Assam History GK Question Answers pt 4

Assam History GK Question Answers

Assam History GK Question Answers pt 4

Q1. Who was the president of the first conference of Assam Association?

অসম সন্থাৰ প্ৰথম সন্মিলনৰ সভাপতি কোন আছিল?

(A) Manik Chandra Baruah
(B) Prahhat Chandra Barua
(C) Jagannath Baruah
(D) Ananda Chandra Baruah

Answer: (B) Prahhat Chandra Barua

Q2. King Kandarpeswar was allowed to settle in which place after the 1857 revolt:

১৮৫৭ চনৰ বিদ্ৰোহৰ পিছত ৰজা কন্দৰ্পেশ্বৰক কোন ঠাইত বসতি স্থাপন কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া হৈছিল

(A) Jorhat
(B) Tezpur
(C) Sadia
(D) Guwahati

Answer: (D) Guwahati

Q3. For how many years Gomdhar Konwar was kept in jail?

কিমান বছৰ ৰখা হৈছিল গোমধৰ কোঁৱৰক কাৰাগাৰত?

(A) 4 Years
(B) 5 Years
(C) 6 Years
(D) 7 Years

Answer: (D) 7 Years

Q4. In which year Assam was included under British India?

কোন বছৰত অসমক ব্ৰিটিছ ভাৰতৰ অধীনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল?

(A) 1826
(B) 1828
(C) 1830
(D) 1850

Answer: (A) 1826

Q5. In how many parts the British divided Assam for the provision of administration?

প্ৰশাসনৰ ব্যৱস্থাৰ বাবে ব্ৰিটিছে অসমক কিমান টা অংশত বিভক্ত কৰিছিল?

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Answer: (C) 4

Q6. Who was on duty in lower Assam under British administration in Assam?

অসমত ব্ৰিটিছ প্ৰশাসনৰ অধীনত নিম্ন অসমত কোন কৰ্তব্যৰত আছিল?

(A) David Burner
(B) David Scott
(C) Captain Wales
(D) Thomas Roe

Answer: (B) David Scott

Q7. For how many days captain Wales stayed in Assam?

কিমান দিন আছিল অধিনায়ক ৱেলছ অসমত?

(A) 15 Months
(B) 16 Months
(C) 17 Months
(D) 19 Months

Answer: (C) 17 Months

Q8. Kanaklata Baruah was killed while she was trying to host the tri-color in which police station?

কোনখন আৰক্ষী থানাত ত্ৰিৰংগা আয়োজন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছিল তেতিয়া কানাকলতা বৰুৱাক হত্যা কৰা হৈছিল?

(A) Gohpur
(B) Darrang
(C) Sarupathar
(D) Tezpur

Answer: (A) Gohpur

Q9. Who was the only Assamese to take part in the Historic Round Table Conference as a representative of India?

ভাৰতৰ প্ৰতিনিধি হিচাপে ঐতিহাসিক গোলমেজ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰা একমাত্ৰ অসমী কোন আছিল?

(A) Chandradhar Barua
(B) Gopinath Bordoloi
(C) Nabin Chandra Bordoloi
(D) Bishnuram Medhi

Answer: (A) Chandradhar Barua

Q10. Who was the only Assamese to take part in the historic Dandi March?

ঐতিহাসিক দাণ্ডি মাৰ্চত অংশগ্ৰহণ কৰা একমাত্ৰ অসমীয়া কোন আছিল?

(A) Chandradhar Baruah
(B) Liladhar Baruah
(C) Nabin Chandra Bordoloi
(D) Bishnuram Medhi

Answer: B) Liladhar Baruah

Q11. When was “Self-Governance” introduced in Assam?

অসমত কেতিয়া “স্ব-শাসন” প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল?

(A) 1921
(B) 1935
(C) 1937
(D) 1942

Answer: (B) 1935

Q12. When did Assam Pradesh Congress Committee form:

অসম প্ৰদেশ কংগ্ৰেছ কমিটি কেতিয়া গঠন হৈছিল?

(A) 1885
(B) 1905
(C) 1917
(D) 1921

Answer: (D) 1921

Q13. When was the decision to introduce Bengali as the official language of Assam was taken by the British?

বাংলাক অসমৰ চৰকাৰী ভাষা হিচাপে পৰিচয় দিয়াৰ সিদ্ধান্ত কেতিয়া ব্ৰিটিছে লৈছিল?

(A) 1826
(B) 1836
(C) 1857
(D) 1873

Answer: (B) 1836

Q14. Who led the famous 1857 revolt against British in Assam?

অসমত ব্ৰিটিছৰ বিৰুদ্ধে ১৮৫৭ চনৰ বিখ্যাত বিদ্ৰোহৰ নেতৃত্ব কোনে দিছিল?

(A) Piyoli Phukan and Jeuram Dulia Baruah
(B) Harakanta and Haranath</span
(C) Moniram Dewan and Piyoli Baruah
(D) Anandaram Dhekial Phukan and Gunabhiram Baruah

Answer: (C) Moniram Dewan and Piyoli Baruah

Q15. Who led the first notable revolt against the British in Assam?

অসমত ব্ৰিটিছৰ বিৰুদ্ধে প্ৰথম উল্লেখযোগ্য বিদ্ৰোহৰ নেতৃত্ব কোনে দিছিল?

(A) Piyoli Phukan
(B) Jeuram Duliya Baruah
(C) Gumadhar Konwar
(D) Harakanta

Answer: (C) Gumadhar Konwar

Important links:

Download Assam History GK pt 4 PDF Click here
For Assam History GK pt 3 Click here

Top 15 Assam History GK Question Answers to improve your Gk learning skills. These Assam History General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *