Blood Relations Reasoning Questions and Answers pt. 1

Blood Relations Reasoning Questions and Answers

Blood Relations Reasoning Questions and Answers pt. 1

GjQuiz youtubw channel

Q1. A man pointing to a photograph says, “The lady in the photograph is my nephew’s maternal grandmother.” How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister?

এখন আলোকচিত্ৰলৈ আঙুলিয়াই এজন ব্যক্তিয়ে কয়, “ফটোখনত থকা মহিলাগৰাকী মোৰ ভতিজাৰ মাক আইতা।” ফটোখনত থকা মহিলাগৰাকী মানুহজনৰ ভনীয়েকৰ সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত যাৰ আন কোনো ভগ্নী নাই?

(A) Mother
(B) Cousin
(C) Mother–in–law
(D) Sister–in–law

Answer: (A) Mother

Solution

Clearly, the lady is the grandmother of man’s sister’s son.

i.e., the mo

ther of the mother of man’s sister’s son.

ie., the mother of man’s sister.

So, the lady is man’s mother.

 

Q2. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?

এগৰাকী মহিলাই এজন পুৰুষক তাইৰ মাতৃৰ ভায়েকৰ পুত্ৰ হিচাপে পৰিচয় দিয়ে। পুৰুষজন মহিলাগৰাকীৰ সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Son
(B) Nephew
(C) Grandson
(D) Uncle

Answer: (D) Uncle

Solution

Brother of mother – Uncle;

Uncle’s son – Cousin.

 

Q3. Prasanna said, “This girl is the wife of the grandson of my mother.” Who is Prasanna to the girl?

প্ৰসন্নে কৈছিল, “এই ছোৱালীজনী মোৰ মাৰ নাতিৰ পত্নী।” ছোৱালীজনীৰ বাবে প্ৰসন্ন কোন?

(A) Husband
(B) Father
(C) Father–in–law
(D) Grandfather

Answer: (A) Husband

Solution

Mother’s grandson – Son;

Son’s wife – Daughter–in–law.

 

Q4. If Arun says, “Vimal’ mother is the only daughter of my mother”, how is Arun related to Ravi?

যদি অৰুণে কয়, “বিমলৰ মা মোৰ মাৰ একমাত্ৰ কন্যা”, অৰুন ৰবিৰ সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Father
(B) Brother
(C) Grandfather
(D) None of these

Answer: (D) None of these

Solution

Only daughter of Arun’s mother –Arun’s sister.

So, Vimal’s mother is Arun’s sister (or)

Arun is the brother of Vimal’s mother i.e . Vimal’s maternal uncle.

 

Q5. Pointing to a man in a photograph. Asha said. “His mothers only daughter is my mother”. How is Asha related to that man?

ফটোএখনত থকা এজন মানুহলৈ আঙুলিয়াই। আশাই ক’লে। “তেওঁৰ মাতৃৰ একমাত্ৰ ছোৱালী মোৰ মা”। আশা সেই মানুহজনৰ সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Wife
(B) Sister
(C) Niece
(D) Nephew

Answer: (C) Niece

Solution

Asha’s mother’s mother is man’s mother i.e.,

Asha’s mother is man’s sister (or)

Asha is man’s niece.

 

Q6. A woman going with a boy is asked by another woman about the relationship between them. The women replied, “My maternal uncle and the uncle of his maternal uncle is the same.” How is the lady related with that boy?

এগৰাকী মহিলাই লৰা সৈতে গৈ আছে তেওঁলোকক আন এগৰাকী মহিলাই তেওঁলোকৰ মাজৰ সম্পৰ্কৰ বিষয়ে সুধিছিল। মহিলা জনে উত্তৰ দিছিল, “মোৰ মামা আৰু তাৰ মামাৰ খুৰাক একে।” মহিলাগৰাকী সেই লৰা সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Mother and Son
(B) Aunt and Nephew
(C) Grandmother and Grandson
(D) None of these

Answer: (B) Aunt and Nephew

Solution

Clearly, the brother of woman’s mother is the same as the brother of the father of boy’s maternal uncle.

So, the woman and boy’s mother are cousins.

Thus, the woman is boy’s aunt.

 

Q7. A man said to a lady, “Your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is the lady related to the man?

এজন ব্যক্তিয়ে এগৰাকী মহিলাক কৈছিল, “আপোনাৰ মাকৰ স্বামীৰ ভগ্নী মোৰ খুড়ী।” মহিলাগৰাকী মানুহজনৰ সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Grand daughter
(B) Mother
(C) Daughter
(D) Sister

Answer: (D) Sister

Solution

Lady’s mother husband – Lady’s father;

Lady’s father’s sister – Lady’s aunt.

So, lady’s aunt is man’s aunt and therefore lady is man’s sister.

 

Q8. If X is the brother of the son of Y’s son, how is X related to Y?

যদি X Y ৰ পুত্ৰৰ পুত্ৰৰ ভাতৃ হয়, এক্স ৱাইৰ (X Y) সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Son
(B) Cousin
(C) Grandson
(D) Brother

Answer: (C) Grandson

Solution

Son of Y’s son – Grandson;

Brother of Y’s grandson – Y’s grandson.

So X is Y’s grandson.

 

Q9. Introducing a man, a woman said, “His wife is the only daughter of my father.”How is that man related to the woman?

এজন পুৰুষৰ পৰিচয় দি এগৰাকী মহিলাই কৈছিল, “তেওঁৰ পত্নী মোৰ দেউতাৰ একমাত্ৰ কন্যা।” সেই পুৰুষজন মহিলাগৰাকীৰ সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Husband
(B) Brother
(C) Father–in–law
(D) Maternal uncle

Answer: (A) Husband

Solution

Only daughter of my father – Myself.

So, the man is woman’s husband.

 

Q10. Showing the man receiving the prize, Saroj said, “He is the brother of my uncle’s daughter.” Who is the man to Saroj?

পুৰস্কাৰ লাভ কৰা মানুহজনক দেখুৱাই সৰোজে ক’লে, “তেওঁ মোৰ খুৰাকৰ ছোৱালীৰ ভায়েক।” সৰোজৰ মানুহজন কোন?

(A) Cousin
(B) Brother–in–law
(C) Nephew
(D) Uncle

Answer: (A) Cousin

Solution

Brother of uncle’s daughter – Uncle’s son – Cousin.

So, the man is Saroj’s cousin.

 

Q11. Rita told Mani, “The girl I met yesterday at the beach was the youngest daughter of the brother–in–law of my friend’s mother.” How is the girl related to Rita’s friend?

ৰীতাই মণিক কৈছিল, “মই কালি সাগৰৰ পাৰত লগ পোৱা ছোৱালীজনী মোৰ বন্ধুৰ মাকৰ ভায়েকৰ কনিষ্ঠ কন্যা আছিল।” ছোৱালীজনী ৰীতাৰ বন্ধুৰ সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Daughter
(B) Niece
(C) Friend
(D) Cousin

Answer: (D) Cousin

Solution

Daughter of brother–in–law – Niece;

Mother’s niece – Cousin.

So, the girl is the cousin of Rita’s friend.

 

Q12. Pointing to a man in a photograph, a woman said, “His brother’s father is the only son of my grandfather.” How is the woman related to the man in the photograph?

ফটোএখনত থকা এজন পুৰুষলৈ আঙুলিয়াই এগৰাকী মহিলাই ক’লে, “তেওঁৰ ভায়েকৰ দেউতাক মোৰ ককাকৰ একমাত্ৰ পুত্ৰ।” ফটোখনত থকা পুৰুষজনৰ সৈতে মহিলাগৰাকী কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Aunt
(B) Daughter
(C) Grandmother
(D) Sister

Answer: (D) Sister

Solution

Only son of woman’s grandfather – Woman’s father;

Man’s brother father – Man’s father.

So, the woman is man’s sister.

 

Q13. Pointing to a gentleman, Deepak said, “His only brother is the father of my daughter’s father.” How is the gentleman related to Deepak?

এজন ভদ্ৰলোকলৈ আঙুলিয়াই দীপকে ক’লে, “তেওঁৰ একমাত্ৰ ভায়েক হৈছে মোৰ ছোৱালীৰ দেউতাক।” ভদ্ৰলোকজন দীপকৰ সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Brother–in–law
(B) Uncle
(C) Father
(D) Grandfather

Answer: (B) Uncle

Solution

Father of Deepak’s daughter’s father – Deepak’s father.

So, the man’s brother is Deepak’s father or the man is the brother of Deepak’s father i.e., Deepak’s uncle.

 

Q14. Pointing to a photograph, Vipul said, “She is the daughter of my grandfather’s only son.” How is Vipul related to the girl in the photograph?

এখন আলোকচিত্ৰলৈ আঙুলিয়াই বিপুলে ক’লে, “তাই মোৰ ককাকৰ একমাত্ৰ পুত্ৰৰ ছোৱালী।” ফটোখনত থকা ছোৱালীজনীৰ সৈতে বিপুল কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Brother
(B) Grandson
(C) Cousin
(D) Father

Answer: (A) Brother

Solution

My grandfather’s only son – My father.

So, the girl is the daughter of Vipul’s father. i.e.,

Vipul is the girl’s brother.

 

Q15. Pointing to a photograph, a lady tells Pramod, “I am the only daughter of this lady and her son is your maternal uncle.” How is the speaker related to Pramod’s father?

এখন আলোকচিত্ৰলৈ আঙুলিয়াই এগৰাকী মহিলাই প্ৰমোদক কয়, “মই এই মহিলাগৰাকীৰ একমাত্ৰ কন্যা আৰু তেওঁৰ পুত্ৰ আপোনাৰ মামা।” বক্তাজন প্ৰমোদৰ দেউতাকৰ সৈতে কেনেদৰে সম্পৰ্কিত?

(A) Wife
(B) Sister–in–law
(C) Daughter
(D) Either (a) or (b)

Answer: (A) Wife

Solution

Clearly, the speaker’s brother is Pramod’s maternal uncle.

So, the speaker is Pramod’s mother or his father’s wife.

 

Important links:

Download Blood Relations Reasoning pt. 1 PDF Click here
Read Blood Relations Reasoning Click here

Top 15 Blood Relations Reasoning Questions and Answers to improve your Gk learning skills. These General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Blood Relations Reasoning Questions and Answers collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *