Computer General knowledge pt 4

Computer General knowledge Quiz

Computer General knowledge pt 4

Q1. ……….is a combination of hardware and software that facilitates the sharing of information between computing devices.

………. হাৰ্ডৱেৰ আৰু ছফ্টৱেৰৰ এক সংমিশ্ৰণ যি কম্পিউটিং ডিভাইচৰ মাজত তথ্য ভাগ বতৰা কৰাত সহায় কৰে।

(a) Network
(b) Peripheral
(c) Expansion board
(d)  Digital device

Answer: (a) Network

 

Q2. Which of the following statements is true?

নিম্নলিখিত কোনটো মন্তব্য সঁচা?

(a) Minicomputer works faster than Microcomputer
(b) Microcomputer works faster than Minicomputer
(c) Speed of both the computers is the same
(d) The speeds of both these computers cannot be compared with the speed of advanced

Answer: (a) Minicomputer works faster than Microcomputer

 

Q3. You organize files by storing them in

আপুনি ফাইলসমূহ সংৰক্ষণ কৰি সংগঠিত কৰাক

(a) Archives
(b) Folders
(c) Indexes
(d) Lists

Answer: (b) Folders

 

Q4. What type of resource is most likely to be a shared common resource in a computer

কম্পিউটাৰ এটাত কেনে ধৰণৰ সম্পদ এটা ভাগ বতৰা কৰা উমৈহতীয়া সম্পদ হোৱাৰ সম্ভাৱনা সৰ্বাধিক

(a) Printers
(b) Speakers
(c) Floppy disk drives
(d) Keyboards

Answer: (a) Printers

 

Q5. Which device is required for the Internet connection?

ইণ্টাৰনেট সংযোগৰ বাবে কোনটো ডিভাইচৰ প্ৰয়োজন?

(a) Joystick
(b) Modem
(c) CD Drive
(d) NIC Card

Answer: (b) Modem

 

Q6. What is a light pen?

পাতল কলম কি?

(a) A Mechanical Input device
(b) Optical input device
(c) Electronic input device
(d) Optical output device

Answer: (b) Optical input device

 

Q7. UNIVAC is

ইউএনআইভিএচি হৈছে

(a) Universal Automatic Computer

(b) Universal Array Computer

(c) Unique Automatic Computer

(d) Unvalued Automatic Computer

Answer: (a) Universal Automatic Computer

 

Q8. CD-ROM stands for

চিডি-ৰ’ম ৰ অৰ্থ হৈছে

(a) Compactable Read Only Memory
(b) Compact Data Read Only Memory
(c) Compactable Disk Read Only Memory
(d) Compact Disk Read Only Memory

Answer: (a) Compactable Read Only Memory

 

Q9. ALU is

এ এল উ হৈছে

(a) Arithmetic Logic Unit
(b) Array Logic Unit
(c) Application Logic Unit
(d) None of above

Answer: (a) Arithmetic Logic Unit

 

Q10. VGA is

ভিজিএ কি

(a) Video Graphics Array
(b) Visual Graphics Array
(c) Volatile Graphics Array
(d) Video Graphics Adapter

Answer: (a) Video Graphics Array

 

Q11. IBM 1401 is

এই বি এম 1401 হৈছে

(a) First Generation Computer
(b) Second Generation Computer
(c) Third Generation Computer
(d) Fourth Generation Computer

Answer: (b) Second Generation Computer

 

Q12. MSI stands for

এম.এছ.আই.-ৰ অৰ্থ হৈছে

(a) Medium Scale Integrated Circuits
(b) Medium System Integrated Circuits
(c) Medium Scale Intelligent Circuit
(d) Medium System Intelligent Circuit

Answer: (a) Medium Scale Integrated Circuits

 

Q13. The capacity of 3.5 inch floppy disk is

3.5 ইঞ্চি ফ্লপী ডিস্কৰ ক্ষমতা হৈছে

(a) 1.40 MB
(b) 1.44 GB
(c) 1.40 GB
(d) 1.44 MB

Answer: (d) 1.44 MB

 

Q14. EBCDIC stands for

ইবিচিডিআইচি ৰ অৰ্থ হৈছে

(a) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
(b) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
(c) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
(d) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

Answer: (a) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

 

Q15. Which of the following is a part of the Central Processing Unit?

নিম্নলিখিত কোনটো কেন্দ্ৰীয় প্ৰক্ৰিয়াকৰণ গোটৰ এটা অংশ?

(a) Printer
(b) Keyboard
(c) Mouse
(d) Arithmetic & Logic unit

Answer: (d) Arithmetic & Logic unit

 

Important web links

Download Computer GK pt. 4 PDF Click here
For Computer GK pt. 3 Click here

Top 15 Computer General knowledge questions to improve your Gk learning skills. This Computer and IT Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Computer General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer and IT GK Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *