Computer General knowledge pt 2

Computer General knowledge Quiz

Computer General knowledge pt 2

Q1. In a computer most processing takes place in

কম্পিউটাৰ এটাত বেছিভাগ প্ৰচেছিং হয়

(a) Memory
(b) RAM
(c) Motherboard
(d) CPU

Answer: (d) CPU

Q2. Which of the following is an example of a binary number?

নিম্নলিখিত কোনটো বাইনাৰী সংখ্যাৰ উদাহৰণ?

(a) 6AH1
(b) 100101
(c) 5
(d) ABCD

Answer: (b) 100101

Q3. What do you see when you click the right mouse button?

আপুনি মাউচৰ সোঁফালে (Right)  ক্লিক কৰিলে কি দেখিব?

(a) The same effect as the left click
(b) A special menu
(c) A mouse cannot be right clicked
(d) No effect

Answer: (b) A special menu

Q4. How many kilobytes make a megabyte

কিমান কিলোবাইটে মেগাবাইট তৈয়াৰ কৰে?

(a) 128
(b) 1024
(c) 256
(d) 512

Answer: (b) 1024

Q5. In a computer, how many bits does a nibble signify?

কম্পিউটাৰ এটাত, এটা নিবলে কিমানটা বিট সূচায়?

(a) 4
(b) 8
(c) 16
(d) 32

Answer: (a) 4

Q6. Which of the following refers to the fastest, biggest and most expensive computers?

নিম্নলিখিত কোনটোৱে দ্ৰুততম, আটাইতকৈ ডাঙৰ আৰু ব্যয়বহুল কম্পিউটা বুজায়?

(a) Notebooks
(b) Personal Computers
(c) Laptops
(d) Supercomputers

Answer: (d) Supercomputers

Q7. Which is not a basic function of a computer?

কোনটো কম্পিউটাৰৰ মৌলিক কাৰ্য নহয়?

(a) Scan text
(b) Accept input
(c) Process data
(d) Store data

Answer: (a) Scan text

Q8. Which language is directly understood by the computer without translation program?

অনুবাদ প্ৰগ্ৰাম অবিহনে কম্পিউটাৰে কোনটো ভাষা পোনপটীয়াকৈ বুজি পায়?

(a) Machine Language
(b) Assembly Language
(c) High level Language
(d) C Language

Answer: (a) Machine Language

Q9. This is the part of the computer system that one cannot touch

এইটো হৈছে কম্পিউটাৰ প্ৰণালীৰ এটা অংশ যাক স্পৰ্শ কৰিব নোৱাৰি

(a) hardware
(b) printer
(c) mouse
(d) None of these

Answer: (d) None of these

Q10. Restarting a computer that is already on is referred to as

ইতিমধ্যে চলি থকা কম্পিউটাৰ এটা পুনৰ আৰম্ভ কৰাটো ক’ব লাগিব

(a) Logging off
(b) Cold booting
(c) Shut down
(d) Warm booting

Answer: (d) Warm booting

Q11. A hard copy of a document is

দস্তাবেজ এখনৰ এটা হাৰ্ড কপি হৈছে

(a) printed on the printer
(b) stored on floppy
(c) stored on a CD
(d) stored in the hard disk

Answer: (a) printed on the printer

Q12. Who is the founder of Google?

গুগলৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন?

(a) Larry Page & Tim Berners Lee
(b) Larry Page & Sergey Brin
(c) Tim Berners Lee & Sergey Brin
(d) Larry Page & Laurel Kirtz

Answer: (b) Larry Page & Sergey Brin

Q13. Founder of Facebook?

ফেচবুকৰ প্ৰতিষ্ঠাপক?

(a) Douglas Engelbart
(b) Martin Cooper
(c) Charles Babbage
(d) Mark Zuckerberg

Answer: (d) Mark Zuckerberg

Q14. Founder of Yahoo?

য়াহুৰ প্ৰতিষ্ঠাপক?

(a) David Filo & Jerry Yang
(b) David Filo & Jimmy Wales
(c) Jimmy Wales & Jerry Yang
(d) David Filo & Linus Torvalds

Answer: (a) David Filo & Jerry Yang

Q15. Who is the father of Internet?

ইণ্টাৰনেটৰ পিতৃ কোন?

(a) Laurel Kirtz
(b) Jimmy Wales
(c) Tim Berners Lee
(d) Larry Ellison

Answer: (c) Tim Berners Lee

Important web links

Download Computer GK pt. 2 PDF Click here
For Computer GK pt. 1 Click here

Top 15 Computer General knowledge questions to improve your Gk learning skills. This Computer and IT Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Computer General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer and IT GK Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *