Computer shortcut keys everyone should know – Free PDF Download

Computer shortcut keys everyone should know

Computer shortcut keys everyone should know

Q1. The keys on the keyboard which may be programmed to do special tasks are referred to as

বিশেষ কাম কৰিবলৈ প্ৰগ্ৰাম কৰিব পৰা কীবৰ্ডৰ কী সমূহক কি বুলি কোৱা হয়

(a) Function keys
(b) Arrow keys
(c) Page up and Page down keys
(d) Shift Alt keys

Answer: (a) Function keys

 

Q2. What is the short-cut key for centering the text selected by the user in Word?

ৱাৰ্ড ব্যৱহাৰকাৰীয়ে বাছনি কৰা পাঠকেন্দ্ৰীকৰণৰ বাবে short-cut key কি?

(a) CTRL + A
(b) CTRL + B
(c) CTRL + C
(d) CTRL + D

Answer: (d) CTRL + D

 

Q3. To insert a new link

নতুন লিংক লগাবলৈ

(a) Ctrl + A
(b) Ctrl + K
(c) Ctrl + L
(d) Ctrl + I

Answer: (b) Ctrl + K

 

Q4. To copy selected text

নিৰ্বাচিত পাঠ প্ৰতিলিপি কৰিবলৈ

(a) Ctrl + X
(b) Ctrl + V
(c) Ctrl + C
(d) Ctrl + R

Answer: (c) Ctrl + C

 

Q5. To cut selected text

নিৰ্বাচিত পাঠ কাট কৰিবলৈ

(a) Ctrl + T
(b) Ctrl + Y
(c) Ctrl + Z
(d) Ctrl + X

Answer: (d) Ctrl + X

 

Q6. Ctrl + V use for

Ctrl + V কিহৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) Print view
(b) Bold text
(c) Paste
(d) Change the font

Answer: (c) Paste

 

Q7. Ctrl + J

(a) Justify paragraph alignment
(b) Change font
(c) Undo last action
(d) Open print view

Answer: (a) Justify paragraph alignment

 

Q8. Ctrl + L

(a) Left Indent
(b) Left Align
(c) Increase Left Margin
(d) Decrease Left Margin

Answer: (b) Left Align

 

Q9. Ctrl + M

(a) New Document
(b) Close Document
(c) Right Indent
(d) Left Indent

Answer: (d) Left Indent

 

Q10. Ctrl + N

(a) Save document
(b) Open document
(c) New document
(d) Close document

Answer: (c) New document

 

Q11. Ctrl + O

(a) Save Document
(b) Close Document
(c) Open Document
(d) Print Document

Answer: (c) Open Document

 

Q12. Ctrl + P

(a) Open paragraph dialogue box
(b) Open page format dialogue box
(c) Open save dialogue box
(d) Open print dialogue box

Answer: (d) Open print dialogue box

 

Q13. Ctrl + Q

(a) Paragraph formatting
(b) Close document after saving
(c) Print application without confirmation
(d) Close document without saving

Answer: (a) Paragraph formatting

 

Q14. Ctrl + R

(a) Re-open the last closed document
(b) Re-print the last printed page
(c) Re-apply the last paragraph formatting
(d) Right align the selected paragraph

Answer: (d) Right align the selected paragraph

 

Q15. Ctrl + S

(a) Save document with different name
(b) Save document with same name
(c) Save document and close word application
(d) Save document and print whole page

Answer: (b) Save document with same name

 

Q16. Ctrl + T

(a) Hanging Indent
(b) Left Indent</span
(c) Open tabs dialogue box
(d) Terminate all opened dialogue box

Answer: (a) Hanging Indent

 

Q17. Ctrl + U

(a) Undo the last change
(b) Undeleted the previously deleted text
(c) Underline the document title
(d) Underline the selected text

Answer: (d) Underline the selected text

 

Q18. Ctrl + W

(a) save and print the document
(b) save and close the document
(c) without save close document
(d) save document with different name

Answer: (b) save and close the document

 

Q19. Ctrl + Y

(a) Undo the last action
(b) Repeat the last action
(c) Delete the last page
(d) Delete the first page

Answer: (b) Repeat the last action

 

Q20. Ctrl + Z

(a) Undo the last action
(b) Redo the last action
(c) Add the new page
(d) Paste the contents from clipboard

Answer: (a) Undo the last action

 

Q21. Home Key

(a) Moves the cursor beginning of the document
(b) Moves the cursor beginning of the paragraph
(c) Moves the cursor beginning of the screen
(d) Moves the cursor beginning of the line

Answer: (d) Moves the cursor beginning of the line

 

Read 1000 + Computer General Knowledge Questions Answers  Click here.

Q22. END Key

(a) Moves the cursor end of the line
(b) Moves the cursor end of the paragraph
(c) Moves the cursor end of the document
(d) Moves the cursor of the screen

Answer: (a) Moves the cursor end of the line

 

Q23. “Ctrl + Home” is used to

“Ctrl + Home” ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) Moves the cursor to beginning of the document
(b) Moves the cursor to beginning of the paragraph
(c) Moves the cursor to beginning of the line
(d) All of the above

Answer: (a) Moves the cursor to beginning of the document

 

Q24. “Ctrl + END” is used to

Ctrl + END ব্যৱহাৰৰ কৰা হয়

(a) Moves the cursor to end of the document
(b) Moves the cursor to end of the paragraph
(c) Moves the cursor to end of the line
(d) All of these

Answer: (a) Moves the cursor to end of the document

 

Q25. To make selected text bold

নিৰ্বাচিত লিখনিক Bold কৰিবলৈ

(a) Ctrl + A
(b) Ctrl + B
(c) Ctrl + I
(d) Ctrl + R

Answer: (b) Ctrl + B

 

Q26. To Align selected text to the center

নিৰ্বাচিত লিখনিক কেন্দ্ৰত সংৰেখিত কৰিবলৈ

(a) Ctrl + E
(b) Ctrl + L
(c) Ctrl + C
(d) Ctrl + R

Answer: (a) Ctrl + E

 

Q27. To minimize all window

window minimize কৰিবলৈ

(a) Window key + O
(b) Window key + N
(c) Window key + M
(d) Window key + D

Answer: (c) Window key + M

 

Q28. To close current open program

বৰ্তমান খোলা প্ৰ’গ্ৰাম বন্ধ কৰিবলৈ

(a) Ctrl + F4
(b) Alt + F4
(c) Shift + F4
(d) Window + F4

Answer: (b) Alt + F4

 

Q29. Open the properties of selected program

নিৰ্বাচিত প্ৰ’গ্ৰামৰ বৈশিষ্ট্যসমূহ বাহিৰ কৰিবলৈ

(a) Alt + P
(b) Alt + Ctrl + Enter
(c) Alt + Enter
(d) Shift + Enter

Answer: (c) Alt + Enter

 

Q30. To rename selected file

নিৰ্বাচিত ফাইলৰ নাম সলনি কৰিবলৈ

(a) F2
(b) F3
(c) F4
(d) F5

Answer: (a) F2

 

Q31. Which key is used for Edit options in current program

বৰ্তমান প্ৰ’গ্ৰামত সম্পাদনা বিকল্পসমূহৰ বাবে কোনটো কী ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) Alt F
(b) Alt E
(c) Ctrl E
(d) Alt I

Answer: (b) Alt E

 

Q32. Which key is used for select all text in computer

কম্পিউটাৰত সকলো লিখনি নিৰ্বাচন ৰ বাবে কোনটো কী ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) Ctrl + A
(b) Ctrl + B
(c) Ctrl + N
(d) Ctrl + M

Answer: (a) Ctrl + A

 

Q33. Which key is used for Cut selected item in computer

কম্পিউটাৰত নিৰ্বাচিত বস্তু কাট কৰিবলৈ কোনটো কী ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) Ctrl + D
(b) Ctrl + X
(c) Ctrl + Q
(d) Ctrl + M

Answer: (b) Ctrl + X

 

Q34. Which key is used for Copy selected item in computer

কম্পিউটাৰত নিৰ্বাচিত বস্তু কপি কৰিবলৈ কোনটো কী ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) Ctrl + A
(b) Ctrl + B
(c) Ctrl + C
(d) Ctrl + V

Answer: (c) Ctrl + C

 

Q35. Which key is used for Paste selected item in computer

কম্পিউটাৰত নিৰ্বাচিত বস্তু পেষ্ট কৰিবলৈ কোনটো কী ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) Ctrl + A
(b) Ctrl + B
(c) Ctrl + N
(d) Ctrl + V

Answer: (d) Ctrl + V

 

Q36. Which key is used for Refresh contents in computer

কম্পিউটাৰত Refresh কৰিবলৈ কোনটো কী ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) F2
(b) F1
(c) F5
(d) F4

Answer: (c) F5

 

Q37. Which key is used for Switch between open applications in computer

কম্পিউটাৰত খোলা এপ্লিকেচনৰ মাজত চুইচৰ বাবে কোনটো কী ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) Alt + Tab
(b) Ctrl + Tab
(c) Alt + Ctrl
(d) None of this

Answer: (a) Alt + Tab

 

Q38. Which key is used for Switch backwards between openbr /rnapplications in computer

কম্পিউটাৰত অপেনব্ৰ /আৰএনএপ্লিকেচনৰ মাজত পিছফালে চুইচ কৰাৰ বাবে কোনটো কী ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) Alt + Shift + Home
(b) Alt + Shift + End
(c) Alt + Shift + Caps Lock
(d) Alt + Shift + Tab

Answer: (d) Alt + Shift + Tab

 

Q39. Which key is used for Bring up start menu in computer

কম্পিউটাৰত Start menu আনিবলৈ কোনটো কী ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) Ctrl + Delete
(b) Ctrl + Alt
(c) Ctrl + F4
(d) Ctrl + Esc

Answer: (d) Ctrl + Esc

 

Q40. Which key is used for Switch between applications on taskbar

টাস্কবাৰত এপ্লিকেচনসমূহৰ মাজত চুইচ কৰাৰ বাবে কোনটো কী ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) Alt + Tab
(b) Alt + Shift + End
(c) Alt + Esc
(d) Ctrl + Esc

Answer: (c) Alt + Esc

 

Q41. Which key is used for Close current open program in computer

কম্পিউটাৰত বৰ্তমান খোলা প্ৰগ্ৰাম বন্ধ কৰিবলৈ কোনটো কী ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) Alt + F4
(b) Ctrl + F4
(c) F4
(d) Shift + F4

Answer: (a) Alt + F4

 

Read 100 + Internet General Knowledge Questions Answers Click here.

Q42. Which key is used for Close window in program

প্ৰ’গ্ৰামত উইন্ডো বন্ধ কৰিবলৈ কোনটো কি’ ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) Ctrl + F5
(b) Ctrl + F4
(c) Ctrl + N
(d) Ctrl + F2

Answer: (b) Ctrl + F4

 

Q43. _____  is the key to close a selected drop -down list; cancel a command and close a dialog box.

____ এটা কমাণ্ড বাতিল কৰক আৰু ডায়লগ বাকচ এটা বন্ধ কৰক।

(a) TAB
(b) SHIFT
(c) ESC
(d) F10

Answer: (c) ESC

 

Q44. _____ is the key we use to run the selected command.

চয়ন কৰা কমাণ্ডটো চলাবলৈ আমি ব্যৱহাৰ কৰা _____ কী টো

(a) SHIFT
(b) TAB
(c) ENTER
(d) CTRL

Answer: (c) ENTER

 

Q45. ______ Is the functional key to display save-as box.

সংৰক্ষণ-সদন বাকচ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে কাৰ্যকৰী _____ কী হয়

(a) F5
(b) F6
(c) F9
(d) F12

Answer: (d) F12

 

Important links

Download Shortcuts PDF Click here
Read 500+ Computer GK Click here
Read 500+ Internet GK Click here

40+ Computer shortcut keys everyone should know this basis computer keyboard shortcut keys.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *