Assam History GK Question Answers pt 10

Assam History GK Question Answers

Assam History GK Question Answers pt 10

Q1. The Ahom kingdom originated in which period of History?

আহোমে কোন সময়ছোৱাত আহোম ৰাজ্যৰ উৎপত্তি কৰিছিল?

(A) Medieval
(B) Ancient
(C) Modern
(D) None of these

Answer: (A) Medieval

 

Q2. During whose reign Kachari kingdom was entirely captured by Ahoms

কাৰ শাসনকালত কছাৰী ৰাজ্য সম্পূৰ্ণৰূপে আহোমে অধিৱেশন কৰিছিল

(A) Pratap Singha
(B) Siva Singha
(C) Gadadhar Singha
(D) Rudra Singha

Answer: (D) Rudra Singha

 

Q3. Who was the first Ahom Emperor to assume the Hindu title Swarga Naranaraya?

হিন্দু উপাধি স্বৰ্গ নাৰনৰায় গ্ৰহণ কৰা প্ৰথম জন আহোম সম্ৰাট কোন আছিল?

(A) Siva Singha
(B) Pratap Singha
(C) Jayadhvaj Singha
(D) Suhungmung

Answer: (D) Suhungmung

 

Q4. Gohain Kamal Ali, constructed by Gohain Kamal from Koch Bihar to Narayanpur, was built during the reign of

কোচ বিহাৰৰ পৰা নাৰায়ণপুৰলৈ গোহাঁই কমল আলী নিৰ্মাণ কৰা গোহাঁই কমল আলী ৰ শাসনকালত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল

(A) Nara Narayan
(B) Parkshit Narayan
(C) Biswa Singha
(D) Raghu Dev

Answer: (D) Naval Commander

 

Q5. Sadiya Khowa Gohain was a?

সাদিয়া খোৱা গোহাঁই এজন আছিল নেকি?

(A) Zamindar
(B) King
(C) Frontier Officer
(D) Naval Commander

Answer: (D) Naval Commander

 

Q6. Year 1894 is related to

1894 বছৰ কাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত

(A) Phulguri Dhawa
(B) Rangia Revolt
(C) Patharughat Revolt
(D) None of the above

Answer: (C) Patharughat Revolt

 

Q7. The Ahom Maidams are?

আহোম ময়দাম বোৰ হৈছে?

(A) Elaborate burial tanks of Ahom nobility and kings
(B) Large fields
(C) Temples
(D) Enclosure for sporting activities

Answer: (A) Elaborate burial tanks of Ahom nobility and kings

 

Q8. The Ahom marriage is popularly known as?

আহোম বিবাহ ক জনপ্ৰিয় বুলি জনা যায়?

(A) Chaklang
(B) Gandharva
(C) Homa
(D) Shyambar

Answer: (A) Chaklang

 

Q9. Who was the Ahom king when Mir Jumla invade Assam?

মীৰ জুমলাই অসম আক্ৰমণ কৰাৰ সময়ত অসমৰ ৰজা কোন আছিল?

(A) Suhungmung
(B) Jayadhwaj Singha
(C) Pratap Singha
(D) Chakradhwaj Singha

Answer: (B) Jayadhwaj Singha

 

Q10. Which historian came along with Mir Jumla?

মীৰ জুমলাৰ সৈতে কোন জন বুৰঞ্জীবিদ আহিছিল?

(A) Shiabuddin Talish
(B) Ralph Fitch
(C) Malik Kafur
(D) Hieun Tsang

Answer: (A) Shiabuddin Talish

 

Q11. Which general was deputed by Aurangzeb to capture Assam?

অসম দখল কৰিবলৈ ঔৰঙ্গজেবৰ দ্বাৰা কোনজন সেনাপতিক নিযুক্ত কৰা হৈছিল?

(A) Mir Jumla
(B) Shiabuddin
(C) Danial
(D) None of the Above

Answer: (A) Mir Jumla

 

Q12. Which Sutiya king built Sadiya?

কোন চুতীয়া ৰজাই সাদিয়া নিৰ্মাণ কৰিছিল?

(A) Ratnadhwajpal
(B) Garudadhiraj
(C) Vijayadhiraj
(D) Vikramdhiraj

Answer: (A) Ratnadhwajpal

 

Q13. Sukaphaa is said to have marched through which pass of Patkai ranges of hills:

কোৱা হয় যে চুকাফাই পাহাৰৰ পাটকাই ৰেঞ্জৰ কোনটো পাৰ হৈ গৈছিল

(A) Khyber Pass
(B) Pangchu Pass
(C) Diphu Pass
(D) Bomdila

Answer: (B) Pangchu Pass

 

Q14. When Srimanta Sankardeva fled the Ahom kingdom he was given shelter by?

কেতিয়া শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱে আহোম ৰাজ্যৰ পৰা পলায়ন কৰিছিল তেতিয়া তেওঁক আশ্ৰয় দিয়া হৈছিল?

(A) Naranarayan
(B) Kalibhomora
(C) Chilarai
(D) Rudra Singha

Answer: (A) Naranarayan

 

Q15. Which of the following Ahom King introduced the Buranji written in Assam?

নিম্নলিখিত কোনটো আহোম ৰজাই অসমত লিখা বুৰঞ্জী পৰিচয়  কৰাইছিল?

(A) Pramatta Singha
(B) Rudra Singha
(C) Sukaphaa
(D) Sukhampha

 

Important links:

Download Assam History GK pt 10 PDF Click here
For Assam History GK pt 9 Click here

Top 15 Assam History GK Question Answers to improve your GK learning skills. These Assam History General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *