Assam History GK Question Answers pt 3

Assam History GK Question Answers

Assam History GK Question Answers pt 3

Q1. The Ahom dynasty ruled the Ahom kingdom for approximately how many years?

প্ৰায় কিমান বছৰ ধৰি আহোম ৰাজবংশে আহোম ৰাজ্য শাসন কৰিছিল?

(a) 460 years
(b) 500 years
(c) 600 years
(d) 680 years

Answer: (c) 600 years

Q2. Which of the following ruler is popularly known as ‘Chilarai’?

তলত দিয়া কোনশাসকক ‘চিলাৰাই’ বুলি জনা যায়?

(a) Nara Narayan
(b) Mahamanikya
(c) Sukladhvaj
(d) Durlabh Narayan

Answer: (c) Sukladhvaj

Q3. Who among the following is the earliest known king of ancient Assam?

নিম্নলিখিত কোন প্ৰাচীন অসমৰ প্ৰাচীনতম ৰজা?

(a) Narakasur
(b) Mahiranga Danava
(c) Hidimba
(d) Sri Harsha

Answer: (b) Mahiranga Danava

Q4. Phulaguri uprising, first ever peasant movement in India that occurred in middle Assam in which year?

ফুলগুৰি বিদ্ৰোহ, ভাৰতত প্ৰথমকৃষক আন্দোলনটো কোন বছৰত মধ্য অসমত সংঘটিত হৈছিল?

(a) 1861
(d) 1957
(c) 1905
(b) 1836

Answer: (a) 1861

Q5. The Chinese pilgrim Hiuen Tsang visited Kamarupa in which year?

চীনা তীৰ্থযাত্ৰী হিউয়েন চাঙে কোন বছৰত কামৰূপ ভ্ৰমণ কৰিছিল?

(a) 602 A.D.
(b) 640 A.D.
(c) 650 A.D.
(d) 543 A.D.

Answer: (b) 640 A.D.

Q6. Who created the first separate political entity in the Bengal region of the Indian subcontinent, called the Gauda Kingdom?

ভাৰতীয় উপমহাদেশৰ বংগ অঞ্চলত কোনে প্ৰথম পৃথক ৰাজনৈতিক সত্তা সৃষ্টি কৰিছিল, কাক গৌড় ৰাজ্য বুলি কোৱা হয়?

(a) Shashanka
(b) Harsha
(c) Bhaskaravarman
(d) Brahmapala

Answer: (a) Shashanka

Q7. Karnasuvarna or Karnasubarna, a historical site of ancient period, is presently located in which state?

প্ৰাচীন কালৰ এক ঐতিহাসিক স্থান কৰ্ণাসুৱৰ্ণ বা কৰ্ণাচুবৰ্ণ বৰ্তমান কোন ৰাজ্যত অৱস্থিত?

(a) Assam
(b) Tripura
(c) West Bengal
(d) Bihar

Answer: (c) West Bengal

Q8. Which Ahom king was popularly known as “Bamuni Konwar” or “the Brahman prince”?

কোন জন আহোম ৰজাক “বামুনী কোঁৱৰ” বা “ব্ৰাহ্মণ ৰাজকুমাৰ” বুলি জনা গৈছিল?

(a) Sukhaangphaa
(b) Susenghphaa
(c) Gadadhar Singha
(d) Sudangphaa

Answer: (d) Sudangphaa

Q9. Medieval period poet Rama Saraswati was a court poet of which of the following king?

মধ্যযুগৰ কবি ৰাম সৰস্বতী নিম্নলিখিত কোন জন ৰজাৰ ৰাজকীয় কবি আছিল?

(a) Bhaskaravarman
(b) Durlabhnarayan
(c) Brahmapala
(d) Rudra Singha

Answer: (b) Durlabhnarayan

Q10. Which among the following has written the Prahlada Charita?

নিম্নলিখিত কোনজন কবিয়ে প্ৰহ্লাদ চৰিত লিখিছে?

(a) Hema Saraswati
(b) Rudra Kandali
(c) Harivara Vipra
(d) Madhav Kandali

Answer: (a) Hema Saraswati

Q11. Assam was separated from Bengal and was put under a chief commission in the year

অসম বংগৰ পৰা পৃথক হৈছিল আৰু কিমান চনত তেওঁক মুখ্য আয়োগৰ অধীনত ৰখা হৈছিল

(a) 1874
(b) 1971
(c) 1930
(d) 1890

Answer: (a) 1874

Q12. Who founded the Assam Association in 1903?

১৯০৩ চনত কোনে অসম সন্থা প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল?

(a) Manik Chandra Barua
(b) Navin Chandra Bordoloi
(c) Jagannath Baruah
(d) None of the above

Answer: (a) Manik Chandra Barua

Q13. Which district was separated from Assam and given to Pakistan in 1947?

কোনখন জিলা ক অসমৰ পৰা পৃথক কৰা হৈছিল আৰু ১৯৪৭ চনত পাকিস্তানক দিয়া হৈছিল?

(a) Chittagong
(b) Sylhet
(c) Khulna
(d) Sholashahar

Answer: (b) Sylhet

Q14. By which treaty the Burmese control over Assam ended?

কোন চুক্তিৰ দ্বাৰা অসমৰ ওপৰত বাৰ্মিজ নিয়ন্ত্ৰণ সমাপ্ত হৈছিল?

(a) Treaty of Yandaboo
(b) The Imphal Treaty
(c) The Rangoon Treaty
(d) Rangoon Pact

Answer: (a) Treaty of Yandaboo

Q15. Provincial Self-Autonomy was introduced to Assam from

প্ৰাদেশিক স্ব-স্বায়ত্তশাসন অসমত কৰ পৰা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল

(a) 1935
(b) 1937
(c) 1939
(d) 1941

Answer: (a) 1935

Important links:

Download Assam History GK pt 3 PDF Click here
For Assam History GK pt 2 Click here

Top 15 Assam History GK Question Answers to improve your Gk learning skills. These Assam History General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *