Assam History GK Question Answers pt 2

Assam History GK Question Answers

Assam History GK Question Answers pt 2

Q1. Name of the first Ahom King was 

প্ৰথম জন আহোম ৰজাৰ নাম আছিল 

(A) Sukapha 
(B) Suteupha 
(C) Subinpha 
(D) Sukhampha 

Answer: (A) Sukapha 

Q2. In which year Sir Shadulla’s Ministry formed? 

কোন বছৰত ছাৰ শদুল্লাৰ মন্ত্ৰালয় গঠন হৈছিল?

(A) 1951 
(B) 1950 
(C) 1937 
(D) 1947 

Answer: (C) 1937 

Q3. Major part of the Kachari kingdom was occupied by the Ahoms during the reign of which of the following kings? 

নিম্নলিখিত কোন জন ৰজাৰ শাসনকালত কচাৰী ৰাজ্যৰ মুখ্য অংশ টো আহোম সকলে দখল কৰিছিল? 

(A) Sukhampha
(B) Sutingpha 
(C) Rudra Singha 
(D) Suhungmung 

Answer: (D) Suhungmung 

Q4. Rani Gaidula, a famous character of the Indian Movement belonged to which tribe? 

ভাৰতীয় আন্দোলনৰ এক বিখ্যাত চৰিত্ৰ ৰাণী গাইদুলা, কোন জনজাতিৰ আছিল?

(A) the Lalung tribes of Assam 
(B) The Naga tribes of Assam 
(C) the kachari tribes of Assam 
(D) the karbi tribes of Assam 

Answer: (B) the Naga tribes of Assam

Q5. Mula Gabharu died fighting against 

মুলা গাভাৰু কাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দি মৃত্যু হৈছিল

(A) Det Chung 
(B) Mir Jumla 
(C) Turbak 
(D) Mirza Nathan 

Answer: (C) Turbak 

Q6. Darrang Desh governed by 

দৰং দেশ কাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত

(A) Solal Ghain 
(B) Barphukan 
(C) Sadiya Khowa Gohain 
(D) Darrangi Raja 

Answer: (D) Darrangi Raja

Q7. Provincial Self-Autonomy was introducted to Assam from 

প্ৰাদেশিক স্ব-স্বায়ত্তশাসন অসমত কৰ পৰা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল 

(A) 1935 
(B) 1937 
(C) 1939 
(D) 1941 

Answer: (A) 1935 

Q8. The Ahom name of Gadadhar Singha was 

কোনজন আহোমৰ নাম গদাধৰ সিংহ আছিল 

(A) Supatpha 
(B) Sulikpha 
(C) Suhungmung 
(D) Subinpha 

Answer: (A) Supatpha

Q9. In which year did captain Welsh come to Assam? 

কোন বছৰত অধিনায়ক ৱেলছ অসমলৈ আহিছিল?

(A) 1592 A.D. 
(B) 1692 A.D. 
(C) 1700 A.D. 
(D) 1792 A.D. 

Answer: (D) 1792 A.D. 

Q10. The name of the Ahom king when Mir Jumla invaded Assam was : 

মীৰ জুমলাই অসম আক্ৰমণ কৰাৰ সময়ত আহোম ৰজা কোন আছিল

(A) Pratap Singha 
(B) Chakradhwaj Singha 
(C) Jayadhwaj Singha 
(D) Suhungmung 

Answer: (C) Jayadhwaj Singha 

Q11. Rang Ghar was built by ______

ৰং ঘৰ _____ নিৰ্মাণ কৰিছিল

(A) Rajeshwar Singha
(B) Rudra Singha 
(C) Pramatta Singha
(D) none of these

Answer: C) Pramatta Singha 

Q12. Who founded the Varman Dynasty? 

বৰ্মন ৰাজবংশ কোনে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল?

(A) Pushya Varman 
(B) Bhaskar Varman 
(C) Bala Varman
(D) Susthita Varman

Answer: (A) Pushya Varman 

Q13. In which year was the last battle between the Ahoms and the Mughals fought? 

কোন বছৰত আহোম আৰু মোগলৰ মাজত অন্তিম যুদ্ধ হৈছিল?

(A) 1673
(B) 1674
(C) 1681
(D) 1682

Answer: D) 1682

Q14. Which of the following kings was the son of King Narakasur? 

নিম্নলিখিত কোনজন ৰজা নৰকাসুৰৰ পুত্ৰ আছিল? 

(A) Vajradutta
(B) Bhagadutta
(C) Bhismaka
(D) Banasura

Answer: B) Bhagadutta

Q15. ……………… are also known as Dimasa. 

……………… ডিমাচা নামেও জনা যায়।

(A) Bara Bhuyans
(B) Kacharis
(C) Jayantias
(D) Chutiyas

Answer: B) Kacharis

Important links:

Download Assam History GK pt 2 PDF Click here
For Assam History GK pt 1 Click here

Top 15 Assam History GK Question Answers to improve your Gk learning skills. These Assam History General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *