Computer General knowledge pt 3

Computer General knowledge Quiz

Computer General knowledge pt 3

Q1. Who is the founder of Mouse?

মাউচৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন?

(a) John McCarthy
(b) Dennis Ritchie
(c) Shiva Ayyadurai
(d) Douglas Engelbart

Answer: (d) Douglas Engelbart

Q2. Who is the founder Wikipedia?

ৱিকিপিডিয়াৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন?

(a) Jimmy Wales
(b) Charles Babbage
(c) Christoper Latham Sholes
(d) Dick Costolo

Answer: (a) Jimmy Wales

Q3. Founder of LINUX?

লিনাক্সৰ প্ৰতিষ্ঠাপক?

(a) Bob Miner
(b) Linus Torvalds
(c) Christoper Latham Sholes
(d) Dennis Ritchie

Answer: (b) Linus Torvalds

Q4. Who invented the Keyboard?

কীবোৰ্ড কোনে উদ্ভাৱন কৰে? 

(a) John McCarthy
(b) Ed Oates
(c) Christoper Latham Sholes
(d) Martin Cooper

Answer: (c) Christoper Latham Sholes

Q5. Who is the founder of mobile phones?

মোবাইল ফোনৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন?

(a) Martin Cooper
(b) Dennis Ritchie
(c) Larry Ellison
(d) Jack Dorsey

Answer: (a) Martin Cooper

Q6. The term Computer is derived from……….

কম্পিউটাৰ শব্দটো কৰ পৰা আহৰণ কৰা হৈছে…

(a) Latin
(b) German
(c) French
(d) Arabic

Answer: (a) Latin

Q7. Who is the inventor of Difference Engine?

ডিফাৰেন্স ইঞ্জিনৰ আৱিষ্কাৰক কোন?

(a) Allen Turing
(b) Charles Babbage
(c) Simur Cray
(d) Augusta Adaming

Answer: (b) Charles Babbage

Q8. Which programming languages are classified as low level languages?

কোনবোৰ প্ৰগ্ৰামিং ভাষাক নিম্ন স্তৰৰ ভাষা হিচাপে শ্ৰেণীবদ্ধ কৰা হৈছে?

(a) BASIC, COBOL, Fortran
(b) Prolog
(c) C, C++
(d) Assembly languages

Answer: (d) Assembly languages

Q9. Which of the following is not anti-viruses software?

নিম্নলিখিত কোনটো এণ্টি-ভাইৰাছ ছফ্টৱেৰ নহয়?

(a) NAV
(b) F-Prot
(c) Oracle
(d) McAfee

Answer: (c) Oracle

Q10. Who is the father of Computer?

কম্পিউটাৰৰ পিতৃ কোন?

(a) Allen Turning
(b) Charles Babbage
(c) Simur Cray
(d) Augusta Adaming

Answer: (b) Charles Babbage

Q11. Who is the father of Computer science?

কম্পিউটাৰ বিজ্ঞানৰ পিতৃ কোন?

(a) Allen Turing
(b) Charles Babbage
(c) Simur Cray
(d) Augusta Adaming

Answer: (a) Allen Turing

Q12. Who is the father of personal computer?

ব্যক্তিগত কম্পিউটাৰৰ পিতৃ কোন?

(a) Edward Robert
(b) Allen Turing
(c) Charles Babbage
(d) None of these

Answer: (a) Edward Robert

Q13. A CPU contains

এটা চিপিইউত হল

(a) A card reader and a printing device
(b) An analytical engine and a control unit
(c) A control unit and an arithmetic logic unit
(d) An arithmetic logic unit and a card reader

Answer: (c) A control unit and an arithmetic logic unit

Q14. Which of the following controls the process of interaction between the user and the operating system?

নিম্নলিখিত কোনটোৱে ব্যৱহাৰকৰ্তা আৰু অপাৰেটিং চিষ্টেমৰ মাজত আন্তঃক্ৰিয়াপ্ৰক্ৰিয়া নিয়ন্ত্ৰণ কৰে?

(a) User interface
(b) Language translator
(c) Platform
(d) Screen saver

Answer: (a) User interface

Q15. The first computers were programmed using

প্ৰথম কম্পিউটাৰবোৰ ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰগ্ৰাম কৰা হৈছিল

(a) Assembly language
(b) machine language
(c) Source code
(d) Object code

Answer: (b) machine language

Important web links

Download Computer GK pt. 3 PDF Click here
For Computer GK pt. 2 Click here

Top 15 Computer General knowledge questions to improve your Gk learning skills. This Computer and IT Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Computer General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer and IT GK Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *