Indian Economy GK Question Answer pt. 2

Indian Economy GK Question Answer

Indian Economy GK Question Answer pt. 2

Q1. Union budget is presented on the Parliament on 1st working day of

কেন্দ্ৰীয় বাজেট প্ৰথম কৰ্মদিনত সংসদত উপস্থাপন কৰা হয়

(a) January
(b) February
(c) March
(d) August

Answer: (b) February

 

Q2. Which one of the following is not a direct tax

নিম্নলিখিত কোনটো পোনপটীয়া কৰ নহয়

(a) Income Tax
(b) Wealth Tax
(c) Gift Tax
(d) Sales Tax

Answer: (d) Sales Tax

 

Q3. Reserve Bank of India was nationalized in the year

কিমান চনত ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণ কৰা হয়

(a) 1935
(b) 1945
(c) 1949
(d) 1952

Answer: (c) 1949

 

Q4. Which one is the largest banking and financial services company in India by assets

সম্পত্তিৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ বেঙ্কিং আৰু বিত্তীয় সেৱা কোম্পানী কোনটো

(a) Bank of Baroda
(b) Punjab National Bank
(c) State Bank of India
(d) ICICI Bank

Answer: (c) State Bank of India

 

Q5. What is the GDP per capita of India in 2012 according to World Bank data

বিশ্ব বেংকৰ তথ্য অনুসৰি 2012 চনত ভাৰতৰ জনমূৰি জিডিপি কিমান

(a) 1250 $
(b) 1489 $
(c) 1572 $
(d) 1691 $

Answer: (b) 1489 $

 

Q6. The total number of codes (character and number) in the Indian Financial System Code (IFSC) system is

ভাৰতীয় বিত্তীয় প্ৰণালী কোড (আইএফএছচি) প্ৰণালীত কোডৰ মুঠ সংখ্যা (চৰিত্ৰ আৰু সংখ্যা) হৈছে

(a) 7
(b) 9
(c) 10
(d) 11

Answer: (d) 11

 

Q7. Which income is exempt under the Indian Income Tax Act

ভাৰতীয় আয়কৰ আইনৰ অধীনত কোনটো উপাৰ্জন ৰেহাই দিয়া হৈছে

(a) Agricultural income
(b) Industrial income
(c) Company income
(d) NGO income

Answer: (a) Agricultural income

 

Q8. Which Indian states paying the highest tax revenues

কোনবোৰ ভাৰতীয় ৰাজ্যই সৰ্বাধিক কৰ ৰাজহ পৰিশোধ কৰে

(a) Madhya Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh

Answer: (c) Maharashtra

 

Q9. Which Prime Minister first take steps for nationalization of banks

কোনটো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰথমে বেংকসমূহৰ ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণৰ বাবে পদক্ষেপ লয়

(a) Rajiv Gandhi
(b) Indira Gandhi
(c) P. V. Narasimha Rao
(d) V. P. Singh

Answer: (b) Indira Gandhi

 

Q10. When the first Finance Commission of India is formed

কেতিয়া ভাৰতৰ প্ৰথম বিত্ত আয়োগ গঠন কৰা হয়

(a) 1947
(b) 1950
(c) 1951
(d) 1953

Answer: (c) 1951

 

Q11. Who was the first Chairman of the Finance Commission of India

ভাৰতৰ বিত্ত আয়োগৰ প্ৰথম অধ্যক্ষ কোন আছিল

(a) Mahaveer Tyagi
(b) K. Santhanam
(c) J.M. Shelat
(d) K. C. Neogy

Answer: (d) K. C. Neogy

 

Q12. Which Prime Minister is also known as ‘Father of Indian Economic Reforms’

কোনজন প্ৰধানমন্ত্ৰীক ‘ভাৰতীয় অৰ্থনৈতিক সংস্কাৰৰ জনক’ বুলিও জনা যায়

(a) Indira Gandhi
(b) Manmohan Singh
(c) P.V.Narasimha Rao
(d) Atal Bihari Vajpayee

Answer: (c) P.V.Narasimha Rao

 

Q13. Who was the first Finance Minister of India

ভাৰতৰ প্ৰথম বিত্ত মন্ত্ৰী কোন আছিল

(a) R. K. Shanmukham Chetty
(b) John Mathai
(c) Jawaharlal Nehru
(d) T. T. Krishnamachari

Answer: (a) R. K. Shanmukham Chetty

 

Q14. Planning Commission reports directly to

পৰিকল্পনা আয়োগে পোনপটীয়াকৈ প্ৰতিবেদন দিয়ে

(a) President
(b) Prime Minister
(c) Finance Minister
(d) None of the above

Answer: (b) Prime Minister

 

Q15. To which country does India export the highest percentage of its products

ভাৰতে ইয়াৰ সৰ্বাধিক শতাংশ সামগ্ৰী কোন খন দেশলৈ ৰপ্তানি কৰে

(a) China
(b) Brazil
(c) Russia
(d) USA

Answer: (d) USA

 

Important links:

Download Indian Economy GK pt. 2 PDF Click here
For Indian Economy GK pt 1 Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian Economy GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian Economy general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment