Assam History GK Question Answers pt 11

Assam History GK Question Answers

Assam History GK Question Answers pt 11

Q1. Who was the only representative from Assam as well as the Northeast in the Drafting Committee of the Indian Constitution?

ভাৰতীয় সংবিধানৰ খচৰা সমিতিত অসমৰ লগতে উত্তৰ-পূবৰ একমাত্ৰ প্ৰতিনিধি কোন আছিল?

(A) Sir Akbar Hydari
(B) Gopinath Bordoloi
(C) Syed Muhammad Saadulla
(D) Bimala Prasad Chaliha

Answer: (C) Syed Muhammad Saadulla

 

Q2. During which dynasty Madan Kamdev temple was built?

কোন সময়ত ৰাজবংশী মদন কামদেৱ মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল?

(A) Ahom Dynasty
(B) Koch Dynasty
(C) Matak Dynasty
(D) Pala Dynasty

Answer: (D) Pala Dynasty

 

Q3. By what popular name is Shyed Shah Milan known in Assam?

কি নামেৰে অসমত জনাজাত শ্বাহ মিলান জনপ্ৰিয় আছিল?

(A) Nasiruddin
(B) Chand Ali
(C) Ajan Fakir
(D) Chandsai

Answer: (C) Ajan Fakir

 

Q4. Who wrote Prahlada Charitra?

প্ৰহ্লাদ চৰিত্ৰ কোনে লিখিছিল?

(A) Hem Saraswati
(B) Rudra Kandali
(C) Harivara Vipra
(D) Madhab Kandali

Answer: (A) Hem Saraswati

 

Q5. When was the Assam region separated from the Bengal Presidency?

অসম অঞ্চলটো কেতিয়া বেংগল প্ৰেচিডেন্সিৰ পৰা পৃথক কৰা হৈছিল?

(a) 1877
(b) 1891
(c) 1874
(d) 1880

Answer: (c) 1874

 

Q6. In which year tea was discovered in Assam by Robert Bruce?

কোন চনত ৰবাৰ্ট ব্ৰুছে অসমত চাহ আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

(a) 1830
(b) 1841
(c) 1820
(d) 1823

Answer: (d) 1823

 

Q7. The historic Assam Accord was signed on_________.

ঐতিহাসিক অসম চুক্তি _____ স্বাক্ষৰিত হৈছিল

(a) 26th January 1985
(b) 15th August 1985
(c) 1st December 1992
(d) 15th August 1989

Answer: (b) 15th August 1985

 

Q8. Who represented Assam in the Round table conference of 1937?

১৯৩৭ চনৰ ৰাউণ্ড টেবল কনফাৰেন্সত কোনে অসমক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছিল?

(a) Bimala P. Chaliha
(b) Krishna Kanta Handique
(c) Maniram Dewan
(d) Chandradhar Baruah

Answer: (d) Chandradhar Baruah

 

Q9. Who was the first king from Assam to perform ‘Aswamedha Yagna’?

‘অশ্বমেধ যজ্ঞ’ কৰা অসমৰ প্ৰথম ৰজা কোন আছিল?

(a) Brahmapala
(b) Mahendravarman
(c) Pushyavarman
(d) Bhaskarvarman

Answer: (b) Mahendravarman

 

Q10. Who was the founder of the Chutiya kingdom?

চুতীয়া ৰাজ্যৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন আছিল?

(a) Bhagadutta
(b) Mahipal
(c) Birpal
(d) Naranarayan

Answer: (c) Birpal

 

Q11. Who among the following was the first tea planter of India?

নিম্নলিখিত কোন জন ভাৰতৰ প্ৰথম চাহ ৰোপণকাৰী আছিল?

(a) Gopinath Bordoloi
(b) Rudra Singha
(c) Maniram Dewan
(d) Bisnuram Medhi

Answer: (c) Maniram Dewan

 

Q12. In which year, the capital of Assam shifted from Shillong to Dispur?

কোন বছৰত, অসমৰ ৰাজধানী শ্বিলঙৰ পৰা দিচপুৰলৈ স্থানান্তৰিত হৈছিল?

(a) 1963
(b) 1973
(c) 1979
(d) 1970

Answer: (b) 1973

 

Q13. In Ancient times, Assam is also known by the name of_________

প্ৰাচীন কালত অসমক ___ নামেৰেও জনা যায়

(a) Guwahati
(b) Charaideo
(c) Koliabor
(d) Pragjyotishpur

Answer: (d) Pragjyotishpur

 

Q14. The Assam Sahitya Sabha was founded in the year of________

অসম সাহিত্য সভা ____ চনত প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(a) 1911
(b) 1917
(c) 1920
(d) 1907

Answer: (b) 1917

 

Q15. Who was the first President of Assam Sahitya Sabha?

অসম সাহিত্য সভাৰ প্ৰথম সভাপতি কোন আছিল?

(a) Kaliram Medhi
(b) Kanaklal Barua
(c) Padmanath Gohain Baruah
(d) Chandradhar Barua

Answer: (c) Padmanath Gohain Baruah

 

Important links:

Download Assam History GK pt 11 PDF Click here
For Assam History GK pt 10 Click here

Top 15 Assam History GK Question Answers to improve your GK learning skills. These Assam History General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Assam Geography GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *