Assam History GK Question Answers pt 6

Assam History GK Question Answers

Assam History GK Question Answers pt 6

Q1. Under which category would you classify these names “Markandeya and Kalika”

কোন শ্ৰেণীৰ অধীনত আপুনি এই নামবোৰ “মাৰ্কণ্ডেয়া আৰু কালিকা” শ্ৰেণীবদ্ধ কৰিব

(A) Upanishad
(B) Vedas
(C) Purans
(D) Sanghita

Answer: (C) Purans

 

Q2. The Phulaguri uprising of the Phulaguri area in the Nowgong district took place in the year

নগাঁও জিলাৰ ফুলাগুৰি অঞ্চলৰ ফুলাগুৰি বিদ্ৰোহ কিমান চনত সংঘটিত হৈছিল

(A) 1841
(B) 1851
(C) 1861
(D) 1871

Answer: (C) 1861

 

Q3. How many “Ghosas” are there in the Nama Ghosa?

নাম ঘোষাত কিমানটা “ঘোষা” আছে?

(A) 500
(B) 1000
(C) 1500
(D) 2000

Answer: (B) 1000

 

Q4. The temple at Basisthasram was built by

বচিস্তাস্ৰমৰ মন্দিৰটো কাৰ দ্বাৰা নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল

(A) Naranarayan
(B) Gadadhar Singha
(C) Rudra Singha
(D) Rajeswar Singha

Answer: (D) Rajeswar Singha

 

Q5. Haradutta and Biradutta joined the

হৰদত্ত আৰু বিৰাদত্তই যোগদান কৰিছিল

(A) Dondua Revolt
(B) Phulaguri Dhawa
(C) Patharughat Uprising
(D) Uprising at Lachima

Answer: (A) Dondua Revolt

 

Q6. Which of the following Ahom king was also known as Gajapati?

নিম্নলিখিত কোনজন আহোম ৰজাক গজপতি বুলিও জনা গৈছিল?

(A) Sudangpha
(B) Suhungmung
(C) Pratap Singha
(D) Rudra Singha

Answer: (C) Pratap Singha

 

Q7. Which one of the following book is the most important literary source for the study of the early History of Assam

নিম্নলিখিত কোনখন গ্ৰন্থ অসমৰ প্ৰাৰম্ভিক ইতিহাস অধ্যয়নৰ বাবে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ সাহিত্যিক উৎস

(A) The Mahabharata
(B) The Harsha Charita
(C) The Kalika Purana
(D) The Arthashastra

Answer: (C) The Kalika Purana

 

Q8. Which one of these Satradhikar played an essential role in India’s Freedom and Social Reform Movement

ভাৰতৰ স্বাধীনতা আৰু সামাজিক সংস্কাৰ আন্দোলনত এই সত্ৰাধিকাৰৰ কোনটোৱে এক অপৰিহাৰ্য ভূমিকা পালন কৰিছিল

(A) Auniatiya Satradhikar
(B) Bengenatiya Satradhikar
(C) Kamalabari Satradhikar
(D) Dakhinpatiya Satradhikar

Answer: (A) Auniatiya Satradhikar

 

Q9. The 350 miles long old “Gohain Kamal Ali” connects Koch Behar with?

350 মাইল দীঘল “গোহাঁই কমল আলী”য়ে কোচ বেহাৰক কাৰ লগত সংযোগ কৰে?

(A) Garhgaon
(B) Sala
(C) Narayanpur
(D) Charaikhorong

Answer: (C) Narayanpur

 

Q10. The Ahom King Siva Singha declared his chief queen as Bar Raja. Who was she?

আহোম ৰজা শিৱ সিংহই তেওঁৰ মুখ্য ৰাণীক বৰ ৰাজা বুলি ঘোষণা কৰিছিল। তাই কোন আছিল?

(A) Phuleswari
(B) Ambika
(C) Mula Ghabharu
(D) Sarbeswari

Answer: (A) Phuleswari

 

Q11. What was the staple crop in ancient Assam?

প্ৰাচীন অসমত মুখ্য শস্য কি আছিল?

(A) Coconut
(B) Barley
(C) Rice
(D) Wheat

Answer: (C) Rice

 

Q12. What was the usual shape of Koch Coins?

কোচ মুদ্ৰাৰ সচৰাচৰ আকৃতি কি আছিল?

(A) Square
(B) Round
(C) Oval
(D) Hexagonal

Answer: (B) Round

 

Q13. The advisory Board of Ahom King constituted with how many ministers?

কিমানজন মন্ত্ৰীৰ সৈতে গঠন কৰা হৈছে আহোম ৰজাৰ পৰামৰ্শদাতা পৰিষদ?

(A) 2 Ministers
(B) 3 Ministers
(C) 4 Ministers
(D)5 Ministers

Answer: (A) 2 Ministers

 

Q14. The Moamaria rebellion is related to which of the following?

মোৱামৰীয়া বিদ্ৰোহ নিম্নলিখিত কোনটোৰ সৈতে সম্পৰ্কিত?

(A) Conflict between Ahoms and Morans
(B) Conflict between Ahoms and Mughals
(C) Conflict between Ahoms and Chutiyas
(D) None of these

Answer: (A) Conflict between Ahoms and Morans

 

Q15. Which of the following battle has ended the conflict between Ahom and Mughals?

নিম্নলিখিত কোনখন যুদ্ধই আহোম আৰু মোগলৰ মাজত সংঘৰ্ষৰ সমাপ্তি ঘটাইছে?

(A) Battle of Bharali
(B) Battle of Saraighat
(C) Battle of ltakhuli
(D) None of these

Answer: (C) Battle of ltakhuli

 

Important links:

Download Assam History GK pt 6 PDF Click here
For Assam History GK pt 5 Click here

Top 15 Assam History GK Question Answers to improve your Gk learning skills. These Assam History General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *