Computer General knowledge pt 1

Computer General knowledge Quiz

Computer General knowledge pt 1

Q01. Kilobyte equals how many bytes?

কিলোবাইটে কিমান বাইটৰ সমান?

(a) 1000
(b) 1024
(c) 100
(d) 1008

Answer: (b)1024

Q02. Making illegal copies of copyright software is called

কপিৰাইট ছফ্টৱেৰৰ অবৈধ প্ৰতিলিপি বনোৱাক কোৱা হয়

(a) Collaboration
(b) Software piracy
(C) Electronic distribution
(d) Browsing

Answer: (b) Software piracy

Q03. Desktop and personal computer are also known as

ডেস্কটপ আৰু ব্যক্তিগত কম্পিউটাৰকো নামেৰে জনা যায়

(a) Supercomputer
(b) Microcomputer
(c) Mainframes
(d) Peripheral equipment

Answer: (b) Microcomputer

Q04. A computer professional who writes and tests software is called a (an)

ছফ্টৱেৰ লিখা আৰু পৰীক্ষা কৰা কম্পিউটাৰ পেছাদাৰী এজনক (ক) বুলি কোৱা হয়

(a) Hardware consultant
(b) Librarian
(c) Programmer
(d) Computer operator

Answer: (c) Programmer

Q05. Which of the following operations is not performed by the computer?

নিম্নলিখিত কোনটো কাৰ্য কম্পিউটাৰে সম্পন্ন নকৰে?

(a) Inputting
(b) Processing
(c) Controlling
(d) Understanding

Answer: (d) Understanding

Q06. Which of the following statements is valid?

নিম্নলিখিত কোনটো মন্তব্য বৈধ?

(a)1 MB = 1024 kilobytes
(b)1 MB = 2048 bits
(c) 1 MB = 1000 kilobits
(d) 1 KB = 1000 bytes

Answer: (a) 1 MB = 1024 kilobytes

Q07. A name or number used to identify a storage location is called

এটা সংৰক্ষণ অৱস্থান চিনাক্ত কৰিবলৈ ব্যৱহৃত নাম বা নম্বৰ ক’লে

(a) A byte
(b) A record
(c) An address
(d) A program

Answer: (c) An address

Q08. Which programming language does not need a translator?

কোনটো প্ৰগ্ৰামিং ভাষাৰ বাবে অনুবাদকৰ প্ৰয়োজন নাই?

(a) Machine language
(b) High-level language
(c) Assembly language
(d) C

Answer: (a) Machine language

Q09. Which of the following is listed in order from largest to smallest?

নিম্নলিখিত কোনটো আটাইতকৈ ডাঙৰৰ পৰা সৰুলৈ তালিকাভুক্ত কৰা হৈছে?

(a) TB, MB, GB, KB
(b) GB, TB, MB, KB
(c) TB, GB, KB, MB
(d) TB, GB, MB, KB

Answer: (d) TB, GB, MB, KB

Q10. Which of the following is a machine-independent program language?

নিম্নলিখিত কোনটো এটা যন্ত্ৰ স্বতন্ত্ৰ প্ৰ’গ্ৰাম ভাষা?

(a) High-level language
(b) Low level language
(c) Assembly language
(d) Machine language

Answer: (d) Machine language

Important web links

Download Computer GK pt. 1 PDF Click here
View all Computer GK Questions Click here

Top 15 Computer General knowledge questions to improve your Gk learning skills. This Computer and IT Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Computer General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer and IT GK Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *