Assam History GK Question Answers pt 12

Assam History GK Question Answers

Assam History GK Question Answers pt 12

Q1. The first conference of Assam Sahitya Sabha was held at_______

অসম সাহিত্য সভাৰ প্ৰথম সন্মিলন অনুষ্ঠিত _____ হৈছিল 

(a) Jorhat
(b) Nagaon
(c) Guwahati
(d) Sibsagar

Answer: (d) Sibsagar

 

Q2. In which year Sir Shadulla’s Ministry formed?

কোন বছৰত ছাৰ শদুল্লাৰ মন্ত্ৰালয় গঠন হৈছিল?

(a) 1925
(b) 1937
(c) 1932
(d) 1939

Answer: (b) 1937

 

Q3. The Waste Land rule was passed in which year?

আৱৰ্জনা ভূমিনিয়ম কোন বছৰত গৃহীত হৈছিল?

(a) 1820
(b) 1835
(c) 1838
(d) 1841

Answer: (c) 1838

 

Q4. The Waste Land rule was passed under which one of the following commissioners?

আৱৰ্জনা ভূমি নিয়ম টো নিম্নলিখিত কোনজন আয়ুক্তৰ অধীনত গৃহীত হৈছিল?

(a) Adam Hopkinson
(b) David Scott
(c) Thomas Robertson
(d) Francis Jenkins

Answer: (d) Francis Jenkins

 

Q5. Kanaklata Barua was associated with which of the following freedom movement?

নিম্নলিখিত কোনটো স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সৈতে কানাকলতা বৰুৱা জড়িত আছিল?

(a) Non-cooperation movement
(b) Assam separatist movements
(c) Quit India Movement
(d) Civil disobedience movement

Answer: (c) Quit India Movement

 

Q6. Who was the founder of the Varmana Dynasty?

বৰ্মন ৰাজবংশৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন আছিল?

(a) Chilarai
(b) Banabhatta
(c) Pushyavarman
(d) Vishwa Singha

Answer: (c) Pushyavarman

 

Q7. Who was the first Chief Minister of Assam?

অসমৰ প্ৰথম মুখ্যমন্ত্ৰী কোন আছিল?

(a) Krishna Kanta Handique
(b) Gopinath Bordoloi
(c) Maniram Dewan
(d) Tarun Ram Phukan

Answer: (b) Gopinath Bordoloi

 

Q8. Srimanta Sankardev was born in the year_____________

শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱৰ জন্ম _____ চনত হৈছিল

(a) 1441
(b) 1435
(c) 1451
(d) 1449

Answer (d) 1449

 

Q9. The first Assamese film Joymati was released in the year___________

প্ৰথম খন অসমছবি জয়মতী ______ চনত মুক্তি লাভ কৰে

(a) 1930
(b) 1935
(c) 1939
(d) 1933

Answer: (b) 1935

 

Q10. Who was the last king of the Ahom kingdom in Assam?

অসমৰ আহোমৰ শেষ ৰজা কোন আছিল?

(a) Jogeswar Singha
(b) Kamaleswar Singha
(c) Purandar Singha
(d) Chandrakanta Singha

Answer: (c) Purandar Singha

 

Q11. Which Viceroy had combined the eastern district of Bengal with Assam in 1905?

কোনভাইচৰয়ে ১৯০৫ চনত বংগৰ পূব জিলাক অসমৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিছিল?

(a) Lord Mountbatten
(b) Lord Minto
(c) Lord Dufferin
(d) Lord Curzon

Answer: (d) Lord Curzon/bg_collapse]

 

Q12. When was the Treaty of Yandaboo signed in?

ইয়াণ্ডাবুৰ চুক্তি কেতিয়া স্বাক্ষৰিত হৈছিল?

(a) 1830
(b) 1821
(c) 1826
(d) 1818

Answer: (c) 1826

 

Q13. Who was the Chief Minister of Assam when the capital of the state was shifted to Dispur from Shillong?

যেতিয়া ৰাজ্যখনৰ ৰাজধানী শ্বিলঙৰ পৰা দিচপুৰলৈ স্থানান্তৰিত কৰা হৈছিল তেতিয়া অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী কোন আছিল?

(a) Golap Borbora
(b) Mahendra Mohan Choudhry
(c) Jogendra Nath Hazarika
(d) Sarat Chandra Singha

Answer: (d) Sarat Chandra Singha

 

Q14. The Ahom name of Gadadhar Singha was 

কোনজন আহোমৰ নাম গদাধৰ সিংহ আছিল 

(a) Supatpha 
(b) Sulikpha 
(c) Suhungmung 
(d) Subinpha 

Answer: (A) Supatpha

 

Q15. The Chinese pilgrim Hiuen Tsang visited Kamarupa in which year?

চীনা তীৰ্থযাত্ৰী হিউয়েন চাঙে কোন বছৰত কামৰূপা ভ্ৰমণ কৰিছিল?

(a) 640 A.D.
(b) 643 A.D.
(c) 635 A.D.
(d) 650 A.D.

Answer: (b) 643 A.D.

 

Important links:

Download Assam History GK pt 12 PDF Click here
For Assam History GK pt 11 Click here

Top 15 Assam History GK Question Answers to improve your GK learning skills. These Assam History General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Assam Geography GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

Leave a Comment