Computer General knowledge pt 5

Computer General knowledge Quiz

Computer General knowledge pt 5

Q1. Hackers in one word?

এটা কথাত হেকাৰ?

(a) All have the same motive
(b) Break into other peoples computers
(c) May legally break into computers as long as they do not do any damage
(d) Are people who are allergic to computers

Answer: (b) Break into other peoples computers

 

Q2. What type of computers are client computers most of the time in a client-server system?

ক্লায়েণ্ট-চাৰ্ভাৰ চিষ্টেমত বেছিভাগ সময়ত কেনে ধৰণৰ কম্পিউটাৰ ক্লায়েণ্ট কম্পিউটাৰ হয়?

(a) Mainframe
(b) Mini-computer
(c) Microcomputer
(d) PDA

Answer: (c) Microcomputer

 

Q3. Coded entries which are used to gain access to a computer system are called

কম্পিউটাৰ চিষ্টেমত প্ৰৱেশাধিকাৰ প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা কোডেড প্ৰবিষ্টিবোৰক কি কোৱা হয়

(a) Entry codes
(b) Passwords
(c) Security commands
(d) Codewords

Answer: (b) Passwords

 

Q4. A computer cannot boot if it does not have the

কম্পিউটাৰ এটাত কি নাথাকিলে বুট কৰিব নোৱাৰি

(a) Compiler
(b) Loader
(c) Operating System
(d) Assembler

Answer: (c) Operating System

 

Q5. The amount of vertical space between lines of text in a document is called

ডকুমেণ্ট এখনত পাঠৰ ৰেখাৰ মাজত উলম্ব স্থানৰ পৰিমাণক কোৱা হয়

(a) Double-space
(b) Line spacing
(c) Single space
(d) Vertical spacing

Answer: (b) Line spacing

 

Q6. An example of non-numeric data is

অ-সাংখ্যিক তথ্যৰ উদাহৰণ হৈছে

(a) Employee address
(b) Examination score
(c) Bank balance
(d) All of these

Answer: (a) Employee address

 

Q7. What is Embedded system?

এম্বেডেড চিষ্টেম কি?

(a) The programme which arrives by being wrapped in box.
(b) The programme which is the permanent part of the computer
(c) The computer which is the part of a big computer
(d) The computer and software system that control the machine

Answer: (d) The computer and software system that control the machine

 

Q8. ____ is the appearance of typed characters?

_____ টাইপ কৰা বৰ্ণৰ ৰূপ?

(a) Size
(b) Format
(c) Point
(d) Colour

Answer: (b) Format

 

Q9. When a file is saved for the first time

যেতিয়া ফাইল এটা প্ৰথমবাৰৰ বাবে সংৰক্ষণ কৰা হয়

(a) A copy is automatically printed
(b) It must be given a name to identify it
(c) It does not need a name
(d) It only needs a name if it is not going to be printed

Answer: (b) It must be given a name to identify it

 

Q10. Office LANs, which are scattered geographically on large scale, can be connected by the use of corporate

অফিচ এল এ এন এছ, যিবোৰ ভৌগোলিকভাৱে বৃহৎ পৰিমাণত বিক্ষিপ্ত হৈ আছে, কৰ্পোৰেটৰ ব্যৱহাৰৰ দ্বাৰা সংযোজিত কৰিব পাৰি

(a) CAN
(b) LAN
(c) DAN
(d) WAN

Answer: (d) WAN

 

Q12. Where are data and programme stored when the processor uses them?

যেতিয়া প্ৰচেছৰে সেইবোৰ ব্যৱহাৰ কৰে তেতিয়া ডাটা আৰু প্ৰ’গ্ৰাম ক’ত সঞ্চিত কৰা হয়?

(a) Main memory
(b) Secondary memory
(c) Disk memory
(d) Programme memory

Answer: (a) Main memory

 

Q13. _____ represents raw facts, where-as _____ is data made meaningful.

______ তথ্য প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, _____ ডাটা  অৰ্থপূৰ্ণ কৰা হয়

(a) Information, reporting
(b) Data, information
(c) Information, bits
(d) Records, bytes

Answer: (b) Data, information

 

Q14. What characteristic of read-only memory ROM makes it useful?

কেৱল ৰ’ম (ROM) ৰ কি বিশেষত্বই ইয়াক উপযোগী কৰি তোলে?

(a) ROM information can be easily updated.
(b) Data in ROM is non-volatile, that is, it remains there even without electrical power.
(c) ROM provides very large amounts of inexpensive data storage.
(d) ROM chips are easily swapped between different brands of computers.

Answer: (b) Data in ROM is non-volatile, that is, it remains there even without electrical power.

 

Q15. What do you call the programs that are used to find out possible faults and their causes?

সাম্ভাব্য ত্ৰুটি আৰু সেইবোৰৰ কাৰণ বিচাৰি উলিওৱাৰ বাবে ব্যৱহৃত প্ৰ’গ্ৰামবোৰক আপুনি কি বুলি কয়?

(a) Operating system extensions
(b) Cookies
(c) Diagnostic software
(d) Boot diskettes

Answer: (c) Diagnostic software

 

Important web links

Download Computer GK pt. 5 PDF Click here
For Computer GK pt. 4 Click here

Top 15 Computer General knowledge questions to improve your Gk learning skills. This Computer and IT Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Computer General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer and IT GK Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *