Indian Culture GK Question Answer pt. 1

Indian Culture GK Question Answer

Indian Culture GK Question Answer pt. 1

Q1. Which Indian state celebrates Bihu as a folk dance

কোনখন ভাৰতীয় ৰাজ্যই লোক নৃত্য হিচাপে বিহু উদযাপন কৰে

(A) Meghalaya
(B) Manipur
(C) Assam
(D) Sikkim

Answer: (C) Assam

 

Q2. With which of the following states of India is the Garba dance associated

ভাৰতৰ নিম্নলিখিত কোনখন ৰাজ্যৰ সৈতে গৰ্বা নৃত্য জড়িত

(A) Gujrat
(B) Punjab
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh

Answer: (A) Gujrat

 

Q3. Lohri is celebrated in the month of

লোহৰি কোন মাহত উদযাপন কৰা হয়

(A) April
(B) September
(C) July
(D) January

Answer: (D) January

 

Q4. How many classical Kathakali stories are included in traditional Kathakali dance

পৰম্পৰাগত কথাকলি নৃত্যত কিমানটা ধ্ৰুপদী কথাকলি কাহিনী অন্তৰ্ভুক্ত আছে

(A) 51
(B) 101
(C) 131
(D) 151

Answer: (B) 101

 

Q5. Kathakali dance is a combination of how many elements of fine art

কথাকলি নৃত্য হৈছে সূক্ষ্ম কলাৰ কিমান উপাদানৰ সংমিশ্ৰণ

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 7

Answer: (C) 5

 

Q6. Indian classical dance forms are based on the instructions of which book

ভাৰতীয় শাস্ত্ৰীয় নৃত্য ৰ ৰূপবোৰ কোনখন কিতাপৰ নিৰ্দেশনাৰ ওপৰত আধাৰিত

(A) Natya Katha
(B) Natya Shastra
(C) Natya Kala
(D) None of the above

Answer: (B) Natya Shastra

 

Q7. Which one is not a harvest festival in India

কোনটো ভাৰতত শস্য চপোৱা উৎসৱ নহয়

(A) Onam
(B) Lohri
(C) Ugadi
(D) Holi

Answer: (D) Holi

 

Q8. How many asanas are in surya namaskar process

সূৰ্য নমস্কাৰ প্ৰক্ৰিয়াত কিমানটা আসন আছে

(A) 6
(B) 9
(C) 12
(D) 16

Answer: (C) 12

 

Q9. Berana is a wedding ceremony of

বেৰানা হৈছে এক বিবাহ অনুষ্ঠান

(A) Punjabi
(B) Assamese
(C) Sindhis
(D) Bengali

Answer: (C) Sindhis

 

Q10. Sattriya dance is originated from which state

সত্ৰীয়া নৃত্যৰ উৎপত্তি কোন ৰাজ্যৰ পৰা হৈছে

(A) Assam
(B) Odisha
(C) Bihar
(D) Uttar Pradesh

Answer: (A) Assam

 

Q11. In which dance men wear kafni pyjamas

কোনটো নৃত্যত পুৰুষসকলে কাফনি পায়জামা পিন্ধে

(A) Bihu
(B) Cholliya
(C) Garba
(D) Kathakali

Answer: (C) Garba

 

Q12. Dollu Kunitha is a folk dance from

ডলু কুনিথা হৈছে এক লোক নৃত্য

(A) Karnataka
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Bihar

Answer: (A) Karnataka

 

Q13. In which district of Andhra Pradesh, the Kuchipudi village is located from which the Kuchipudi dance obtained its name

অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ কোনখন জিলাত কুচিপুড়ি গাওঁ অৱস্থিত যাৰ পৰা কুচিপুড়ি নৃত্যই ইয়াৰ নাম লাভ কৰিছিল

(A) Kurnool
(B) Anantapur
(C) Nellore
(D) Krishna

Answer: (D) Krishna

 

Q14. Who wrote the book ‘Natya Shastra’ which is the main source of Indian classical dances

ভাৰতীয় শাস্ত্ৰীয় নৃত্যৰ মুখ্য উৎস ‘গ্ৰন্থ শাস্ত্ৰ’ কোনে লিখিছিল

(A) Narad
(B) Bharat Muni
(C) Abhinavagupta
(D) Kalidas

Answer: (B) Bharat Muni

 

Q15. Total number of Indian classical dance forms recognized by the Sangeet Natak Akademi

সংগীত নাটক একাডেমীৰ দ্বাৰা স্বীকৃত ভাৰতীয় শাস্ত্ৰীয় নৃত্যৰ মুঠ সংখ্যা

(A) 5
(B) 7
(C) 8
(D) 11

Answer: (C) 8

 

Important links:

Download Indian Culture  GK pt. 1 PDF Click here
Read Indian Culture  GK Question Answer Click here

Top 15 Indian Culture GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian Culture general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Indian Culture GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Assam Geography GK Click here
Indian GK Question Answer Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
Indian Culture GK Click here
Indian Science & Technology GK Click here
World GK Question Answer Click here
World History GK Click here
World Sport GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers Click here

Leave a Comment