Indian Economy GK Question Answer pt. 5

Indian Economy GK Question Answer

Indian Economy GK Question Answer pt. 5

Q1. National Income in India is estimated by

ভাৰতত ৰাষ্ট্ৰীয় উপাৰ্জন আকলন কেনেদৰে কৰা হয়

(a) Planning Commission
(b) Finance Commission
(c) Indian Statistical Institute
(d) Central Statistical Organisation

Answer: (d) Central Statistical Organisation

 

Q2. The Bank of Calcutta (a precursor to the present State Bank of India) was

বেংক অফ কলিকতা (বৰ্তমানৰ ভাৰতীয় ষ্টেট বেংকৰ পূৰ্বসূৰী) আছিল

(a) 1806
(b) 1809
(c) 1812
(d) 1818

Answer: (a) 1806

 

Q3. A Surplus budget is recommended during

কিমান সময়ত অতিৰিক্ত বাজেটৰ পৰামৰ্শ দিয়া হয়

(a) Depression
(b) Boom
(c) War
(d) Famines

Answer: (b) Boom

 

Q4. India’s National income is measured with the help of

ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উপাৰ্জন কিহৰ সহায়ত জোখা হয়

(a) Product method
(b) Income method
(c) Expenditure method
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

 

Q5. The Economic Survey in India is published by

ভাৰতত অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা কাৰ দ্বাৰা প্ৰকাশিত হয়

(a) Ministry of Finance
(b) Planning Commission
(c) Government of India
(d) Indian Statistical Institute

Answer: (a) Ministry of Finance

 

Q6. What is the mainstay of the Indian economy

ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ মূল আধাৰ কি

(a) Manufacturing
(b) Agriculture
(c) Business
(d) Public sector undertaking

Answer: (b) Agriculture

 

Q7. Deficit financing means that the government borrows money from the

ঘাটি বিত্তীয় অৰ্থ হৈছে যে চৰকাৰে ইয়াৰ পৰা ধন ধাৰ লৈছে

(a) Revenue Department
(b) World bank
(c) Reserve Bank of India
(d) State Bank of India

Answer: (c) Reserve Bank of India

 

Q8. Which of the following will not come under the proposed GST in India

নিম্নলিখিত কোনটো ভাৰতত প্ৰস্তাৱিত জিএছটিৰ অধীনত নাহে

(a) Agricultural products
(b) Handicrafts
(c) Gems and Jewelleries
(d) Petroleum products

Answer: (d) Petroleum products

 

Q9. Which Five-Year plan focussed on “growth with social justice and equity”

কোনটো পঞ্চবাৰ্ষিক পৰিকল্পনাই “সামাজিক ন্যায় আৰু সমতাৰ সৈতে বিকাশ”ৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছিল

(a) Sixth Five-Year Plan
(b) Seventh Five-Year Plan
(c) Eight Five-Year Plan
(d) Ninth Five-Year Plan

Answer: (d) Ninth Five-Year Plan

 

Q10. The first planning commission in India was formed in the year

কেতিয়া ভাৰতত প্ৰথম পৰিকল্পনা আয়োগ গঠন কৰা হয়

(a) 1947
(b) 1950
(c) 1952
(d) 1955

Answer: (b) 1950

 

Q11. The concept of five year plan was borrowed from

পাঁচ বছৰীয়া পৰিকল্পনাৰ ধাৰণাটো কৰ পৰা ধাৰ লোৱা হৈছিল

(a) USA
(b) England
(c) Rusia
(d) France

Answer: (c) Rusia

 

Q12. The National Development Council was established in the year

কিমান চনত ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়ন পৰিষদ প্ৰতিষ্ঠা কৰা হয়

(a) 1952
(b) 1955
(c) 1960
(d) 1963

Answer: (a) 1952

 

Q13. The focus of the Second Five Year Plan was

দ্বিতীয় পঞ্চবাৰ্ষিক পৰিকল্পনাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু আছিল

(a) Agriculture
(b) Industrialization
(c) Education
(d) Foreign Direct Investment

Answer: (b) Industrialization

 

Q14. Who is the largest trading partner of India

ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ বাণিজ্যিক অংশীদাৰ কোন

(a) USA
(b) China
(c) England
(d) United Arab Emirates

Answer: (a) USA

 

Q15. Which one is the first finance minister who went on to become the President of India

কোনজন প্ৰথম বিত্ত মন্ত্ৰী যি ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি হৈছিল

(a) Shankar Dayal Sharma
(b) Neelam Sanjiva Reddy
(c) Fakhruddin Ali Ahmed
(d) R Venkataraman

Answer: (d) R Venkataraman

 

Important links:

Download Indian Economy GK pt. 4 PDF Click here
For Indian Economy GK pt 4 Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian Economy GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian Economy general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment