Indian Culture GK Question Answer pt. 2

Indian Culture GK Question Answer

Indian Culture GK Question Answer pt. 2

Q1. Mohiniyattam is a classical dance from

মোহিনিয়াত্তম এটা শাস্ত্ৰীয় নৃত্যৰ ৰূপ

(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Odisha

Answer: (B) Kerala

 

Q2. Eri, Muga and Pat silk are mainly produced in which state

এৰি, মুগা আৰু পেট ৰেচম মুখ্যতঃ কোন ৰাজ্যত উৎপন্ন হয়

(A) West Bengal
(B) Sikkim
(C) Assam
(D) Meghalaya

Answer: (C) Assam

 

Q3. Nataraja is a depiction of the god

নটৰাজ হৈছে দেৱতাৰ চিত্ৰণ

(A) Shiva
(B) Bishnu
(C) Bramha
(D) Indra

Answer: (A) Shiva

 

Q4. Tikli is an ornament wearing on the

টিকলি হৈছে পিন্ধা এটা অলংকাৰ

(A) Ear
(B) Neck
(C) Forehead
(D) Hand

Answer: (C) Forehead

 

Q5. From which day of the Kartik month, Dugra Puja celebrated

কাৰ্তিক মাহৰ কোন দিনটোৰ পৰা দুগ্ৰা পূজা উদযাপন কৰা হয়

(A) Second
(B) Fifth
(C) Six
(D) Eight

Answer: (C) Six

 

Q6. The last day of Durga Puja is known as

দুৰ্গা পূজাৰ অন্তিম দিনটোক কি নামেৰে জনা যায়

(A) Shashthi
(B) Saptami
(C) Nabami
(D) Dashami

Answer: (D) Dashami

 

Q7. Raja Ravi Varma is best known as

ৰাজা ৰবি বৰ্মাক সৰ্বাধিক জনা যায়

(A) Singer
(B) Painter
(C) Sculpture
(D) None of the above

Answer: (B) Painter

 

Q8. Ayurveda is a combination of how many components

আয়ুৰ্বেদ হৈছে কিমানটা উপাদানৰ সংমিশ্ৰণ

(A) 8
(B) 13
(C) 18
(D) 24

Answer: (A) 8

 

Q9. Which Indian community celebrates the khordad sal

কোন ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ে খোৰদাদ শল উদযাপন কৰে

(A) Sikh
(B) Jain
(C) Parsi
(D) Hindu

Answer: (C) Parsi

 

Q10. Bagurumba dance is celebrated by which community of Assam

বাগুৰুম্বা নৃত্য অসমৰ কোন সম্প্ৰদায়ৰ দ্বাৰা উদযাপন কৰা হয়

(A) Bodo
(B) Rabha
(C) Mishing
(D) Garo

Answer: (A) Bodo

 

Q11. Ghoomar is a folk dance of

ঘুমাৰ হৈছে এক লোক নৃত্য

(A) Gujrat
(B) Rajasthan
(C) Odisha
(D) Sikkim

Answer: (B) Rajasthan

 

Q12. How many chariots takes part in the annual Puri Rath Yatra

বাৰ্ষিক পুৰী ৰথ যাত্ৰাত কিমানটা ৰথে অংশগ্ৰহণ কৰে

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 4

Answer: (B) 3

 

Q13. Somnath Temple is located in

সোমনাথ মন্দিৰ কত অৱস্থিত

(A) Jammu and Kashmir
(B) Himachal Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Gujarat

Answer: (D) Gujarat

 

Q14. Madhubani Paintings are associated with which state

মধুবনী চিত্ৰসমূহ কোন ৰাজ্যৰ সৈতে সম্পৰ্কিত

(A) Jammu and Kashmir
(B) Bihar
(C) Assam
(D) Madhya Pradesh

Answer: (B) Bihar

 

Q15. The total number of Bihu celebrated in Assam during a year is

এবছৰত অসমত পালন কৰা মুঠ বিহুৰ সংখ্যা হৈছে

(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four

Answer: (C) Three

 

Important links:

Download Indian Culture  GK pt. 2 PDF Click here
For Indian Culture  GK pt. 1 Click here

Top 15 Indian Culture GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian Culture general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Indian Culture GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Assamese Culture GK Click here
Assam Geography GK Click here
Indian GK Question Answer Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
Indian Culture GK Click here
Indian Science & Technology GK Click here
World GK Question Answer Click here
World History GK Click here
World Sport GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers Click here

Leave a Comment