Indian Economy GK Question Answer pt. 1

Indian Economy GK Question Answer

Indian Economy GK Question Answer pt. 1

Q1. What is the position of India by GDP (nominal) according to the International Monetary Fund list, 2012

আন্তৰ্জাতিক মুদ্ৰা নিধি তালিকা, 2012 অনুসৰি জিডিপি (নামমাত্ৰ) অনুসৰি ভাৰতৰ স্থিতি কি

(a) Third
(b) Fifth
(c) Tenth
(d) Twelve

Answer: (c) Tenth

 

Q2. Which one from below is one of the four cities where coins are produce

তলৰ চাৰিখন চহৰৰ ভিতৰত কোনখন চহৰত মুদ্ৰা উৎপাদন কৰা হয়

(a) Bangalore
(b) Hyderabad
(c) Pune
(d) Chennai

Answer: (b) Hyderabad

 

Q3. Which bank is the first to introduce ATM in India

কোনটো বেঙ্কে ভাৰতত এ.টি.এম. প্ৰৱৰ্তন কৰা প্ৰথম

(a) HSBC
(b) ICICI
(c) SBI
(d) UCO Bank

Answer: (a) HSBC

 

Q4. Which sector is the largest source of employment in India

কোনটো খণ্ড ভাৰতত নিযুক্তিৰ সৰ্ববৃহৎ উৎস

(a) Textile
(b) Agriculture
(c) Services
(d) Tourism

Answer: (b) Agriculture

 

Q5. In which year India adopted liberal and free-market principles

 কোন বছৰত ভাৰতে উদাৰ আৰু মুক্ত-বজাৰনীতি গ্ৰহণ কৰিছিল

(a) 1991
(b) 1993
(c) 1995
(d) 1997

Answer: (a) 1991

 

Q6. Which country shares the highest percentage of Indian imports

কোন খন দেশে ভাৰতীয় আমদানিৰ সৰ্বাধিক শতাংশ ভাগ বতৰা কৰে

(a) UAE
(b) USA
(c) China
(d) Russia

Answer: (c) China

 

Q7. Which sector is the second largest source of employment in India

কোনটো খণ্ড হৈছে ভাৰতত নিযুক্তিৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ উৎস

(a) Textile
(b) Retail
(c) Mining
(d) Banking

Answer: (a) Textile

 

Q8. When the first Economic Census was done in India

কেতিয়া ভাৰতত প্ৰথম অৰ্থনৈতিক লোকপিয়ল কৰা হৈছিল

(a) 1958
(b) 1972
(c) 1977
(d) 1983

Answer: (c) 1977

 

Q9. Who presented the first Union Budget of Independent India

স্বাধীন ভাৰতৰ প্ৰথম কেন্দ্ৰীয় বাজেট কোনে উপস্থাপন কৰিছিল

(a) C. D. Deshmukh
(b) John Mathai
(c) Morarji Desai
(d) R. K. Shanmukham Chetty

Answer: (d) R. K. Shanmukham Chetty

 

Q10. Who was the chairman of the National Income Committee appointed by the Government of India in 1949

১৯৪৯ চনত ভাৰত চৰকাৰে নিযুক্ত কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় উপাৰ্জন সমিতিৰ অধ্যক্ষ কোন আছিল

(a) C R Rao
(b) P C Maharanobis
(c) V. K. R. V. Rao
(d) K N Raj

Answer: (b) P C Maharanobis

 

Q11. When the statutory powers was given to Securities and Exchange Board of India

কেতিয়া ভাৰতীয় চিকিউৰিটিজ এণ্ড এক্সচেঞ্জ ব’ৰ্ডক আইনী ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছিল(a) 1988

(b) 1990
(c) 1992
(d) 1996

Answer: (c) 1992

 

Q12. Where the headquarters of SEBI is located

ছেবিৰ মুখ্য কাৰ্যালয় ক’ত অৱস্থিত

(a) Delhi
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) Pune

Answer: (b) Mumbai

 

Q13. In 2013 Union budget of India, in which category highest amount of money is allocated

2013 চনৰ ভাৰতৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত, কত শ্ৰেণীৰ সৰ্বাধিক পৰিমাণৰ ধন আৱণ্টন কৰা হয়

(a) Defence
(b) Education
(c) Health
(d) Sports

Answer: (a) Defence

 

Q14. Which one is the largest source of revenue for the Indian Government

কোনটো ভাৰত চৰকাৰৰ বাবে ৰাজহৰ সৰ্ববৃহৎ উৎস

(a) Sales Tax
(b) Excise Duties
(c) Income Tax
(d) None of the above

Answer: (b) Excise Duties

 

Q15. When the Value Added Tax was first introduced in India

কেতিয়া ভাৰতত প্ৰথমমূল্য সংযোজন কৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল

(a) 2005
(b) 2006
(c) 2007
(d) 2008

Answer: (a) 2005

 

Important links:

Download Indian Economy GK pt. 1 PDF Click here
Read all Indian Economy GK Question Answers Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian Economy GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian Economy general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment