Assam History GK Question Answers pt 7

Assam History GK Question Answers

Assam History GK Question Answers pt 7

Q1. Which of the personality was better known as an economist and social reformer during the Ahom rule?

আহোম শাসনকালত কোনজন ব্যক্তিত্ব অৰ্থনীতিবিদ আৰু সমাজ সংস্কাৰক হিচাপে অধিক পৰিচিত আছিল?

(A) Purnananda Buragohain
(B) Momai Tamuli Borbaruah
(C) Lachit Borphukan
(D) None of these

Answer: (B) Momai Tamuli Borbaruah

 

Q2. The name Assam has derived from?

অসম নামটো কৰ পৰা উদ্ভৱ হৈছে?

(A) The Ahoms
(B) The Kochs
(C) The Nagas
(D) None of these

Answer: (A) The Ahoms

 

Q3. The Ahom kingdom originated in which period of History?

ইতিহাসৰ কোন সময়ছোৱাত আহোম ৰাজ্যৰ উৎপত্তি হৈছিল?

(A) Medieval
(B) Ancient
(C) Modern
(D) None of these

Answer: (A) Medieval

 

Q4. Which Ahom king was also known as Lai?

কোন জন আহোম ৰজাক লাই বুলিও জনা গৈছিল?

(A) Pramatta Singha
(B) Biswa Singha
(C) Siva Singha
(D) Rudra Singha

Answer: (D) Rudra Singha

 

Q5. Which Ahom king donated the land to build the Umananda Temple?

কোন জন আহোম ৰজাই উমানন্দ মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ বাবে মাটি দান কৰিছিল?

(A) Kamleswar Singha
(B) Pramatta Singha
(C) Jayaddhaj Singha
(D) Godadhar Singha

Answer: (D) Godadhar Singha

 

Q6. Who was the first woman who got the throne of Ahom for the first time?

প্ৰথমবাৰৰ বাবে আহোম সিংহাসন লাভ কৰা প্ৰথম মহিলা কোন আছিল?

(A) Rani Phuleswari
(B) Mula Gabharu
(C) Rani Gaidula
(D) None of these

Answer: (A) Rani Phuleswari

 

Q7. During whose reign Kachari kingdom was entirely captured by Ahoms?

কাৰ শাসনকালত কছাৰী ৰাজ্য সম্পূৰ্ণৰূপে আহোমৰ দ্বাৰা দখল কৰা হৈছিল?

(A) Pratap Singha
(B) Siva Singha
(C) Gadadhar Singha
(D) Rudra Singha

Answer: (D) Rudra Singha

 

Q8. Mughal attacked Ahom kingdom for the very first time?

মোগলে প্ৰথমবাৰৰ বাবে আহোম ৰাজ্য আক্ৰমণ কৰিছিল?

(A) 1105
(B) 1301
(C) 1628
(D) 1206

Answer: (D) 1206

 

Q9. Which of the following is also known as the “Assamese Noor Jahan”

নিম্নলিখিত কোনজনক “অসমী নুৰ জাহান” বুলিও কোৱা হয়

(A) Laxmi Singha
(B) Phuleswari
(C) Joymoti
(D) None of these

Answer: (B) Phuleswari

 

Q10. Which Ahom King is also known as puppet king?

কোন জন আহোম ৰজাক পুতলা ৰজা বুলিও জনা যায়?

(A) Sulikopha
(B) Sudangpha
(C) Susanpha
(D) Suhungmung

Answer: (A) Sulikopha

 

Q11. The capital of Koch kingdom was at?

কোচ ৰাজ্যৰ ৰাজধানী কত আছিল?

(A) Koch Behar
(B) Kamrupnagar
(C) Kamatapur
(D) None of these

Answer: (A) Koch Behar

 

Q12. In Sanskrit inscriptions, the name of Naranarayan is mentioned as?

সংস্কৃত শিলালিপিত নৰনাৰায়ণৰ নাম কেনেদৰে উল্লেখ কৰা হৈছে?

(A) Kshatriya
(B) Purandar
(C) Malladeva
(D) Kamateswar

Answer: (C) Malladeva

 

Q13. Which king nicknamed was Bhagaraja?

কোনৰ ৰজাৰ নাম ভগৰাজ আছিল?

(A) Sutiyampha
(B) Sutamla
(C) Surampha
(D) Sunyatpha

Answer: (C) Surampha

 

Q14. The head of overall administration head of the lower Assam Region during the Ahom rule was

বড়ো শাসনকালত নিম্ন অসম অঞ্চলৰ সামগ্ৰিক প্ৰশাসনৰ মুৰব্বী কোন আছিল

(A) Borphukan
(B) Rajkhowa
(C) Barpatra Gohain
(D) Khongea Barua

Answer: (A) Borphukan

 

Q15. The last independent Ahom king was?

শেষ স্বতন্ত্ৰ আহোম ৰজা আছিল?

(A) Chandrakanta Singha
(B) Kamaleshwar Singha
(C) Jogeshwar Singha
(D) Purandar Singha

Answer: (D) Purandar Singha

 

Important links:

Download Assam History GK pt 7 PDF Click here
For Assam History GK pt 6 Click here

Top 15 Assam History GK Question Answers to improve your Gk learning skills. These Assam History General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *