Assam History GK Question Answers pt 9

Assam History GK Question Answers

Assam History GK Question Answers pt 9

Q1. King Kandarpeswar was allowed to settle in which place after the 1857 revolt:

১৮৫৭ চনৰ বিদ্ৰোহৰ পিছত ৰজা কন্দৰ্পেশ্বৰক কোন ঠাইত বসতি স্থাপন কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া হৈছিল

(A) Jorhat
(B) Tezpur
(C) Sadia
(D) Guwahati

Answer: (D) Guwahati

 

Q2. How many parts the British divided Assam for the provision of administration?

প্ৰশাসনৰ ব্যৱস্থাৰ বাবে ব্ৰিটিছে অসমক কিমান টা অংশত বিভাজন কৰিছিল?

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Answer: (A) 2

 

Q3. Who was on duty in lower Assam under British administration in Assam?

অসমত ব্ৰিটিছ প্ৰশাসনৰ অধীনত নিম্ন অসমত কোন কৰ্তব্যৰত আছিল?

(A) David Burner
(B) David Scott
(C) Captain Wales
(D) Thomas Roe

Answer: (B) David Scott

 

Q4. For how many days captain Wales stayed in Assam?

অধিনায়ক ৱেলছ কিমান দিন অসমত আছিল?

(A) 15 Months
(B) 16 Months
(C) 17 Months
(D) 19 Months

Answer: (C) 17 Months

 

Q5. In Sanskrit inscriptions, the name of Naranarayan is mentioned as

কোনখন সংস্কৃত শিলালিপিত নৰনাৰায়ণৰ নাম উল্লেখ কৰা হৈছে

(A) Kshatriya
(B) Purandar
(C) Malladeva
(D) Kamateswar

Answer: (C) Malladeva

 

Q6. Who was the only Assamese to take part in the Historic Round Table Conference as a representative of India?

ভাৰতৰ প্ৰতিনিধি হিচাপে ঐতিহাসিক গোল মেজ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰা একমাত্ৰ অসমীয়া কোন আছিল?

(A) Chandradhar Barua
(B) Gopinath Bordoloi
(C) Nabin Chandra Bordoloi
(D) Bishnuram Medhi

Answer: (A) Chandradhar Barua

 

Q7. Who was the only Assamese to take part in the historic Dandi March?

ঐতিহাসিক দাণ্ডি মাৰ্চত অংশগ্ৰহণ কৰা একমাত্ৰ অসমীয়া কোন আছিল?

(A) Chandradhar Baruah
(B) Liladhar Baruah
(C) Nabin Chandra Bordoloi
(D) Bishnuram Medhi

Answer: (B) Liladhar Baruah

 

Q8. When did Assam Pradesh Congress Committee form?

অসম প্ৰদেশ কংগ্ৰেছ কমিটি কেতিয়া গঠন হৈছিল?

(A) 1885
(B) 1905
(C) 1917
(D) 1921

Answer: (D) 1921

 

Q9. Who led the famous 1857 revolt against British in Assam?

অসমত ব্ৰিটিছৰ বিৰুদ্ধে 1857 চনৰ বিখ্যাত বিদ্ৰোহৰ নেতৃত্ব কোনে দিছিল?

(A) Piyoli Phukan and Jeuram Dulia Baruah
(B) Harakanta and Haranath
(C) Moniram Dewan and Piyoli Baruah
(D) Anandaram Dhekial Phukan and Gunabhiram Baruah

Answer: (C) Moniram Dewan and Piyoli Baruah

 

Q10. Who led the first notable revolt against the British in Assam?

অসমত ব্ৰিটিছৰ বিৰুদ্ধে প্ৰথম উল্লেখযোগ্য বিদ্ৰোহৰ নেতৃত্ব কোনে দিছিল?

(A) Piyoli Phukan
(B) Jeuram Duliya Baruah
(C) Gumadhar Konwar
(D) Harakanta

Answer: (C) Gumadhar Konwar

 

Q11. Who was known as “Vikramaditya” of Kamrup?

কামৰূপৰ “বিক্ৰমাদিত্য” বুলি জনাজাত কোন আছিল?

(A) Rudra Singha
(B) Lachit Borphukan
(C) Naranarayan
(D) Chilarai

Answer: (C) Naranarayan

 

Q12. The Phulaguri uprising of the Phulaguri area in the Nagaon district took place in the year?

নগাঁও জিলাৰ ফুলাগুৰি অঞ্চলৰ ফুলাগুৰি বিদ্ৰোহ কোন বছৰত সংঘটিত হৈছিল?

(A) 1841
(B) 1851
(C) 1861
(D) 1871

Answer: (C) 1861

 

Q13. The Moamaria rebellion is related to which of the following?

মোৱামৰীয়া বিদ্ৰোহ নিম্নলিখিত কোনটোৰ সৈতে সম্পৰ্কিত?

(A) Conflict between Ahoms and Morans
(B) Conflict between Ahoms and Mughals
(C) Conflict between Ahoms and Chutiyas
(D) None of these

Answer: (A) Conflict between Ahoms and Morans

 

Q14. Which one of these Satradhikar played an essential role in India’s Freedom and Social Reform Movement?

ভাৰতৰ স্বাধীনতা আৰু সামাজিক সংস্কাৰ আন্দোলনত এই সত্ৰাধিকাৰৰ কোনে এক অপৰিহাৰ্য ভূমিকা পালন কৰিছিল?

(A) Auniatiya Satradhikar
(B) Bengenatiya Satradhikar
(C) Kamalabari Satradhikar
(D) Dakhinpatiya Satradhikar

Answer: (A) Auniatiya Satradhikar

 

Q15. Which of the personality was better known as an economist and social reformer during the Ahom rule?

কোনজন ব্যক্তিত্ব আহোম শাসনকালত অৰ্থনীতিবিদ আৰু সমাজ সংস্কাৰক হিচাপে অধিক পৰিচিত আছিল?

(A) Purnananda Buragohain
(B) Momai Tamuli Borbaruah
(C) Lachit Borphukan
(D) None of these

Answer: (B) Momai Tamuli Borbaruah

 

Important links:

Download Assam History GK pt 9 PDF Click here
For Assam History GK pt 8 Click here

Top 15 Assam History GK Question Answers to improve your GK learning skills. These Assam History General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *