Indian Economy GK Question Answer pt. 4

Indian Economy GK Question Answer

Indian Economy GK Question Answer pt. 4

Q1. Who was the first person to adopt a scientific method in estimating the national income in India

ভাৰতত ৰাষ্ট্ৰীয় উপাৰ্জনৰ আকলন কৰাত বৈজ্ঞানিক পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰা প্ৰথম ব্যক্তি কোন আছিল

(a) PN Dhar
(b) Ashok Mitra
(c) VKRV Rao
(d) Prof Sheroi

Answer: (c) VKRV Rao

 

Q2. Who is the first Finance Minister to have risen to be the President of India

ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি হ’বলৈ উঠি অহা প্ৰথম বিত্ত মন্ত্ৰী কোন আছিল

(a) R Venkataraman
(b) Shankar Dayal Sharma
(c) K. R. Narayanan
(d) S Radhakrishnan

Answer: (a) R Venkataraman

 

Q3. Which Finance Minister has introduced the service tax concept in India

কোনে সৰ্বাধিক সংখ্যক বাজেট 10 টা বাজেটৰ সৈতে উপস্থাপন কৰিছে 

(a) P. Chidambaram
(b) Manmohan Singh
(c) Indira Gandhi
(d) I. K. Gujral

Answer: (b) Manmohan Singh

 

Q4. In which year budget, the service tax concept was first introduced in India

কোন বছৰৰ বাজেটত, সেৱা কৰ ধাৰণা প্ৰথমে ভাৰতত প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল

(a) 1994-95
(b) 1995-96
(c) 1991-92
(d) 1992-93

Answer: (a) 1994-95

 

Q5. In which sector Indian Govt allow 100% foreign direct investment

কোন খণ্ডত ভাৰত চৰকাৰে 100% প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ অনুমতি দিয়ে

(a) Telecome
(b) Petroleum refining
(c) Insurance
(d) Defence Production

Answer: (a) Telecome

 

Q6. India changed over to the decimal system of coinage in the year

কিমান চনত ভাৰত মুদ্ৰাৰ দশমিক প্ৰণালীলৈ পৰিৱৰ্তন হয়

(a) 1959
(b) 1948
(c) 1957
(d) 1952

Answer: (c) 1957

 

Q7. Which among the followings is the oldest Public Sector Bank of India

নিম্নলিখিত কোনটো ভাৰতীয় আটাইতকৈ পুৰণি ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেঙ্ক

(a) Punjab National Bank
(b) Industrial Development Bank of India
(c) Allahabad Bank
(d) Central Bank of India

Answer: (c) Allahabad Bank

 

Q8. The Government of India earns maximum revenue from

ভাৰত চৰকাৰে কৰ পৰা সৰ্বাধিক ৰাজহ উপাৰ্জন কৰে

(a) Income Tax
(b) Corporate Tax
(c) Sales Tax
(d) Central Bank of India

Answer: (b) Corporate Tax

 

Q9. How many banks of Indian are nationalized in 1969

1969 চনত ভাৰতীয় কিমানটা বেংক ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণ কৰা হয়

(a) 8
(b) 12
(c) 14
(d) 18

Answer: (c) 14

 

Q10. Which Prime Minister launched the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

কোনপ্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ধন যোজনা আৰম্ভ কৰিছিল

(a) Manmohan Singh
(b) Narendra Modi
(c) Atal Bihari Vajpayee
(d) Rajiv Gandhi

Answer: (b) Narendra Modi

 

Q11. The National Bank for Agriculture and Rural Development(NABARD) was founded in

নেচনেল বেংক ফৰ এগ্ৰিকালচাৰ এণ্ড গ্ৰামোন্নয়ন (নাবাৰ্ড) কেতিয়া প্ৰতিষ্ঠিত কৰা হৈছিল

(a) 1982
(b) 1984
(c) 1985
(d) 1990

Answer: (a) 1982

 

Q12. The paper currency was first started in India

কাগজৰ মুদ্ৰা প্ৰথমে কেতিয়া পৰা ভাৰতত আৰম্ভ কৰা হৈছিল

(a) 1852
(b) 1861
(c) 1865
(d) 1890

Answer: (b) 1861

 

Q13. The 1000 rupee note was first published in the year

১০০০ টকাৰ নোটটো প্ৰথমবাৰৰ বাবে কেতিয়া প্ৰকাশিত হৈছিল

(a) 1900
(b) 1902
(c) 1906
(d) 1909

Answer: (d) 1909

 

Q14. In which year Amartya Sen was awarded the Nobel Memorial Prize in Economic Sciences

কোন বছৰত অমৰ্ত্য সেনক অৰ্থনৈতিক বিজ্ঞানৰ নবেল স্মাৰক বঁটা প্ৰদান কৰা হয়

(a) 1996
(b) 1998
(c) 2001
(d) 2005

Answer: (b) 1998

 

Q15. SIDBI stands for

এছ.আই.ডি.বি.আই.-ৰ অৰ্থ হৈছে

(a) Small Industrial Development Banker Institute
(b) Small Industries Design Bank of India
(c) Small Industries Development Bank of India
(d) Small Innovation Development Banker’s Institute

Answer: (c) Small Industries Development Bank of India

 

Important links:

Download Indian Economy GK pt. 4 PDF Click here
For Indian Economy GK pt 3 Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian Economy GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian Economy general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment