Blood Relations Reasoning Questions and Answers pt. 2

Blood Relations Reasoning Questions and Answers

Blood Relations Reasoning Questions and Answers pt. 2

Q1. A man pointing to a photograph says. “The lady in the photograph is my nephew’s maternal grandmother.” How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister?

ফটোএখনলৈ আঙুলিয়াই থকা এজন মানুহে কয়। “ফটোখনত থকা মহিলাগৰাকী মোৰ ভতিজাৰ মাক আইতা।” ফটোখনত থকা মহিলাগৰাকী মানুহজনৰ ভনীয়েকৰ সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত যাৰ আন কোনো ভগ্নী নাই?

(A) Cousin
(B) Mother
(C) Sister–in–law
(D) Mother–in–law

Answer: (B) Mother

Solution

Clearly, the lady is the grandmother of man’s sister’s son i.e.,

the mother of the mother of man’s sister’s son. i.e.,

the mother of man’s sister.

 

Q2.  If Neena says, “Anita’s father Raman is the only son of my father–in–law Mahipal”, then how is Bindu, who is the sister of Anita, related to Mahipal?

যদি নীনাই কয়, “অনিতাৰ দেউতাক ৰমেন মোৰ শহুৰেক মহিপালৰ একমাত্ৰ পুত্ৰ”, তেন্তে বিন্দু, যি অনিতাৰ ভগ্নী, মহিপালৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কেনেকৈ?

(A) Wife
(B) Daughter
(C) Niece
(D) None of these

Answer: (D) None of these

Solution

Only son of Neena’s father–in–law Mahipal – Neena’s husband.

So, Raman is Neena’s husband and Anita and Bindu are his daughters.

Thus, Bindu is the granddaughter of Mahipal.

 

Q3. Pointing to a man on the stage, Rita said, “He is the brother of the daughter of the wife of my husband.” How is the man on the stage related to Rita?

মঞ্চত থকা এজন ব্যক্তিলৈ আঙুলিয়াই ৰীতাই ক’লে, “তেওঁ মোৰ স্বামীৰ পত্নীৰ জীয়েকৰ ভায়েক।” মঞ্চত থকা মানুহজন ৰীতাৰ সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Husband
(B) Nephew
(C) Son
(D) Cousin

Answer: (C) Son

Solution

Wife of husband – Herself;

Brother of daughter – Son.

So, the man is Rita’s son.

 

Q4. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?

এগৰাকী মহিলাই এজন পুৰুষক তাইৰ মাতৃৰ ভায়েকৰ পুত্ৰ হিচাপে পৰিচয় দিয়ে। পুৰুষজন মহিলাগৰাকীৰ সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A)Son
(B) Grandson
(C) Cousin
(D) Uncle

Answer: (C) Cousin

Solution

Brother of mother– Uncle;

Uncle’s son – Cousin.

 

Q5. Pointing towards a person, a man said to a woman, “His mother is the only daughter of your father.” How is the woman related to that person?

এজন ব্যক্তিৰ ফালে আঙুলিয়াই এজন পুৰুষে এগৰাকী মহিলাক ক’লে, “তেওঁৰ মাক আপোনাৰ দেউতাকৰ একমাত্ৰ কন্যা।” মহিলাগৰাকী সেই ব্যক্তিজনৰ সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Mother
(B) Sister
(C) Daughter
(D) Wife

Answer: (A) Mother

Solution

The only daughter of woman’s father is she herself.

So, the person is woman&rs son, i.e.,

The woman is the person’s mother.

 

Q6. A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl’s

এজনী ছোৱালীয়ে লৰা খুৰাকৰ দেউতাকৰ জীয়েকৰ পুত্ৰ হিচাপে পৰিচয় দিছিল। লৰা ছোৱালীৰ

(A) Son
(B) Brother
(C) Uncle
(D) Nephew

Answer: (B) Brother

Solution

Daughter of uncle’s father – Uncle’s sister – Mother;

Mother’s son – Brother.

 

Q7. Rahul told Anand, “Yesterday 1 defeated the only brother of the daughter of my grandmother.” Whom did Rahul defeat?

ৰাহুলে আনন্দক কৈছিল, “কালি 1 জনে মোৰ আইতাৰ জীয়েকৰ একমাত্ৰ ভায়েকক পৰাজিত কৰিছিল।” ৰাহুলে কাক পৰাজিত কৰিছিল?

(A) Son
(B) Brother
(C) Cousin
(D) Father

Answer: (C) Cousin

Solution

Daughter of grandmother – Aunt;

Aunt’s only brother – Father.

 

Q8. Pointing to an old man, Kunal said, “His son is my son?s uncle.” How is the old man related to Kunal?

এজন বৃদ্ধব্যক্তিৰ ফালে আঙুলিয়াই কুনালে ক’লে, “তেওঁৰ পুত্ৰ মোৰ পুত্ৰৰ খুৰাক।” বৃদ্ধজন কুনালৰ সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Uncle
(B) Grandfather
(C) Father
(D) Brother

Answer: (C) Father

Solution

Kunal’s son’s uncle – Kunal’s brother.

So, the old man’s son is Kunal’s brother i.e.,

The old man is Kunal’s father.

 

Q9. Muthu said, “This girl is the wife of the grandson of my mother.” Who is Suresh to the girl?

মুথুৱে ক’লে, “এই ছোৱালীজনী মোৰ মাৰ নাতিৰ পত্নী।” ছোৱালীজনীৰ বাবে সুৰেশ কোন?

(A) Father
(B) Grandfather
(C) Father–in–law
(D) Husband

Answer: (C) Father–in–law

Solution

Mother’s grandson – Son;

Son’s wife – Daughter–in–law.

 

Q10. Pointing to a photograph, a man said, “I have no brother or sister but that man’s father is my father’s son.” Whose photograph was it?

এখন আলোকচিত্ৰলৈ আঙুলিয়াই এজন ব্যক্তিয়ে ক’লে, “মোৰ কোনো ভায়েক বা ভগ্নী নাই কিন্তু সেই মানুহজনৰ দেউতাক মোৰ দেউতাকৰ পুত্ৰ।” এইখন কাৰ আলোকচিত্ৰ আছিল?

(A) His father’s
(B) His nephew’s
(C) His son’s
(D) His own

Answer: (B) His nephew’s

Solution

Direction (26 to 33): Read the following information carefully and answer the question given below it:

‘A+B’ means ‘A is the father of B; ‘A – B’ means ‘A is the wife of B’; ‘A x B’ means ‘A is the brother of B; ‘A ÷ B’ means ‘A is the daughter of B’.

 

Q11. If P ÷ R + S + Q, which of the following is true?

যদি পি ÷ আৰ + এছ + কিউ, নিম্নলিখিত কোনটো সঁচা?

(A) P is the daughter of Q
(B) Q is aunt of P.
(C) P is the aunt of Q
(D) P is the mother of Q.

Answer: (C) P is the aunt of Q

 

Q12. If P – R + Q, which of the following statement is true?

যদি পি – আৰ + কিউ, নিম্নলিখিত কোনটো মন্তব্য সঁচা?

(A) P is the mother of Q.
(B) Q is the daughter of P.
(C) P is the aunt of Q.
(D) P is the sister of Q.

Answer: (A) P is the mother of Q.

 

Q13. If P × R ÷ Q, which of the following is true?

যদি পি × আৰ ÷ কিউ, নিম্নলিখিত কোনটো সঁচা?

(A) P is the uncle of Q.
(B) P is the father of Q.
(C) P is the brother of Q.
(D) P is the son of Q.

Answer: (A) P is the uncle of Q.

 

Q14. If P × R – Q, which of the following is true?

যদি পি × আৰ – কিউ, নিম্নলিখিত কোনটো সঁচা?

(A) P is the brother-in-law of Q.
(B) P is the brother of Q.
(C) P is the uncle of Q.
(D) P is the father of Q.

Answer: (A) P is the brother-in-law of Q.

 

Q15. If P + R ÷ Q, which of the following is true?

যদি পি + আৰ ÷ কিউ, নিম্নলিখিত কোনটো সঁচা?

(A) P is the brother of Q.
(B) P is the son of Q.
(C) P is the husband of Q.
(D) P is the father of Q.

Answer: (C) P is the husband of Q.

 

Important links:

Download Blood Relations Reasoning pt. 2 PDF Click here
 Blood Relations Reasoning pt. 1 Click here

Top 15 Blood Relations Reasoning Questions and Answers to improve your Gk learning skills. These General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Blood Relations Reasoning Questions and Answers collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *