Indian Economy GK Question Answer pt. 3

Indian Economy GK Question Answer

Indian Economy GK Question Answer pt. 3

Q1. In India, who determines the repo rate

ভাৰতত, কোনে ৰেপো ৰেট নিৰ্ধাৰণ কৰে

(a) Union Govt
(b) Planning Commission
(c) RBI
(d) SBI

Answer: (c) RBI

 

Q2. Who is the Chairman of the Planning Commission

পৰিকল্পনা আয়োগৰ অধ্যক্ষ কোন আছিল

(a) President
(b) Vice President
(c) Prime Minister
(d) Finanace Minister

Answer: (c) Prime Minister

 

Q3. Who had established the Delhi School of Economics

দিল্লী স্কুল অফ ইকনমিক্স কোনে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল

(a) Prof. Shenoi
(b) P. N. Dhar
(c) K. N. Raj
(d) V. K. R. V. Rao

Answer: (d) V. K. R. V. Rao

 

Q4. Who has the sole right to issue bank notes of all denominations

সকলো মূল্যৰ বেংক নোট জাৰী কৰাৰ একমাত্ৰ অধিকাৰ কাৰ আছে

(a) SBI
(b) RBI
(c) Finance Ministry
(d) Planning Commission

Answer: (b) RBI

 

Q5. The Planning Commission of India is a

ভাৰতৰ পৰিকল্পনা আয়োগ হৈছে এক

(a) A Constitutional body
(b) A Statutory body
(c) A non-Statutory body
(d) An independent and autonomous body

Answer: (c) A non-Statutory body

 

Q6. Total number of approved stock exchanges in India

ভাৰতত অনুমোদিত ষ্টক এক্সচেঞ্জৰ মুঠ সংখ্যা কিমানটা

(a) 16
(b) 19
(c) 22
(d) 23

Answer: (d) 23

 

Q7. Where the headquarters of NABARD (National Bank for Agriculture and Rural Development) is located

ক’ত নাবাৰ্ডৰ মুখ্য কাৰ্যালয় (ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি আৰু গ্ৰামোন্নয়ন বেংক) অৱস্থিত

(a) Delhi
(b) Mumbai
(c) Noida
(d) Bangalore

Answer: (b) Mumbai

 

Q8. Which bank was established on the recommendations of the Shivaraman Committee

শিৱৰমণ সমিতিৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি কোনটো বেংক স্থাপন কৰা হৈছিল

(a) SBI
(b) RBI
(c) UBI
(d) NABARD

Answer: (d) NABARD

 

Q9. During which Planning Commission period, NABARD was established

কোন সময়ত পৰিকল্পনা আয়োগৰ সময়ছোৱাত, নাবাৰ্ড প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(a) Third
(b) Sixth
(c) Seventh
(d) Ninth

Answer: (b) Sixth

 

Q10. How many zonal offices does RBI have

আৰ.বি.আই.-ৰ কিমানটা আঞ্চলিক কাৰ্যালয় আছে

(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 8

Answer: (a) 4

 

Q11. How many languages are printed in an Indian currency note

ভাৰতীয় মুদ্ৰা নোট এখনত কিমানটা ভাষা মুদ্ৰণ কৰা হয়

(a) 12
(b) 13
(c) 15
(d) 17

Answer: (c) 15

 

Q12. The fiscal policy in India is formulated by

ভাৰতত বিত্তীয় নীতি কাৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে

(a) Finance Ministry
(b) RBI
(c) Planning Commission
(d) National Income Committee

Answer: (a) Finance Ministry

 

Q13. Arundhati Bhattacharya is the first woman Chairperson of

অৰুন্ধতী ভট্টাচাৰ্য হৈছে প্ৰথম মহিলা অধ্যক্ষা

(a) RBI
(b) SBI
(c) ICICI
(d) UCO

Answer: (b) SBI

 

Q14. State Bank Of India before nationalization was known as

ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণৰ আগতে ভাৰতীয় ষ্টেট বেংকক কি নামেৰে জনা গৈছিল

(a) General Bank of India
(b) Bank of Hindustan
(c) Grand Bank
(d) Imperial Bank of India

Answer: (d) Imperial Bank of India

 

Q15. In which year, SBI was founded

কোন বছৰত, এছ.বি.আই. প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(a) 1956
(b) 1958
(c) 1962
(d) 1965

Answer: (a) 1956

 

Important links:

Download Indian Economy GK pt. 3 PDF Click here
For Indian Economy GK pt 2 Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian Economy GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian Economy general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment