত অৱস্থিত

(A) Northern
(B) Sothern
(C) Eastern
(D) Western

Answer: (A) Northern

 

Q2. Which one is the lowest point of India

কোনটো ভাৰতৰ নিম্নতম বিন্দু

(A) Lonar crater lake
(B) Chilika Lake
(C) Kuttanad
(D) Wular lake

Answer: (C) Kuttanad

 

Q3. Patkai mountain range is located which part of India

পাটকাই পৰ্বতমালা ভাৰতৰ কোন অংশত অৱস্থিত

(A) Eastern
(B) Southern
(C) Northern
(D) Western

Answer: (A) Eastern

 

Q4. India is divided into how many seismic zones according to the earthquake zoning map

ভূমিকম্পজোনিং মানচিত্ৰ অনুসৰি ভাৰত কিমান ভূমিকম্পৰ অঞ্চলত বিভক্ত

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 7

Answer: (B) 4

 

Q5. Which one is the longest beach in India

কোনটো ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল সমুদ্ৰতীৰ

(A) Varkala Beach
(B) Cavelossim Beach
(C) Agonda Beach
(D) Marina Beach

Answer: (D) Marina Beach

 

Q6. Which one is the largest state areawise in India

কোনটো ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ ৰাজ্যিক ক্ষেত্ৰঅনুসৰি

(A) Rajasthan
(B) Gujrat
(C) Madhya Pradesh
(D) Andhra Pradesh

Answer: (A) Rajasthan

 

Q7. Except Assam, the river Brahmaputra pass through which state in India

অসমৰ বাহিৰে, ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদী ভাৰতৰ কোন খন ৰাজ্যৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যায়

(A) Manipur
(B) West Bengal
(C) Arunachal Pradesh
(D) Tripura

Answer: (C) Arunachal Pradesh

 

Q8. How many types of soil found in India

ভাৰতত কিমান প্ৰকাৰৰ মাটি পোৱা যায়

(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 9

Answer: (B) 6

 

Q9. Which is the only Indian state that share its boundary with Sikkim

কোনখন ভাৰতীয় একমাত্ৰ ৰাজ্য যিছিকিমৰ সৈতে ইয়াৰ সীমা ভাগ বতৰা কৰে

(A) Assam
(B) Bihar
(C) Arunachal Pradesh
(D) West Bengal

Answer: (D) West Bengal

 

Q10. Chenab is a tributary river of which one

চেনাব এখন উপনদী যাৰ এটা

(A) Ganga
(B) Brahmaputra
(C) Indus
(D) Kaveri River

Answer: (C) Indus

 

Q11. What is the rank of India in the World in Coal production

কয়লা উৎপাদনত বিশ্বত ভাৰতৰ স্থান কিমান?

(A) 1st
(B) 2nd
(C) 3rd
(D) 4th

Answer: (B) 2nd

 

Q12. In which town, the Alaknanda and Bhagirathi rivers combine to form Ganga River

কোন খন চহৰত অলকানন্দা আৰু ভাগীৰথী নদী একত্ৰিত হৈ গংগা নদী গঠন কৰে

(A) Devprayag
(B) Haridwar
(C) Rishikesh
(D) Rudraprayag

Answer: (A) Devprayag

 

Q13. Which types of soil is found mostly in India

ভাৰতত কোন প্ৰকাৰৰ মাটি বেছিভাগ পোৱা যায়

(A) Red Soil
(B) Black Soil
(C) Laterite Soils
(D) Alluvial Soil

Answer: (D) Alluvial Soil

 

Q14. Which one is not a tributary river of Ganga

কোনটো গঙ্গাৰ উপনদী নদী নহয়

(A) Gomti
(B) Koshi
(C) Mahanadi
(D) Son

Answer: (C) Mahanadi

 

Q15. Which one is the longest river in India that flows entirely within India

কোনখন ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল নদী যি সম্পূৰ্ণৰূপে ভাৰতৰ ভিতৰত বৈ যায়
(A) Ganga
(B) Godavari
(C) Narmada
(D) Brahmaputra

Answer: (B) Godavari

 

Important links:

Download Indian Geography GK pt. 1 PDF Click here
Read Indian Geography GK Click here

Top 15 Indian Geography General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian Geography GK questions Answer can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment