Assam History GK Question Answers pt 5

Assam History GK Question Answers

Assam History GK Question Answers pt 5

Q1. Who was known as “Vikramaditya” of Kamrup?

কামৰূপৰ “বিক্ৰমাদিত্য” বুলি কাক জনা গৈছিল?

(A) Rudra Singha
(B) Lachit Borphukan
(C) Naranarayan
(D) Chilarai

Answer: (C) Naranarayan

Q2. Which of the following incident is also known as Assam’s Jallianwala Bagh incident?

নিম্নলিখিত কোনটো ঘটনাক অসমৰ জালিয়ানৱালা বাগ ঘটনা বুলিও কোৱা হয়?

(A) Phulaguri Dhawa
(B) Patharughat firing
(C) Burmese invasion of Assam
(D) Moamoria rebellion

Answer: (B) Patharughat firing

Q3. Who was the first martyr of Quit India Movement of 1942?

১৯৪২ চনৰ ভাৰত ত্যাগ আন্দোলনৰ প্ৰথম শ্বহীদ কোন আছিল?

(A) Kanak Lata Barua
(B) Rani Gaidinliu
(C) Pushpalata Das
(D) Kushal Konwar

Answer: (A) Kanak Lata Barua

Q4. Asam Sahitya Sabha was established in which year?

কোন বছৰত অসম সাহিত্য সভা স্থাপন কৰা হৈছিল?

(A) 1915
(B) 1921
(C) 1905
(D) 1917

Answer: (D) 1917

Q5. When was the Treaty of Yandaboo signed in?

ইয়াণ্ডাবুৰ চুক্তি কেতিয়া স্বাক্ষৰিত হৈছিল?

(A) 1824
(B) 1857
(C) 1826
(D) 1902

Answer: (C) 1826

Q6. Which of the following person from Assam was a member of Drafting Committee of Indian Constitution?

নিম্নলিখিত কোনজন অসমৰ ভাৰতীয় সংবিধানৰ খচৰা সমিতিৰ সদস্য আছিল?

(A) Gopinath bordoloi
(B) Sir Syed Muhammad Saadulla
(C) Nabin Chandra Bardoloi
(D) Tarun Ram Phukan

Answer: (B) Sir Syed Muhammad Saadulla

Q7. Which of the following major incident occurred in Assam in 1894?

নিম্নলিখিত কোনটো ডাঙৰ ঘটনা 1894 চনত অসমত সংঘটিত হৈছিল?

(A) Formation of Assam Pradesh congress
(B) Treaty of yandaboo
(C) annexation of Assam by British
(D) Pathorughat peasants’ uprising

Answer: (D) Pathorughat peasants’ uprising

Q8. Which Viceroy had combined the eastern district of Bengal with Assam in 1905?

কোন ভাইচৰয়ে ১৯০৫ চনত বংগৰ পূব জিলাক অসমৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিছিল?

(A) Lord Curzon
(B) Lord Dufferin
(C) Lord Minto
(D) Lord Chelmsford

Answer: (A) Lord Curzon

Q9. Who has founded the Sarbajanik Sabha in Assam in the year 1884?

১৮৮৪ চনত কোনে অসমত সাৰ্বজনীক সভা প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল?

(A) Nabin Chandra Bardoloi
(B) T.R. Phookan
(C) Jagannath Barua
(D) Manik Chandra Baruah

Answer: (C) Jagannath Barua

Q10. Who among the following is the leader of 1857 Revolt in Assam?

নিম্নলিখিত কোন জন অসমত 1857 বিদ্ৰোহৰ নেতা?

(A) Maniram Dewan
(B) Kanaklata Barua
(C) Kushal Konwar
(D) Kamala Miri

Answer: (A) Maniram Dewan

Q11. Who is the author of the book, Planter Raj to Swaraj: Freedom Struggle and Electoral Politics in Assam?

প্লাণ্টাৰ ৰাজ টু স্বৰাজঃ অসমত স্বাধীনতা সংগ্ৰাম আৰু নিৰ্বাচনী ৰাজনীতি নামৰ কিতাপখনৰ লেখক কোন?

(A) Dr. Irfan Habib
(B) Surya Kr. Bhuyan
(C) Dr. Amalendu Guha
(D) Edward Gait

Answer: (C) Dr. Amalendu Guha

Q12. Who was the President of Swaraj party in Assam during the freedom movement?

স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সময়ত অসমত স্বৰাজ দলৰ সভাপতি কোন আছিল?

(A) Gopinath Bordoloi
(B) Tarun Ram Phookan
(C) Bishnu Ram Medhi
(D) Bimala Prasad Chaliha

Answer: (B) Tarun Ram Phookan

Q13. Kanaklata Barua was associated with which of the following freedom movement?

নিম্নলিখিত কোনটো স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সৈতে কানাকলতা বৰুৱা জড়িত আছিল?

(A) Civil disobedience movement
(B) Quit India Movement
(C) Non cooperation movement
(D) Individual Satyagraha

Answer: (B) Quit India Movement

Q14. The first Peasant Uprising in Assam against the British was?

ব্ৰিটিছৰ বিৰুদ্ধে অসমত প্ৰথম কৃষক বিদ্ৰোহ আছিল নেকি?

(A) Patharughat Raijmel
(B) Battle of Itakhuli
(C) Phulaguri Dhawa
(D) Rangiya Raijmel

Answer: (C) Phulaguri Dhawa 

Q15. Most parts of Kachari Kingdom was occupied by Ahom during the rule of which Ahom king?

কোন জন আহোম ৰজাৰ শাসনকালত কচাৰী ৰাজ্যৰ বেছিভাগ অংশ আহোমে দখল কৰিছিল?

(A) Sukaphaa
(B) Rudra Singha
(C) Suklengpha
(D) Suhungmung

Answer: (D) Suhungmung

Important links:

Download Assam History GK pt 5 PDF Click here
For Assam History GK pt 4 Click here

Top 15 Assam History GK Question Answers to improve your Gk learning skills. These Assam History General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *