Assam History GK Question Answers pt 8

Assam History GK Question Answers

Assam History GK Question Answers pt 8

GjQuiz youtubw channel

Q1. Who among the following literature did not receive the patronage of Koch King Naranarayana:

নিম্নলিখিত সাহিত্যসমূহৰ ভিতৰত কোনে কোচ ৰজা নৰনাৰায়ণৰ পৃষ্ঠপোষকতা লাভ কৰা নাছিল

(A) Ram Saraswati
(B) Ananta Kandali
(C) Sankardeva
(D) Madhav Kandali

Answer: (D) Madhav Kandali

 

Q2. The Kachari king to assume the title Pratap Narayan after defeating the Ahom was:

কোন কছাৰী ৰজাই চৌধুৰীক পৰাস্ত কৰি প্ৰতাপ নাৰায়ণ উপাধি গ্ৰহণ কৰিছিল

(A) Indra Narayan
(B) Joso Narayan
(C) Nirbhya Narayan
(D) Durlabh Narayan

Answer: (A) Indra Narayan

 

Q3. Gohain Kamal Ali, constructed by Gohain Kamal from Koch Bihar to Narayanpur, was built during the reign of:

গোহাঁই কমল আলী, গোহাঁই কমলৰ দ্বাৰা কোচ বিহাৰৰ পৰা নাৰায়ণপুৰলৈ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, এইবোৰৰ ৰাজত্বকালত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল:

(A) Nara Narayan
(B) Parkshit Narayan
(C) Biswa Singha
(D) Raghu Dev

Answer: (A) Nara Narayan

 

Q4. Under the Mountbatten plan, a referendum in Assam was to be held in the district of:

মাউণ্টবেটেন পৰিকল্পনাৰ অধীনত, অসমত এক গণভোট অনুষ্ঠিত হ’ব লাগিছিল:

(A) Sivasagar
(B) Lakhimpur
(C) Golaghat
(D) Sylhet

Answer: (D) Sylhet

 

Q5. The year 1894 is related to:

1894 চনৰ সৈতে সম্পৰ্কিত

(A) Phulguri Dhawa
(B) Rangia Revolt
(C) Patharughat Revolt
(D) None of the above

Answer: (C) Patharughat Revolt

 

Q6. Who was hanged with Maniram Dewan:

মণিৰাম দেৱানৰ সৈতে কাক ফাঁচী দিয়া হৈছিল:

(A) Dutiram Barua
(B) Pioli Barua
(C) Pioli Phukan
(D) Farmud Ali

Answer: (B) Pioli Barua

 

Q7. The author of Asomiya Sahityar Buranji is:

অসমীয়া সাহিত্যৰ বুৰঞ্জীৰ লেখক হৈছে

(A) Nathan Brown
(B) Jatindranath Duwara
(C) Debendranath Bezbarua
(D) Gunabhiram Barua

Answer: (C) Debendranath Bezbarua

 

Q8. When was Assam Provincial Congress formed:

অসম প্ৰাদেশিক কংগ্ৰেছ কেতিয়া গঠন কৰা হৈছিল:

(A) 1920
(B) 1921
(C) 1922
(D) 1923

Answer: (B) 1921

 

Q9. The “Shanti Sena Force” was formed in Assam during the Independence Movement before the commencement of the:

স্বাধীনতা আন্দোলন আৰম্ভ হোৱাৰ আগতে অসমত “শান্তি সেনা বাহিনী” গঠন কৰা হৈছিল:

(A) Quit India Movement
(B) Civil Disobedience Movement
(C) Non-Cooperation Movement
(D) Ahom Association

Answer: (A) Quit India Movement

 

Q10. A pioneer lady responsible for forming the “Mritu Bahini” in Assam in connection with the freedom struggle of the country as:

দেশৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সন্দৰ্ভত অসমত “মৃত্যু বাহিনী” গঠনৰ বাবে দায়বদ্ধ এগৰাকী অগ্ৰগামী মহিলা:

(A) Chandraprabha Saikiani
(B) Pushpalata Das
(C) Rani Gaidinliu
(D) None of them

Answer: (B) Pushpalata Das

 

Q11. The first rebellion against the British rule in Assam in 1828 was lead by:

১৮২৮ চনত অসমত ব্ৰিটিছ শাসনৰ বিৰুদ্ধে প্ৰথম বিদ্ৰোহৰ নেতৃত্ব আছিল:

(A) Piyali Phukan
(B) Maniram Dewan
(C) Gomdhar Konwar
(D) Piyali Barua

Answer: (C) Gomdhar Konwar

 

Q12. Which of the following personality is not belong to Jonaki Yug:

নিম্নলিখিত কোনজন ব্যক্তি জোনাকী যুগৰ অন্তৰ্ভুক্ত নহয়:

(A) Lakshminath Bezbaruah
(B) Chandrakumar Agarwalla
(C) Hemchandra Goswami
(D) None of the above

Answer: (C) Hemchandra Goswami

 

Q13. Which Ahom King created the posts Barbarua and Barphukan:

কোনজন আহোম ৰজাই বৰবৰুৱা আৰু বৰফুকন পদসমূহ সৃষ্টি কৰিছিল:

(A) Sudangpha Raja
(B) Suhungmung Dihingia
(C) Pratap Singha
(D) Jayadhvaj Singha

Answer: (C) Pratap Singha

 

Q14. Who was leading next to Lachit Borphukan in the historical battle of Saraighat:

শৰাইঘাটৰ ঐতিহাসিক যুদ্ধত লাচিত বৰফুকনৰ কাষত কোন আগবাঢ়ি আছিল:

(A) Rajmantri Atan Buragohain
(B) Koliabhumora Borphukan
(C) Miri Sandiloi
(D) Manthir Bharali Barua

Answer: (A) Rajmantri Atan Buragohain

 

Q15. Rudra Singha built the Rang Ghar with bamboo and wood. It was rebuilt by brick and mortar by:

ৰুদ্ৰ সিংহই বাঁহ আৰু কাঠেৰে ৰং ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছিল। ইয়াক ইটা আৰু মৰ্টাৰৰ দ্বাৰা পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল:

(A) Siva Singha
(B) Pramatta Singha
(C) Rajeswar Singha
(D) Purandar Singha

Answer: (B) Pramatta Singha

 

Important links:

Download Assam History GK pt 8 PDF Click here
For Assam History GK pt 7 Click here

Top 15 Assam History GK Question Answers to improve your Gk learning skills. These Assam History General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *