Assamese Culture GK Question Answer pt. 2

Assamese Culture GK

Assamese Culture GK Question Answer pt. 2

Q1. “Lo Ho La Hai” and “Lali Hilali Lai” are the two types of traditional songs of _____

“লো হো লা হে” আৰু “লালি হিলালী লাই” হৈছে দুটা প্ৰকাৰৰ ______ পৰম্পৰাগত গান

(A) Sonowal–Kacharis 
(B) Rabha 
(C) Karbi 
(D) Tiwa 

Answer: (D) Tiwa 

 

Q2. “Tora Chira” is a traditional festival of ___

“তোৰা চিৰা” হৈছে এক ___ পৰম্পৰাগত উৎসৱ

(A) Deoris
(B) Thengal­-Kachari 
(C) Rabha 
(D) Karbi 

Answer: (B) Thengal­-Kachari

 

Q3. “Bah Gossain Puja” (Bamboo God) is the most important festival of _____ 

“বাহ গোসাঁই পূজা” (বাঁহ ঈশ্বৰ) হৈছে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎসৱ ______

(A) Deoris
(B) Sarania Kachari 
(C) Tai Phake 
(D) Tiwa 

Answer: (B) Sarania Kachari

 

Q4. In which tribe the traditional village headman, who is at the top of the village administration, is called as “Khunang” who is having both executive and judiciary powers. 

কোনজন জাতিত গাওঁ প্ৰশাসনৰ শীৰ্ষত থকা পৰম্পৰাগত গাওঁৰ মুৰব্বীজনক “খুনাং” বুলি কোৱা হয় যাৰ কাৰ্যবাহী আৰু ন্যায়পালিকা দুয়োটা ক্ষমতা আছে। 

(A) Deoris 
(B) Rabha 
(C) Dimasa 
(D) Karbi 

Answer: (C) Dimasa

 

Q5. “Bushu” is an important festival celebrated by _______ 

“বুচু” হৈছে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎসৱ ____ দ্বাৰা উদযাপন কৰা হয়

(A) Deoris
(B) Sarania Kachari 
(C) Rabha
(D) Dimasa 

Answer: (D) Dimasa

 

Q6. “Thamchat” is a written code which is referred to by the village elders while deciding of local nature and is possess by which tribe of the people_____

“থামচাট” হৈছে এক লিখিত কোড যাক স্থানীয় প্ৰকৃতিৰ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ সময়ত গাওঁৰ জ্যেষ্ঠসকলে উল্লেখ কৰে আৰু জনসাধাৰণৰ কোনটো জনজাতিৰ _____ অধিকাৰী হয়

(A) Deoris 
(B) Sarania Kachari 
(C) Tai Phake
(D) Tiwa 

Answer: (B) Sarania Kachari

 

Q7. The Deori community belongs to the ___ family of Mongoloid stock 

দেউৰী সম্প্ৰদায় মঙ্গোলইড ষ্টকৰ ____ পৰিয়ালৰ অন্তৰ্ভুক্ত

(A) Sino­-Tibetan 
(B) Tibetan
(C) Tibeto-­Burmans 
(D) Burmans 

Answer: (A) Sino­-Tibetan

 

Q8. The people of Deori tribe are mainly divided into ____ groups or clans 

দেউৰী জনজাতিৰ লোকসকল মূলতঃ ____  গোট বা গোত্ৰত বিভক্ত

(A) Three 
(B) Four
(C) Five
(D) Six 

Answer: (B) Four

 

Q9. [ IBAKU BISU, METUWA (Two main festivals)], BIYA­LAGABA (marriage), MIDIMUMA (worships) are the religious and traditioanl festival of which community

[আইবাকু বিচু, মেটুৱা (দুটা মুখ্য উৎসৱ)], বিয়ালাগাবা (বিবাহ), মিডিমুমা (উপাসনা) হৈছে কোন সম্প্ৰদায়ৰ ধৰ্মীয় আৰু ট্ৰেডিটিঅ’এনল উৎসৱ

 (A) Tiwa 
(B) Rabha 
(C) Karbi 
(D) Deori

Answer: (D) Deori

 

Q10. Which traditional festival is also known as Nara Singha Bihu? 

কোনটো পৰম্পৰাগত উৎসৱক নাৰা সিংগা বিহু বুলিও কোৱা হয়? 

(A) Ali­ Aye­ Ligang 
(B) Porag 
(C) Baguramba 
(D) Baishagu 

Answer: (B) Porag

 

Q11. Haidang are the traditional folk songs of which tribe? 

হাইদাং কোনজনজাতিৰ ট্ৰেডিটিয়নল লোকগীত? 

(A) Rabhas
(B) Bodos 
(C) Tiwas
(D) Sonowal Kachari 

Answer: (D) Sonowal Kachari

 

Q12. Farkhanthi is celebrated by which tribe ? 

ফাৰখান্থি কোন জনজাতিৰ দ্বাৰা উদযাপন কৰা হয়? 

(A) Mishings 
(B) Bodos 
(C) Karbis 
(D) Rabhas 

Answer: (D) Rabhas

 

Q13. “Suwaguritola” is a custom connected with

“সুৱাগুৰিটোলা” কাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এক ৰীতি

(A) Durgapuja festival
(B) Assamese Bihu
(C) Assamese Marriage 
(D) Assamese Ankiya Bhaona 

Answer: (C) Assamese Marriage

 

Q14. Baikhu festival is celebrated by which tribe 

বাইখু উৎসৱ কোন জনজাতিৰ দ্বাৰা উদযাপন কৰা হয় 

(A) Bodos
(B) Karbis 
(C) Rabhas 
(D) Garos 

Answer: (C) Rabhas

 

Q15. Kherai Puja is performed by 

খেৰাই পূজা কাৰ দ্বাৰা সম্পন্ন কৰা হয় 

(A) Mishings 
(B) Bodos
(C) Karbis 
(D) Rabhas 

Answer: (B) Bodos

 

Important links:

Download Assamese Culture GK pt. 2 PDF Click here
Assamese Culture GK pt. 1 Click here

Top 15 Assamese Culture General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Assamese Culture  GK questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assamese Culture GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam Geography GK Click here
Assam History GK   Click here
Assamese Culture GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
World History GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

Leave a Comment