Assamese Culture GK Question Answer pt. 1

Assamese Culture GK

Assamese Culture GK Question Answer pt. 1

Q1. The First cultural assimilation of Assam took place between____and _____ 

অসমৰ প্ৰথম সাংস্কৃতিক আত্মীকৰণ ____ আৰু ____ মাজত হৈছিল

(A) Austro­asiatic / Irano­-Scythians 
(B) Austro­asiatic / Tibeto-­Burman 
(C) Tibeto­Burman / Irano-­Scythians 
(D) Sino­Tibetan / Tibeto-­Burman

Answer: (B) Austro­asiatic / Tibeto-­Burman 

 

Q2. Assamese Brahmins are the community in the state Assam who are considered to have____ 

অসম ব্ৰাহ্মণ হৈছে ৰাজ্য অসমৰ সম্প্ৰদায় যাক ___  বুলি গণ্য কৰা হয

(A) Mongolian race 
(B) Aethiopian race 
(C) Caucasian race 
(D) American race 

Answer: (C) Caucasian race 

 

Q3. Assamese Ganaks (who are also known as Daivajna) are the descendants of ___

অসমগণ (যাক দৈবজনা বুলিও জনা যায়) হৈছে ____ বংশধৰ

(A) Sakaldwipiya Brahmins 
(B) Saraswat Brahmins 
(C) Kanyakubja Brahmins 
(D) Saryupareen Brahmins 

Answer: (A) Sakaldwipiya Brahmins 

 

Q4. The Ahoms are the descendants of the ethnic_____ people 

আহোম লোকসকলৰ বংশধৰ হৈছে ____জাতিগত লোকসকলৰ বংশধৰ

(A) Tibetan 
(B) Tibeto­Burmans 
(C) Tai 
(D) Burmans 

Answer: (C) Tai 

 

Q5. “Bukuni­Patani” is a traditional costume of which tribe 

বুকুনিপাটানি” হৈছে কোনজনজাতিৰ পৰম্পৰাগত পোছাক

(A) Ahoms 
(B) Koch Rajbongshi 
(C) Sonowal–Kacharis 
(D) Rabha 

Answer: (B) Koch Rajbongshi 

 

Q6. Sonowal Kacharis are descendants of the ‘Hammusa’ family belong to the ___ of people 

সোণোৱাল কাচাৰিসকল ‘হামুছা’ পৰিয়ালৰ বংশধৰ সকল হৈছে ____

(A) Mongolian race 
(B) Aethiopian race
(C) Caucasian race 
(D) American race

Answer: (A) Mongolian race 

 

Q7. The main deity of the Rabhas is called ____ 

ৰাভাসকলৰ মূল দেৱতাক ___ কোৱা হয়

(A) Aditi
(B) Bhaga
(C) Vasukra 
(D) Rishi 

Answer: (D) Rishi 

 

Q8. The Karbis (Tibeto­Burman group) is a Patrilineal society composed of ___ major clans or Kur. 

কাৰ্বি (তিব্বতবৰ্মন গোট) হৈছে ____ মুখ্য গোত্ৰ বা কুৰৰ দ্বাৰা গঠিত এক ত্ৰিলিনীয় সমাজ।

(A) Three 
(B) Four 
(C) Five 
(D) Six 

Answer: (C) Five 

 

Q9. “Peng Karkli” is a traditional festival celebrated by which tribe

“পেং কাৰ্কলি” হৈছে কোন জনজাতিৰ দ্বাৰা উদযাপন কৰা এক পৰম্পৰাগত উৎসৱ

(A) Tiwa 
(B) Mech Kachari
(C) Rabha 
(D) Karbi 

Answer: (D) Karbi 

 

Q10. “Rongker” is a _____ observed by the Karbi people of Assam.

“ৰংকাৰ” হৈছে অসমৰ কাৰ্বি লোকসকলে পালন কৰা _

(A) Autumn festival 
(B) Harvest festival 
(C) Spring festival
(D) Summer festival

Answer: C) Spring festival

 

Q11. “Jambili Athon” is extraordinary woodcraft of the of which tribe 

“জাম্বিলি আথন” হৈছে কোনজনজাতিৰ এক অসাধাৰণ কাঠৰ শিল্প 

(A) Karbi 
(B) Dimasa 
(C) Tea Tribes 
(D) Tai Phake 

Answer: (A) Karbi 

 

Q12. “Chutiya people” are the descendants of the ____ family of Mongoloid origin. 

“চুতীয়া লোক” হৈছে মঙ্গোলইড মূলৰ পৰিয়ালৰ ______  বংশধৰ। 

(A) Tibetan 
(B) Tibeto­-Burmans 
(C) Tai 
(D) Sino-­Tibetan 

Answer: (D) Sino-­Tibetan 

 

Q13. The original language of the Chutiyas which is known by the same name i.e. Chutiya belong to the ____

চুতীয়াসকলৰ মূল ভাষা যাক একে নামেৰে জনা যায় অৰ্থাৎ চুতীয়া।ইয়াৰ অন্তৰ্ভুক্ত ____

(A) Tibeto-­Burman language 
(B) Tibetan 
(C) Indo­-Aryan languages 
(D) Indo­-Iranian languages

Answer: (A) Tibeto-­Burman language

 

Q14. Kalita is an ethnic group or a caste of Hindus belong to _____

কলিতা এটা জাতিগত গোট বা হিন্দুসকলৰ ____ জাতিৰ অন্তৰ্ভুক্ত

(A) Brahmins 
(B) Kshatriya 
(C) Vaishyas 
(D) Shudras 

Answer: (B) Kshatriya

 

Q15. Jalia Kaibarta (Keot) originally belong to ____

জালিয়া কাইবাৰ্টা (কেওট) মূলতঃ ____ অন্তৰ্ভুক্ত

(A) Sino­-Tibetan 
(B) Mongoloid 
(C) Austric-Mongoloid 
(D) Indo­-Aryan 

Answer: (C) Austric-Mongoloid

 

Important links:

Download Assamese Culture GK pt. 1 PDF Click here
Read all Assamese Culture GK Click here

Top 15 Assamese Culture General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Assamese Culture  GK questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assamese Culture GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam Geography GK Click here
Assam History GK   Click here
Assamese Culture GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
World History GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

Leave a Comment