Computer General knowledge pt 6

Computer General knowledge Quiz

Computer General knowledge pt 6

Q1. Which programming languages are classified as low level languages?

কোনবোৰ প্ৰগ্ৰামিং ভাষাক নিম্ন স্তৰৰ ভাষা হিচাপে শ্ৰেণীবদ্ধ কৰা হৈছে?

(a) BASIC, COBOL, Fortran
(b) Prolog
(c) C, C++
(d) Assembly languages

Answer: (d) Assembly languages

 

Q2. Which device is required for the Internet connection?

ইণ্টাৰনেট সংযোগৰ বাবে কোনটো ডিভাইচৰ প্ৰয়োজন?

(a) Joystick
(b) Modem
(c) CD Drive
(d) NIC Card

Answer: (b) Modem

 

Q3. Which of the following is a storage device?

নিম্নলিখিত কোনটো এটা ষ্ট’ৰেজ ডিভাইচ?

(a) Tape
(b) Hard Disk
(c) Floppy Disk
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

 

Q4. When did John Napier develop logarithm?

জন নেপিয়াৰে কেতিয়া লগৰিথম বিকশিত কৰিছিল?

(a) 1416
(b) 1614
(c) 1641
(d) 1804

Answer: (b) 1614

 

Q5. A normal CD- ROM usually can store up to………………data?

সাধাৰণ চিডি- ৰ’মে সাধাৰণতে…. তথ্য?

(a) 680 KB
(b) 680 Bytes
(c) 680 MB
(d) 680 GB

Answer: (c) 680 MB

 

Q6. MIS is designed to provide information needed for effective decision making by?

এম.আই.এছ. কাৰ্যকৰী সিদ্ধান্ত লোৱাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় তথ্য প্ৰদান কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে নেকি?

(a) Consumers
(b) Workers
(c) Foremen
(d) Managers

Answer: (d) Managers

 

Q7. What is a light pen?

পাতল কলম কি?

(a) Mechanical Input device
(b) Optical input device
(c) Electronic input device
(d) Optical output device

Answer: (b) Optical input device

 

Q8. BCD is

বি চি দি কি?

(a) Binary Coded Decimal
(b) Bit Coded Decimal
(c) Binary Coded Digit
(d) Bit Coded Digit

Answer: (a)Binary Coded Decimal

 

Q9. Which of the following is first generation of computer?

নিম্নলিখিত কোনটো কম্পিউটাৰৰ প্ৰথম প্ৰজন্ম?

(a) EDSAC
(b) IBM-1401
(c) CDC-1604
(d) ICL-2900

Answer: (a) EDSAC

 

Q10. EEPROM stands for

ইইপ্ৰমৰ অৰ্থ হৈছে

(a) Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
(b) Easily Erasable Programmable Read Only Memory
(c) Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
(d) None of the above

Answer: (c) Electronic Erasable Programmable Read Only Memory

 

Q11. Second Generation computers were developed during

দ্বিতীয় প্ৰজন্মৰ কম্পিউটাৰবোৰ সময়ত বিকশিত কৰা হৈছিল

(a)1949 to 1955
(b) 1956 to 1965
(c) 1965 to 1970
(d) 1970 to 1990

Answer: (b) 1956 to 1965

 

Q12. The computer size was very large in

কম্পিউটাৰৰ আকাৰ বহুত ডাঙৰ আছিল

(a) First Generation
(b) Second Generation
(c) Third Generation
(d) Fourth Generation

Answer: (a) First Generation

 

Q13. Microprocessors as switching devices are for which generation computers

চুইচিং ডিভাইচ হিচাপে মাইক্ৰ’প্ৰচেছৰবোৰ কোন প্ৰজন্মৰ কম্পিউটাৰৰ বাবে

(a)First Generation
(b) Second Generation
(c) Third Generation
(d) Fourth Generation

Answer: (d) Fourth Generation

 

Q14. Which of the following devices can be sued to directly image printed text?

নিম্নলিখিত কোনটো ডিভাইচপোনপটীয়াকৈ প্ৰিণ্ট কৰা পাঠৰ ছবি তৈয়াৰ কৰিব পাৰি?

(a) OCR
(b) OMR
(c) MICR
(d) All of above

Answer: (a) OCR

 

Q15. The output quality of a printer is measured by

এটা প্ৰিণ্টাৰৰ আউটপুট মানদণ্ড ইয়াৰ দ্বাৰা জোখা হয়

(a) Dot per inch
(b) Dot per sq. inch
(c) Dots printed per unit time
(d) All of above

Answer: (b) Dot per sq. inch

 

Important web links

Download Computer GK pt. 6 PDF Click here
For Computer GK pt. 5 Click here

Top 15 Computer General knowledge questions to improve your Gk learning skills. This Computer and IT Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Computer General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer and IT GK Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *